Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Szumy w Lightroom

  1. #1
    | OlyJedi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    82
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

    Question Szumy w Lightroom

    Znalazłem wątek o kolorach w Lightroom-ie, ale o szumach jeszcze nie.

    Chciałem się podzielić z wami następującymi postrzeżeniami.

    LH w wersji 5.x (w tej chwili testuje 5.7) zupełnie nie radzi sobie z szumami, jeżeli obrabiamy pliki RAW.
    Z tego co pamiętam tak samo było to dla E-3 o jest w tej chwili dla OM-D M1.

    Jako że M1 mam od paru dni, zacząłem robić fotki i testować sprzęt. Jednak podgląd pliku RAW w LR już zwrócił moją uwagę na kropkowany obraz.

    Sprawdziłem dzisiaj na przykładowym cropie (powiększenie 180%) zdjęcia - ISO 1600, F 3.5, 200 mm.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Noise_LightRoom.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	332,6 KB
ID:	141942

    Wywoływałem ten sam plik 3 razy do TIFFa.
    Efekty zestawiłem na jednym zdjęciu (mam nadzieję, że mimo rozmiaru widać efekty).

    Czy macie na to jakiś pomysł ??
    LR ma swoje plusy, jednak taki sposób działania zupełnie go dyskwalifikuje.

    Poniżej crop ze zdjęcia wywołanego w LR (odszumianie wyłączone) :

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	LR.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	147,1 KB
ID:	141943
    Ostatnio edytowane przez rakukrakow ; 26.02.15 o 23:07

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.818
    Siła reputacji
    213
    Moja galeria
    czy w LR miałeś włączone wyostrzanie (Sharpening)? Jeżeli tak to wyłącz i sprawdź rezultat.

  3. #3
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    9.434
    Siła reputacji
    257
    Moja galeria
    Tak jak pisze szafir51. W LR masz domyślne wyostrzanie na wartość 25. Jeśli suwak Masking jest ustawiony na 0 (domyślnie) to wyostrzane są wszystkie piksele łącznie z szumem, stąd różnica.
    Możesz decydować co ma być wyostrzone przesuwając suwak Masking w prawo trzymając jednocześnie wciśnięty lewy Alt na klawiaturze. LR dobrze sobie radzi z szumami
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    82
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Chyba nie do końca jest to prawda, albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia :

    LR - Sharpening na 0, Luminanse na 0

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lr_crop.JPG
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	82,3 KB
ID:	141944

    Teraz podobny crop z OV

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OV_crop.JPG
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	57,0 KB
ID:	141945

    Ja widzę dużą różnice, a wy ?

  5. #5
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    9.434
    Siła reputacji
    257
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rakukrakow Zobacz posta
    Chyba nie do końca jest to prawda, albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia...
    Nie wiem czy Olympus odszumia ponadprogramowo ale rzeczywiście różnica jest nawet przy wyłączonym wyostrzaniu w LR. (Sprawdziłem na innym .orf)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    82
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Panowie i panie: jak z tym żyć ?

    A tak poważnie to czym wywoływać (czym wywołujecie) RAWy ???
    4/3: E-520, E-3, ZD 50/f2, ZD 12-60/f2.8-4, ZD 50-200/f2.8-3.5
    m 4/3: OM-D M1, mZD 25/f1.8

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.567
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    W Lightroomie są suwaki, trzeba ich używać...
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    82
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    O to chodzi, że zeruje ustawienia suwaków w obu programach, ale oprogramowanie Olympusa w dalszym ciągu upiększa moje zdjęcia.
    Czy nie jest to sztucznie podciąganie możliwości matrycy ?
    4/3: E-520, E-3, ZD 50/f2, ZD 12-60/f2.8-4, ZD 50-200/f2.8-3.5
    m 4/3: OM-D M1, mZD 25/f1.8

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    7.267
    Siła reputacji
    283
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rakukrakow Zobacz posta
    ... albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia :

    ...
    Teraz podobny crop z OV

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OV_crop.JPG
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	57,0 KB
ID:	141945

    Ja widzę dużą różnice, a wy ?
    Te gładkie placki to zdecydowanie efekt odszumiania.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

  10. #10
    | OlyJedi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    82
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W Lightroomie są suwaki, trzeba ich używać...
    Twoja odpowiedź nie jest ani błyskotliwa, ani śmieszna, ani merytoryczna - więc po co ją umieszczałeś ??
    Przynajmniej jakbyś odniósł się do obu zdjęć - a tak to
    4/3: E-520, E-3, ZD 50/f2, ZD 12-60/f2.8-4, ZD 50-200/f2.8-3.5
    m 4/3: OM-D M1, mZD 25/f1.8

Podobne wątki

  1. Szumy w cieniach na niskim iso E-PL2 vs Lightroom
    By DickDastardly in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 8.11.12, 21:15
  2. szumy
    By jurecki in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12.07.10, 06:55
  3. szumy
    By milo in forum HydePark
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 13.06.05, 21:40
  4. szumy w Z-1 HELP...
    By marcin1323 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 5.11.04, 19:19
  5. szumy :(
    By maly in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 4.06.04, 13:56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.