Głos oddany
Saboor_001
Saboor_002
Saboor_003
Saboor_004
Saboor_005
Saboor_006
Głos oddany
...
Leży i kurzem zarasta, a popRAWkowicze się postarali...
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Głosik oddany![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
też zagłosowałam - choć praca chyba cieżka do poprawki bo spierdzielona równo -
PS Arek jakbyś wstawił foto w konkursie to chyba mój głos poszedłby na Twoją pracę![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Jak spierdzielona, zrobiona celowo... Dla sprawdzenia co mogę wyciągnąć w podobnych warunkach z mieszanego światła.
W ciemnej jak d... dziurze z czerwonymi lampami na piętrze piliśmy piwo i paliliśmy dozwolony prawem hasz, a na dole kręciły się kelnerki na poziomie, gdzie były duże okna od strony kanału.
Postanowiłem spróbować, przez szczelinę w barierce, pod czujnym okiem kamery z monitoringu.
A potem wybrał ją do poprawki Saboor.
Spierdzielone to są niektóre poprawki.
Po pierwsze balans bieli,
po drugie jak wyglądają barwy Heinekena każde większe dziecko wie z tivi,
po trzecie jak wyglada barwa skóry powinien wiedzieć każdy obrabiający na skalibrowanym monitorze...
Widać jak bardzo na forum brakuje dobrego Mentora, którym był przez lata Mirek54...
Ostatnio edytowane przez apz ; 11.09.15 o 22:09
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Śmiem twierdzić, że nie da się z tego nic sensownego wyciągnąć, jeżeli nie można zmienić kadru.
To o czym mówisz, dałoby się zrobić, gdyby do niczego nie potrzebna góra.
Dla mnie to wymuszony kadr, który tak czy inaczej należy zmienić, jeżeli coś ma z tego zdjęcia być (jeśli nie ma być wywalone do kosza).
Skoro nie wolno, to taka trochę bez sensu zabawa- "Zobaczymy czyje ***** ładniejsze"![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Oj tam, jaka jest barwa śniegu tez każdy wie, a na zdjęciach różnie wychodzi i czasem nie ma co na siłę poprawiać bo to zależy od światła (jego koloru), które na ten śnieg pada.
Powiedzmy nie każdemu brakuje... i z tego co pamiętam skalibrowanego monitora nie miał. Jakby co, ja też nie mam skalibrowanego w pełnym tego słowa znaczeniu.
Co do opinii gulasz na pewno ma rację, ze foto trudne w obróbce i niewątpliwie można było zrobić lepiej...
.....
Edit.
Fakt, masz rację, edytowałem, bo mnie się pomieszało....![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.09.15 o 20:44
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez apz ; 11.09.15 o 21:11
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jesli kadr nie jest aż tak bardzo ważny to powinna być edycja (cały czas błędnie sadziłem, że taka jest):
"czy umiemy lepiej to chyba najtrudniejsze i najbardziej ograniczające pole manewru. Tu zadaniem naszym jest, przy zachowaniu pełni wartości przekazu kadru, pokazanie jego „lepszej strony” np. makro, portret czy akt."
a nie "naprawiamy" gdzie obowiązuję zachowanie 100% kadru
Zachowanie matrycy takie samo jak w E-M5, przy rozjaśnianiu cieni mocno szum wychodzi, a iso nie było wysokie jak pamiętam...Przepraszać nie ma za co, tak sądzę.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.09.15 o 21:31
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg