Strona 3 z 84 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 831

Wątek: bezlusterkowe foty

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: bezlusterkowe foty

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Mogę prosić o jakieś bardziej konkretne uwagi czy wskazówki? Będzie mi łatwiej się doskonalić, jeśli będę wiedziała, co robię źle, na co powinnam zwracać uwagę.
    Tą czarnobiel należy potraktować jako ćwiczenie. W konwersji do B/W przyciemniłaś czerwień co pociągnęło za sobą przyciemnienie twarzy lodziarza. Stąd uwaga Mirka co do koloru skóry.

Zdaje się, że przy konwersji do B/W operujesz jasnością 8 składowych. Niestety przyciemnianie czerwieni zwykle wpływa na twarze. By to rozwiązać można posiłkować się lokalnymi korektami ekspozycji i kontrastu. Ekspozycja wpłynie na jasność, a kontrast na ostrość przejść tonalnych (im mniej tym bardziej łagodne)

W załączniku wersja konwersji z dodaną lokalną zmianą ekspozycji i kontrastu twarzy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9283781720_7c3a67f1fd_o.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	451,5 KB
ID:	93202  
    Ostatnio edytowane przez hades ; 18.07.13 o 21:23

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde to ciezko tak w poscie wyjasnic tak rozlegly temat.To wszystko zalezy od konkretnego kadru,ujecia, sytuacji.
    To nie jest tak ,ze dwa razy poglaskac,5 minut szeptac do ucha i za pol godziny juz mozna.To tylko u Wislodzkiej.
    Napisalas,ze zwykle manipulujesz suwaczkami z ciekawosci.Gdybys napisala jak rozjasnic czerwienie w czarnobialym,jak zlikwidowac piegi na twarzy ,to wtedy mozna konkretnie dyskutowac .Wtedy mozemy pisac ktorym suwakiem i dlaczego,co to daje.Nie z ciekawosci,ale zeby wiedziec dlaczego.
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Tą czarnobiel należy potraktować jako ćwiczenie. W konwersji do B/W przyciemniłaś czerwień co pociągnęło za sobą przyciemnienie twarzy lodziarza. Stąd uwaga Mirka co do koloru skóry.

Zdaje się, że przy konwersji do B/W operujesz jasnością 8 składowych. Niestety przyciemnianie czerwieni zwykle wpływa na twarze. By to rozwiązać można posiłkować się lokalnymi korektami ekspozycji i kontrastu. Ekspozycja wpłynie na jasność, a kontrast na ostrość przejść tonalnych (im mniej tym bardziej łagodne)

W załączniku wersja konwersji z dodaną lokalną zmianą ekspozycji i kontrastu twarzy.
    Mam wrażenie, że się nie do końca zrozumieliśmy. Napisałam, że umiem operować suwakami przy konwersji na b&w (przynajmniej tak mi się wydaje ;p), wiem, jak rozjaśnic skórę i co da przyciemnienie czerwieni. Jednak w przypadku zdjęcia z lodami chciałam tylko zobaczyć, jak to może wyglądać, co opisałam kilka postów wcześniej:

Co do przeróbki "Lodów", to wspomniałam wcześniej, że nie dysponuję już RAW-ami zamieszczanych zdjęć, co mocno ogranicza możliwość ich korekty. Zwykle manipuluję "suwaczkami" kolorów przy zmianie zdjęcia na b&w na poziomie wywoływania. To zdjęcie zmieniłam na czerń i biel dwoma kliknięciami raczej z ciekawości, bo osobiście nadal bardziej podoba mi się wersja kolorowa.
    Jeśli chodzi o konkretne wskazówki, o które prosiłam, to miałam raczej na myśli jakieś błędy, które Wam, doświadczonym fotografom od razu rzucają się w oczy po zobaczeniu moich zdjęć. W każdym razie chciałam bardzo podziękować za aktywność w moim wątku
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Błędy? W takiej fotografii czasem trudno mówić o błędach. Wizja artystyczna może wziąć górę nad poprawnością.

