Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 288

Wątek: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

Witajcie. Mam nadzieję, że nikogo nie urażę zadając pytanie o zakup konkurencyjnej marki. Jeśli jednak, to ew. proszę adminów o usunięcie wątku.

Aktualnie posiadam E-30 z obiektywami ZD 14-54II, ZD 70-300, Sigma 150mm i Sigma 50 1.4. Coraz mocniej zastanawiam się nad zakupem innej puszki. Myślę o Nikonie. Rozważam zakup D600 z jakimś obiektywem typu zoom np 24-100 f4 lub ew. Nikon 7100. Za D600 przemawia na pewno to, ze jest to pełna klatka i coś czego mi trzeba czyli świetne zachowanie przy wysokim ISO. Odstrasza trochę cena (6 tys. ) i cholernie drogie obiektywy. Nikon 7100 natomiast jest tańszy i można go dostać już w naprawdę niezłej cenie a chyba skok z puszki E-30 byłby mocno odczuwalny.

Czy moglibyście mi doradzić w tej kwestii? Oczywiście pozostaje jeszcze opcja wzięcia zimnego prysznica i pozostania przy zestawie, który aktualnie posiadam..

Z góry dziękuję.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Zakup aparatu Nikon

Z całego systemu miałem w łapskach przez chwilkę D800; Z Nikonem D7100 będziesz miał podobnie jak ja z OM-D (No moze trochę lepsze DR i GO jeśli Ci na tym zależy) i lepszy film. E 30 to już jednak archaiczny trochę aparat z mało wydolna matrycą i za silnym filtrem AA.
    D600 nie znam, Jak Ci obiektywy drogie to może jakieś kundelki by sie zdały na początek? A może jakiś pełnoklatkowy kompakt, tam wszystko przyspawane i nic dokupywać nie potrzeba.

Może zapytasz na nikoniarzach, chociaż z żółtego systemu wielu tu korzysta. I ludzie życzliwi, też dostaniesz odpowiedzi...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Właśnie zauważyłem, że niejeden Oly na pasku trzyma też Nikona. Pytam tutaj bo jakoś tu czuje się już dość rodzinnie Ciężko mi się do OM-D odnieść bo miałęm go w rękach tak naprawdę tylko chwilę dzisiaj i też całkiem mi się spodobał. Generalnie mam spory problem bo nie dość, że nie wiem czy wybrać d600 czy D7100 to w ogóle się zastanawiam czy ze swoimi mocno średnimi umiejętnościami wato kupić bardziej rozwojowy system.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Osiem1984, jeśli potrzebujesz świetnego zachowania przy wysokim ISO to wybierz coś co będzie do Ciebie przemawiać zdjęciami przykładowymi w sieci, w interesującym Cię ISO i podobnych sceneriach, w których zamierzasz fotografować. Poza tym spójrz na to jaką szklarnią w tej chwili dysponujesz i na co chcesz wymienić. Tu napiszę podobnie jak APZ. Twój wybór sugeruje byś rozejrzał się za czymś mniejszym, a przez to tańszym, np. jakimś bezlusterkowcem z uniwersalnym obiektywem, albo nawet kompaktem. Bo w gruncie rzeczy wybierasz w tej chwili uniwersalny obiektyw, który będzie "przyspawany" do korpusu. Czy jest sens by ten zestaw był drogi i duży?

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Osiem1984, jeśli potrzebujesz świetnego zachowania przy wysokim ISO to wybierz coś co będzie do Ciebie przemawiać zdjęciami przykładowymi w sieci, w interesującym Cię ISO i podobnych sceneriach, w których zamierzasz fotografować. Poza tym spójrz na to jaką szklarnią w tej chwili dysponujesz i na co chcesz wymienić. Tu napiszę podobnie jak APZ. Twój wybór sugeruje byś rozejrzał się za czymś mniejszym, a przez to tańszym, np. jakimś bezlusterkowcem z uniwersalnym obiektywem, albo nawet kompaktem. Bo w gruncie rzeczy wybierasz w tej chwili uniwersalny obiektyw, który będzie "przyspawany" do korpusu. Czy jest sens by ten zestaw był drogi i duży?
    Sensu nie ma ale myślę, czy docelowo takim zestawem nie zastąpić tego Olkowego. Z tego co czytałem pełna klatka pozwoli uzyskać bardziej plastyczne zdjęcia, da możliwość stosowania nieporównywalnie do mojego wysokiego ISO (przy mojej puszce staram się nie przekraczać wartośći ISO800), możliwość rozbudowy zestawu, lepszy AF, no i chyba ostrzejsze zdjęcia?

