G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tak mi się widzi, że te zdjęcia na ISO 3200 są trochę za bardzo "wymiziane". Gdybyś tak załączył RAW-a tego z drzewem (uciekła struktura kory) to bym spróbował w moim programie grzebnąć.
Dlaczego piszę ? - otóż apz wrzucał kiedyś fotę z lasu na ISO 6400 i struktura kory była doskonała.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przyznam, ze nic nie zrozumialem. Moze dlatego, ze piszesz o rzeczach, nad ktorymi nigdy sie nie zastanawialem.
Dlaczego OV mialby odszumiac, jezeli "Filtr zaklocen" mam ustawiony na "Tak jak w oryginale"?
Dla mnie, oznacza to, ze OV pozostawia raw-a tak, jak jest zapisany na karcie.
Nic nie mizialem. Troche tylko wyprostowalem perspektywe i wykadrowalem. Linka do ORF-a wrzuce jutro, moze pojutrze bo bo teraz swietuje poza domem i nie mam dostepu do orf-ow![]()
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 5.04.15 o 12:34
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
"Tak jak w oryginale" oznacza tak jak było ustawione w aparacie. Ustawisz jakiś parametr na max czy na min to OV zadziała tak samo, no chyba że ten parametr świadomie zmienisz.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jeśli dobrze pamiętam, to opcja "standard" oznacza że aparat sam decyduje o odszumianiu. Trzeba by poczytać w instrukcji.
Ma racjeOtwórz ten sam .orf (najlepiej na tym wyższym iso) w programie OV3 oraz w niezależnym oprogramowaniu do wywołania RAW (np. RawTherapee lub innym). Ustaw podgląd w obu programach na 1:1 i porównaj wygląd zdjęcia. Możesz też zapisać z obu programów do .jpg i porównać. Poczytaj też może to, tak na spokojnie jak będziesz miał czas.
Edit.
Na podstawie tej właśnie informacji OV3 (inne programy do RAW tego nie robią) na wstępie (czy można powiedzieć automatycznie) odszumia .orf. Jeśli stwierdzisz, że za mocno zawsze w OV możesz zmienić na inny poziom lub wyłączyć całkowicie odszumianie.
Mimo wszystko bym nie wyłączał. Będziesz miał wtedy bardziej zaszumione jpg na wyższym iso prosto z puszki.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.04.15 o 13:40
Przeciez to nie ma nic wspolnego ze stwierdzeniem, ze OV odszumia choc nie powinien. Porownanie efektow wolania raw-a w roznych programach, doprowadzi do wniosku, ze kazdy robi to po swojemu.
Nie przekonales nie choc zaciekawiles:
Poniewaz nie do konca polapalem o co chodzi, zrobie probe z tym samym (moim) zdjeciem, na ustawieniach domyslnych. Raz filtr zaklocen bedzie "Wyl" a raz "Tak jak w aparacie". Porownanie efektow pozwoli mi wyrobic sobie zdanie.
A przy okazji- po co pytales o program w jakim wywolywalem orf-a?
Czy cos w moim wywolaniu Cie zaskoczylo/zaciekawilo czy byl jeszcze inny powod?
Pytanie pewnie było do mnie, a powodem było to podkreślone:
Pokazałeś po prostu odszumione, nawet o tym nie wiedząc.
Dla mnie "Tak jak w oryginale" oznacza to:
Zadaniem OV jest wyprodukowanie pliku jpg z surowego .orf. Domyślnie odszumia tak jak masz ustawione w aparacie dla .jpg ale możesz w OV sobie zmienić ten poziom odszumiania lub wyłączyć. To podobnie jak z balansem bieli. Domyśnie w OV jest taki jak był ustawiony w aparacie i też możesz to zmienić. Tak to rozumiem i praktyka to potwierdza.
Niezależne programy o ile balans bieli ustawiają z tego co zapisane w .orf to już poziom odszumiania "Tak jak w oryginale" nie uwzględniają czyli nie odszumiają zdjęcia. Trzeba to zrobić samemu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.04.15 o 19:38