Lekcja 1
Do składania panoram jest wiele programów. Bezpłatne, są też płatne.
Bardzo dobre wyniki uzyskujemy stosując program Microsoftu ICE (Image Composite Editor).
Ponieważ ICE jak większość programów także ewoluuje, mogą zdarzyć się kłopoty z zainstalowaniem najnowszej wersji.
Sam miałem podobną przygodę - program zaktualizował się do najnowszej wersji, a po odpaleniu nie było już podglądu składanego obrazka.
Przyznam jednak, że ponieważ od lat zamiast Windowsa mam Linuksa, więc używam opensourcowego oprogramowania.
Więc Hugin.
Hugina ściągamy stąd: http://hugin.sourceforge.net/
Instalacja powinna być banalna (nie wiem, bo nie mam na Windowsie)
Przygotowanie zdjęć.
Nie wiem jak inni składający panoramy, ale ja zawsze stosuję pliki wynikowe jakie uzyskuję z programu wywołującego RAW-y.
I to w pełnej rozdzielczości. Pliki TIF lub PNG. Oba formaty są bezstratne, oba są akceptowane przez Hugina. Te pliki ważą po 50 - 70 MB, więc sporo.
Dlaczego tak ? Ano dlatego aby uzyskać jak największą szczegółowość.
Oczywiście spowoduje to dłuższe lub dużo dłuższe operacje przeprowadzane przez program. Prędkość wynikowa zależy oczywiście od konfiguracji i mocy obliczeniowej komputera.
Można także użyć zdjęć bezpośrednio wyplutych przez aparat (ok. 5-7 MB) w zależności od ustawień. Tracimy jednak dużo - każdy z nas wie, że z RAW-a można dużo więcej wyciągnąć. A tak, skazujemy się na to co zaprojektowali inżynierowie prodecenta sprzętu.
Konfiguracja Hugina.
Mamy dwie opcje składania zdjęć - prostą i zaawansowaną. Może na początek zaczniemy od wersji najprostszej. W kolejnych edycjach pokażę bardziej zaawansowane opcje, rzuty, kadrowanie w Huginie, automatyczne przycięcie, przycięcie HDR, prostowanie.
Wczytanie zdjęć.
Hugin po odpaleniu wygląda tak:
Wczytujemy zdjęcia:
Po kliknięciu na ten przycisk pokazuje się nam katalog (domyślnie ostatnio używany), w którym znajdują się zdjęcia. Wybieramy te, które mamy wczytać do programu.
Zdjęcia zaznaczamy klikając na nie myszą przy wciśniętym klawiszu Ctrl.
Wczytywane zdjęcia wyglądają tak:
Po wczytaniu zdjęć, program pokazuje je nam jako dwa (trzy lub więcej) zdjęcia leżące obok siebie. Nie ma to jeszcze nic wspólnego z panoramą.
Wykorzystam powyższe zdjęcie aby przejść do kolejnej operacji. Program musi utworzyć punkty kontrolne i poprzesuwać zdjęcia tak, aby wszystkie wspólne elementy poszczególnych ekspozycji pasowały do siebie idealnie.
Klikamy więc na przycisk "Wyrównaj" i chwilę czekamy.
W wyniku otrzymujemy taki podgląd:
Po prawej stronie mamy informację jak wyszło dopasowanie zdjęć, i ilu punktów kontrolnych użył program. Jako ciekawostkę podam, że jeśli Hugin napisze nam, że mamy złe dopasowanie, to proszę się nie przejmować i spróbować złożyć panoramę. W 99 % przypadków panorama będzie dobrze złożona. Ewentualnie przekręcona lub z inną deformacją - ale to w kolejnych lekcjach.
Składamy panoramę.
Cóż, pozostaje nam kliknąć na trzeci przycisk: "Utwórz zdjęcie panoramiczne"
Startuje nam kolejny panel, gdzie możemy wybrać końcowe parametry zdjęcia:
- gotowy jpg
- tif lub png w celu dalszej obróbki
- kompresja lub jej brak.
- wielkość (rozmiar a co za tym idzie waga zdjęcia)
Na końcu klikamy OK. Prgram podsuwa nam katalog do zapisu (domyślnie tam gdzie są zdjęcia startowe).
Wszystko idzie automatycznie, więc jak małpa klikamy zapisz lub oki czekamy...
Po chwili otrzymujemy zdjęcie wynikowe:
c.d.n.