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Sensu nie ma ale myślę, czy docelowo takim zestawem nie zastąpić tego Olkowego. Z tego co czytałem pełna klatka pozwoli uzyskać bardziej plastyczne zdjęcia, da możliwość stosowania nieporównywalnie do mojego wysokiego ISO (przy mojej puszce staram się nie przekraczać wartośći ISO800), możliwość rozbudowy zestawu, lepszy AF, no i chyba ostrzejsze zdjęcia?
    To ja w kwestii zimnego prysznica.

Jeżeli nie jesteś pewien swoich umiejętności... ucz się dalej na tym co masz. (Zmienisz sprzęt kiedy będziesz sam wiedział jakiego zestawu potrzebujesz.)

Jeżeli uwierają cię pieniądze i chcesz poczuć się lepiej... (Zmień teraz)

Temat zmiany sprzętu foto jest długi i szeroki. Można podejść do tego na wiele sposobów. Chyba najlepszym jest postawienie sobie pytań: w czym ogranicza mnie obecnie posiadany zestaw foto. Zrobić bilans tego co tracę a co zyskuje (możesz być zaskoczony ale rezygnując z 4/3 też coś tracisz). Robiąc takie zestawienie trzeba uczciwie i świadomie podejść do tematu.

Odpowiedz sobie co dla Ciebie jest priorytetem, czy sprzęt faktycznie Cię ogranicza... czy chcesz tylko uspokoić swoje ego. Zresztą jeżeli drażni cię obecnie posiadany sprzęt to czasami dla tzw. świętego spokoju warto go zmienić. (przestaniesz gdybać i zaczniesz robić zdjęcia)

Co do samego wyboru FX vs. DX. Musisz myśleć na kilka lat do przodu, zastanowić się co będziesz chciał fotografować, jakich będziesz chciał używać obiektywów. Tak aby w przyszłości jak najmniej zmieniać i wymieniać. (na każdym ruchu zmiany będziesz zazwyczaj tracił)

Do tego typu decyzji musisz sam dojrzeć. Nikt nie wie jakich obiektywów (ogniskowych) będziesz chciał używać i co fotografować.

Jeszcze jedno... warto poważnie zastanowić się nad bezlusterkowacami. Jednak znowu sam musisz wiedzieć czego oczekujesz od sprzętu i jakie są Twoje priorytety. Jeżeli nie potrzebujesz szybkiego AF-C a pragniesz mieć lekki zestaw foto, być może bezlusterkowce są dla Ciebie.

PS.
    Zmieniłem system pod koniec zeszłego roku. Używam D700 z którego jestem bardziej niż zadowolony, to aparat który nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Po krótkiej przygodzie z analogiem zapragnąłem tzw. "pełnej klatki" czyli cyfrowego małego obrazka. Wspominasz coś o plastyczności zdjęć... podpowiem: nie idź tą drogą.
    U mnie wybór na D700 padł z kilku powodów, miałem zaufaną osobę od której odkupiłem aparat ze znikomym przebiegiem i w idealnym stanie. Zależało mi też na możliwie dobrym wysokim ISO. Początkowo miałem jakieś małe ciągotki do papierowej GO, jednak szybko się z tego wyleczyłem. Mam żelazny zestaw 35/50/85 F1.4, ale używam go z rozumem i nie staram się szukać "mistycznej plastyki" albo papierowej GO. Bardzo często robię zdjęcia na przysłonach F5.6 do F8 rzadziej F11. Oczywiście używam też zoomów, jednak też często są mocno przymykane w zależności od potrzeb.

Jeżeli chodzi o szkła do FX to masz ogromny wybór, zarówno tanich, drogich jak i bardzo drogich. To jest wielka zaleta systemu Nikona.

I na koniec pamiętaj że nie sprzęt zrobi z Ciebie fotografa ale to co masz w głowie. Jak mawiają na mieście: na nic sprzętu kupa, gdy fotograf... d..a.
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 27.06.13 o 01:17

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    To ja w kwestii zimnego prysznica.

