Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156

Wątek: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

Witam, ostatnio chciałem pobawić się w robienie takich zdjęć gdzie jest widoczna cała postać, a tło za nią jest ładnie rozmyte (przykład, i link do wątku z takimi zdjęciami). Próbowałem za pomocą dostępnych mi obiektywów (ZD 14-54mm f2.8-3.5 i ZD 40-150mm f3.5-4.5). Niestety efekty nie były zadowalające, potrzebna jest większa jasność obiektywu. Zastanawiam się czy nie wymienić ZD 40-150mm na ZD 50-200mm. Ale czy rozmycie tła będzie dużo większe? Może jakiś inny obiektyw byłby lepszy, np. jakaś jasna stałka?

Dzięki za rady. Chętnie obejrzę też przykładowe zdjęcia z takim efektem robione olkiem.

Pozdrawiam

dinx6
    Gość
    Za pomocą swojego telezooma możesz osiągnąć praktycznie ten sam efekt. Długa ogniskowa i jedziesz. Jasne szkło w plenerze właściwie nie jest ci potrzebne. 40-150 to naprawdę świetne szkło, choć ze względu na światło i ogniskową 50-200 w tej kwestii radzi sobie jeszcze lepiej.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Kazdym z wymienionych obiektywów zrobisz podobna fotkę.Wymagana jest tylko mozliwie najnizsza przysłona i odpowiednia ilość miejsca za modelem oraz odległośc aparatu od modela.Kombinacja tych 3 parametrów pozwoli osiągąć zamierzony efekt.Jasnym obiektywem stosunkowo najłatwiej otrzymać ładne rozmycie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Do całej postaći spokojnie takie rozmycie uzyszkasz sigmą 30,1.4 czy zd50 f2

50-200 też, ale mało to wygodne będzie...

aa i 40-150 też da rady Kwestia odpowiedzniej odległości, ale w plenerze raczej nie ma problemu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zerknij do wątku Eddie'go miał tam kilka bardzo ładnych przykładów z 40-150 https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5442

albo skorzystaj z flickra
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 22.04.09 o 09:27 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja dodam jeszcze, że możesz pokombinować ze starymi manualami np 135 mm ze światłem np. 2.8 (dużo tego na allegro za mała kasę i w niezłym stanie). Ja miałem coś takiego i otrzymywałem zadowalające rezultaty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale szybki odzew

Widzę, że sporo jest rad aby spróbować jeszcze z ZD 40-150. W takim razie pokombinuję. Próbowałem na 150mm i f4.5. Może jeszcze pokombinuję nad zwiększeniem odległości od tła, no i może spróbuję też innych ogniskowych. Przejrzałem wątek Eddie'go, ale są tam ciaśniejsze portrety. Znalazłem natomiast gdzie indziej takie zdjęcie zrobione 40-150mm przy ustawieniach 74mm i F/3.9, już wygląda całkiem fajnie i lepiej niż w moich próbach, ale wolał bym jeszcze mocniejsze rozmycie.

Znalazłem też kilka przykładów z ZD 35-100mm: link 1, link 2, link 3. Tu mi się podoba, ale niestety to nie mój zakres cenowy i wagowy .

Z pozostałych obiektywów wymienionych w tym wątku (Leica 25mmf/1.4, ZD 50mm f/2, Sigma 30mm f/1.4, Sigma 50mm f/1.4) nie znalazłem zdjęć z całą postacią. Może ktoś podrzuci jakiś przykład? Pewnie najlepiej wyszła by Sigma 50mm f/1.4.

Nie widziałem też takich zdjęć z ZD 50-200, podejrzewam, że wyszło by coś pomiędzy ZD 40-150 i ZD 35-100.

Jest jeszcze Sigma 105mm i 150mm, ale też niewiele portretów z nich widziałem. A z całą postacią to ani jednego. Podejrzewam, że wypadły by podobnie jak ZD 50-200. A przy okazji, jaką jasność ma ZD 50-200 na ogniskowych 100 i 150mm?

Coś manualnego to też ciekawy pomysł, muszę poszukać trochę zdjęć z manuali+olek.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Coś manualnego to też ciekawy pomysł, muszę poszukać trochę zdjęć z manuali+olek.
    Najtańsze rozwiązanie to przejściówka 4/3->m42 i Helios 58mm do tego ze światłem 2.0.
    Heliosa za 50-60 zł wyrwiersz. Później jakiegoś sampla ci podrzuce z tego szkła.

qbic
    Gość
    Na ebay można dorwać Revuenony 55mm F1,2 za około 800 zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki za dalsze podpowiedzi.

Baudolino, dzięki za zdjęcia, już trochę przejrzałem, są bardzo fajne. Resztę zobaczę w domu.

rodia, w sumie jakbym poszukał to Heliosa 58mm f/2 bym znalazł u rodziców. To będzie najtańsza opcja.

qbic, chętnie bym zobaczył na co stać to szkło. Ma je ktoś z forumowiczów? Jak wrócę do domu poszukam sampli z niego, a może ktoś ma pod ręką link?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    ...
    Nie widziałem też takich zdjęć z ZD 50-200, podejrzewam, że wyszło by coś pomiędzy ZD 40-150 i ZD 35-100....
    Proszę bardzo (mój wątek):
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...=12753&page=36

Fotki nr 205, 206, 207 wykonane ZD 50-200 SWD... Nie są to może foty "wysokich lotów", ale widać jak wygląda rozmycie...
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 22.04.09 o 18:07
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania