rodzin - całkiem ciekawe te zdjęcia, G1 też daje radę, a można go czasami wyrwać w dobrej cenie.
rodzin - całkiem ciekawe te zdjęcia, G1 też daje radę, a można go czasami wyrwać w dobrej cenie.
"Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"
człowiek robi zdjęcia - a G1 jest świetnym (ale niedocenionym)narzędziem- brak mi trzech rzeczy do korpusu na dziś idealnego:
1. poprawnej obsługi błysku przy szkłach manualnych
2. stabilizacji w korpusie (matrycy)
3. czasu 1/8000 i synchro 1/250 - przy bardzo jasnych szkłach brakuję (a staram się omijać filtry wielkim łukiem).
niekiedy jako 4 uszczelnienia ale nie ograniczam się i G1 daje radę-nie ma z nim problemu.
Używam oprogramowania 1,2 - wyższe wersje dają : wyższe szumy o prawie 1 EV( i wiecej- przy niedoświetleniu i im ciemniej tym różnica w wielkości szumu jest większa), gorzej obsługują szkła manualne , dają też więcej artefaktów ostrzenia cyfrowego na szkłach własnych.
Niestety wersji w Panasie nie można cofnąć!!!!! - nawet serwis -pozostaje zmiana korpusu. Porównanie wykonałem mając jednocześnie 3 korpusy - w pierwszym miałem wcześniej 1,2 drugim 1,4 a trzeci porównywałem od 1,0 przez 1,1 do 1,2 i tak zostało(1,3 to bliźniak 1,4 z neistotną zmianą)-i nowy z 1,4 poszedł do ludzi.
zmiany na gorsze w oprogramowani Panas wprowadził gdy wypuścił GH1 , więc same nasuwają się wnioski: czy zmiany na minus G1 nie miały podkrślać wyższości GH1 ?
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 4.03.10 o 18:24
tym razem- pierwsze 4 foty pokazują, jak zmienia się tło, pod wpływem przymykania przysłony w obiektywie Canon SSC 135 2,5 , zdjęcia zrobione na 2,5; 4; 5,6; 8 - podczas robienia sampli prószył snieg- stąd białe punty.
5 -fota to powrót rybaków w zadymce 135 SSC p.2,5
6 -fota dla wprowadzenia w lepszy nastrój - kit Panasa 14-45.
Pozdrawiam
Oczywiście wszystkie foty to nieobrobione JPGi, wprost z puszki.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 5.03.10 o 13:06
i jeszcze z Zeissa Contaxa 50 1,4 na p 1,4 i 2,0 - ostrzone na napis na burcie od strony słońca.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 5.03.10 o 14:44
pora na AF-y:
ZD 70-300/ 4-5,6 z Panasem G1- oczywiście foty są testowe, dające obraz ostrości i jak wygląda tło GO, perspektywa i boke. Od wczorajszch zdjęc z Canona SSC 135/2,5 przybyło trochę śniegu , i w przeciwnie niż wczoraj złapałem odrobinę słońca! Wszystkie foty robione z ręki,
najpierw: 70mm p. 4, 5,6 , 8.
potem: 133mm p. 4,3, 5,6, 8, 11.
następnie nastawiłem 200mm w eksif-ie wyszło 190mm
p. 4,9, 5,6, 8, 11.
no i 300mm 5,6, 8, 11.
trochę - gwoli podsumowania pierwotnie z zadowoleniem używałem to szkło z E3 i E510 , ale prawdziwy pazur pokazało z G1 jest jak widać ostre od pełnej dziury w całym
zakresie ogniskowych , daje się nim korzystając z AF zrobić zdjęcia ptaka w locie, wszystkie zdjęcia dodatkowe (ostatnie 3szt w następnym moim wpisie!!!) wykonane na 300mm i pełnej dziurze (5,6) i co bardzo ważne jest naprawdę ostry na 300mm i pełnej dziurze
Wszystkie sample to JPG-i prosto z puszki, bez żadnej obróbki.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 6.03.10 o 16:24
jeszcze trzy zapowiedziane we wcześniejszym wpisie foty na 300mm p5,6
jutro wrzucę parę sampli z ZD 9-18/ 4-5,6
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 6.03.10 o 16:22
Zgodnie z wczorajszymi zapowiedziami ZD 9-18 / 4-5,6
dziś wszystkie foty na pełnej dziurze - czyli : 9mm p. 4,
a 18mm p.5,6 i ekspozycji (-0,3), w razie potrzeby mam te same foty na wyższych przysłonach (są tylko lepsze ) gdyby była potrzeba mogę dołożyć , choć pełna dziura mówi wszystko.
Zdjęcia są testowe. Pierwsze zdjęcie robione obiektywem włożonym w szczelinę między futrynę , a drzwi furtki - stąd kawałek futryny w górnym prawym rogu(normalnie do wykadrowania) - zdjęcia jak zwykle 100% wprost z puszki - JPG i bez obróbki.
1. 9mm.
2. 18mm.
3. 18mm.
4. 9mm.
5. 9mm.
6. 9mm-ryby na przysłonie 4,5.
7 - 9mm i 8 . 18mm to test pod światło.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 7.03.10 o 14:47
weź nie cuduj z jpg, tylko wrzuć rawy na raw. fotosite.pl
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.