Jeżeli nie jesteś pewien swoich umiejętności... ucz się dalej na tym co masz. (Zmienisz sprzęt kiedy będziesz sam wiedział jakiego zestawu potrzebujesz.)

Jeżeli uwierają cię pieniądze i chcesz poczuć się lepiej... (Zmień teraz)

Temat zmiany sprzętu foto jest długi i szeroki. Można podejść do tego na wiele sposobów. Chyba najlepszym jest postawienie sobie pytań: w czym ogranicza mnie obecnie posiadany zestaw foto. Zrobić bilans tego co tracę a co zyskuje (możesz być zaskoczony ale rezygnując z 4/3 też coś tracisz). Robiąc takie zestawienie trzeba uczciwie i świadomie podejść do tematu.

Odpowiedz sobie co dla Ciebie jest priorytetem, czy sprzęt faktycznie Cię ogranicza... czy chcesz tylko uspokoić swoje ego. Zresztą jeżeli drażni cię obecnie posiadany sprzęt to czasami dla tzw. świętego spokoju warto go zmienić. (przestaniesz gdybać i zaczniesz robić zdjęcia)

Co do samego wyboru FX vs. DX. Musisz myśleć na kilka lat do przodu, zastanowić się co będziesz chciał fotografować, jakich będziesz chciał używać obiektywów. Tak aby w przyszłości jak najmniej zmieniać i wymieniać. (na każdym ruchu zmiany będziesz zazwyczaj tracił)

Do tego typu decyzji musisz sam dojrzeć. Nikt nie wie jakich obiektywów (ogniskowych) będziesz chciał używać i co fotografować.

Jeszcze jedno... warto poważnie zastanowić się nad bezlusterkowacami. Jednak znowu sam musisz wiedzieć czego oczekujesz od sprzętu i jakie są Twoje priorytety. Jeżeli nie potrzebujesz szybkiego AF-C a pragniesz mieć lekki zestaw foto, być może bezlusterkowce są dla Ciebie.

PS.
    Zmieniłem system pod koniec zeszłego roku. Używam D700 z którego jestem bardziej niż zadowolony, to aparat który nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Po krótkiej przygodzie z analogiem zapragnąłem tzw. "pełnej klatki" czyli cyfrowego małego obrazka. Wspominasz coś o plastyczności zdjęć... podpowiem: nie idź tą drogą.
    U mnie wybór na D700 padł z kilku powodów, miałem zaufaną osobę od której odkupiłem aparat ze znikomym przebiegiem i w idealnym stanie. Zależało mi też na możliwie dobrym wysokim ISO. Początkowo miałem jakieś małe ciągotki do papierowej GO, jednak szybko się z tego wyleczyłem. Mam żelazny zestaw 35/50/85 F1.4, ale używam go z rozumem i nie staram się szukać "mistycznej plastyki" albo papierowej GO. Bardzo często robię zdjęcia na przysłonach F5.6 do F8 rzadziej F11. Oczywiście używam też zoomów, jednak też często są mocno przymykane w zależności od potrzeb.

Jeżeli chodzi o szkła do FX to masz ogromny wybór, zarówno tanich, drogich jak i bardzo drogich. To jest wielka zaleta systemu Nikona.

I na koniec pamiętaj że nie sprzęt zrobi z Ciebie fotografa ale to co masz w głowie. Jak mawiają na mieście: na nic sprzętu kupa, gdy fotograf... d..a.
    Hehe masz wiele racji, szczególnie w kwestii dotyczącej "fotografa d..." Muszę się też zgodzić w temacie drażnienia. Rzeczywiście posiadany zestaw zaczyna mnie drażnić. Lubię podróżować a po powrocie drukować zdjęcia w labie, więc 4/3 zaczyna mnie mocno irytować z racji na kadrowanie i ciągłe zastanawianie się przy zdjęciu co będę musiał później z obrazka obciąż. Poza tym ISO. To jest ta największa bolączka. Marzy mi się sytuacja, w której zwiedzając stary kiepsko doświetlony od środka kościółek wyjmuję aparat, ustawiam ISO na powiedzmy 3200 i nie mam obaw, ze po wywołaniu w formacie 13 x 18 wyjdzie jedna wielka zaszumiona kiszka. Przyznam, że przez chwilę zastanawiałem się też nad OM-D EM5 ale nie wiem, czy w dłuższej perspektywie byłby to dobry wybór. E-30 ma też już swoje lata..

Jaack
    Gość

Hehe masz wiele racji, szczególnie w kwestii dotyczącej "fotografa d..." Muszę się też zgodzić w temacie drażnienia. Rzeczywiście posiadany zestaw zaczyna mnie drażnić. Lubię podróżować a po powrocie drukować zdjęcia w labie, więc 4/3 zaczyna mnie mocno irytować z racji na kadrowanie i ciągłe zastanawianie się przy zdjęciu co będę musiał później z obrazka obciąż. Poza tym ISO. To jest ta największa bolączka. Marzy mi się sytuacja, w której zwiedzając stary kiepsko doświetlony od środka kościółek wyjmuję aparat, ustawiam ISO na powiedzmy 3200 i nie mam obaw, ze po wywołaniu w formacie 13 x 18 wyjdzie jedna wielka zaszumiona kiszka. Przyznam, że przez chwilę zastanawiałem się też nad OM-D EM5 ale nie wiem, czy w dłuższej perspektywie byłby to dobry wybór. E-30 ma też już swoje lata..
    Ehhh...

W starym kościółku przyda się jasny obiektyw i stabilizacja (o statywie nie piszę celowo). Wysokie ISO potrzebne jest do zamrażania ruchu.

W temacie ISO 3200, używałem go w E-3 i było całkiem całkiem. Fakt że musiałem z góry przewidzieć jak naświetlać i prawidłowe naświetlanie było kluczem do sukcesu.

Jeżeli posiadany zestaw zaczyna Cię drażnić to masz dwie możliwości:

1. zmienić sprzęt dla świętego spokoju, jednak można zakładać że z nowego sprzętu też nie wyciśniesz 100% możliwości, zyskasz jednak tzw. święty spokój (przynajmniej na jakiś czas)

2. możesz przemyśleć sprawę i zastanowić się co zrobić aby Twoje zdjęcia wyglądały lepiej, to trudniejsza droga, ale da satysfakcję i lepsze zdjęcia, później dojdziesz do momentu kiedy zrobisz sobie listę ograniczeń Twojego zestawu foto. Zastanowisz się czego potrzebujesz żeby zrealizować to czy inne zdjęcie. Następnie sam podejmiesz decyzję co kupić i będziesz wiedział dlaczego.

PS.
    Nie chodzi o to żebyś robił zdjęcia starym E-30 całe życie, ale abyś był świadomy czego potrzebujesz. Dodatkowo żebyś wiedział kiedy przyjdzie ten moment że sprzęt Cię ogranicza.

Zawsze podchodzę z rezerwą do pytań o to co kupić. To są indywidualne upodobania, kwestia co chcemy fotografować, na jakich ogniskowych itd.

Nie ma systemu idealnego, w każdym coś zyskujemy i coś tracimy. Świadomość potrzeb i bilansu zysków i strat pozwala lepiej dopasować sprzęt do potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 27.06.13 o 01:42

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Przy możliwości stosowania wysokiego ISO nie wystarczy obiektyw f4 do takiego przykładowego kościółka?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Jeśli plastyka i ISO są dla Ciebie konieczne sam zobacz na zdjęcia z poszczególnych korpusów w sieci. Pamiętaj przy tym, że część z pewnością została poddana obróbce , ale zawsze możesz szukać RAW-ów. A cenami się nie przejmuj (o ile nie przekraczają Twojego budżetu). Na pewno sam już do tego doszedłeś, ale nie da się zaoszczędzić na hobby.

Mała uwaga co do ostrzejszych zdjęć. Wszystko zależy od Twoich umiejętności posługiwania się AF/MF, przysłoną oraz zastosowanej optyki. Optyka osiągnęła już dobry poziom. Pozostaje pytanie czy podobny poziom osiągnęły umiejętności? Jeśli zastosujesz dobrą optykę, ustawisz ręcznie bądź automatem ostrość na właściwy obiekt, dobierzesz przysłonę stosownie do oczekiwanej rozpiętości GO, to w każdym aparacie otrzymasz ostre zdjęcia. Dodatkowa obróbka pewnie jeszcze bardziej je poprawi. Aparat sam z siebie tego wszystkiego nie zastąpi.