Ale jeśli już mówić o błędach. To jeśli wersja B/W lodziarza miała być wersją "jak to może wyglądać", to dla widza powinna być dopieszczona. Czasami tylko my wiemy co mieliśmy na myśli. Na dysku zaś mogą sobie leżeć niedopracowane wersje. Stąd przy konwersji należało zrobić coś z twarzą by nie ginęła w oknie. Nawet w wersji kolorowej wnętrze okienka łącznie z lodziarzem wywołałbym lokalnie inaczej niż całą resztę. Mówiąc krótko zastosowałbym dodge&burn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mam wrażenie, że się nie do końca zrozumieliśmy. Napisałam, że umiem operować suwakami przy konwersji na b&w (przynajmniej tak mi się wydaje ;p), wiem, jak rozjaśnic skórę i co da przyciemnienie czerwieni. Jednak w przypadku zdjęcia z lodami chciałam tylko zobaczyć, jak to może wyglądać, co opisałam kilka postów wcześniej:

Jeśli chodzi o konkretne wskazówki, o które prosiłam, to miałam raczej na myśli jakieś błędy, które Wam, doświadczonym fotografom od razu rzucają się w oczy po zobaczeniu moich zdjęć. W każdym razie chciałam bardzo podziękować za aktywność w moim wątku
    Aaaaa skoro uwazasz,ze potrafisz to juz inna para kaloszy.
    A jesli juz jestesmy przy "lodziarzu" To ja bym tak pomachal suwakami.Troche inaczej niz Ty.Posuwakowal bym sobie balans bieli.Zasugerowal bym sie bialym plastikowym oknem i makieta loda(wafel),suwakowal bym az biel okna i waflowy kolor wafla bedzie wg mnie podobny do naturalnego.Po takim suwakowaniu zabral bym sie ostro za odszumianie.Pozniej jak juz to mial bym za soba to nawet "lodziarz" zrobi sie bardziej naturalny.Kolor blachy falistej na elewacji sie zmieni w calkiem inny zolty.Nie wiem czy bardziej podobny do orginalnej barwy.Jednak patrzac na inne kolory mysle,ze jest troche lepiej.Pozniej tylko zmniejszyl,i wstawil na forum.
    I wtedy by takie to wyszloZałącznik 93214Wyostrzajac ,zaakcentowal bym fakture wafla.
    Teraz popatrz na swoja i moja wersje.Porownaj,czy roznice w wersjach uznasz za wskazowki i potraktujesz to jako Swoje niedociagniecia w umiejetnosci suwakowania,czy po prostu uznasz,ze jest to gorsza wersja i moja nieumiejetnosc w suwakowaniu.
    Pokazujac fotke jest po prostu latwiej zobaczyc roznice i samemu wiecej dostrzec.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Bardzo dziękuję, faktycznie Twoja wersja lepsza, choć u mnie kolor blachy bardziej do rzeczywistości chyba zbliżony Podoba mi się bardziej wyrazista struktura wafla, nadaje "smaczku" Co do odszumiania, to muszę przyznać, że trochę się go boję, staram się suwaczkiem w Lightroomie poza 35 nie wyjeżdżać, żeby nie stracić za dużo szczegółu. Ale jak widać, lodziarzowi wyszło na dobre Pobawię się jeszcze tym zdjęciem, żeby uzyskać taki efekt, jak w Twojej wersji.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Co do odszumiania, to muszę przyznać, że trochę się go boję, staram się suwaczkiem w Lightroomie poza 35 nie wyjeżdżać, żeby nie stracić za dużo szczegółu.
    Nie używasz suwaka Detail? Wyostrzanie też może pomóc.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Suwaka detail nie ruszam zbyt często, może powinnam się z nim zaprzyjaźnić Cały czas się uczę LR i przekonuję do różnych funkcji.

To jak już lodziarzowi daliśmy spokój, może ktoś zechciałby skomentować zdjęcia z ostatniej wrzutki?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

W związku z brakiem odzewu na ostatnio zamieszczone zdjęcia wrzucam kolejne dwa, z prośbą o uwagi i komentarze. Pstryknięte na polowaniu w galerii handlowej.

8.

9.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

No co mam napisać? Że mam głupie skojarzenia? hehe
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

I nic poza tym?