Jasne, że wrzucaj fotki. Wiemy jakie masz problemy softowo-sprzętowe, więc skupmy się na razie nad takimi sprawami jak np.kompozycja. A z czasem na pewno uporasz się z problemami technicznymi.
Jasne, że wrzucaj fotki. Wiemy jakie masz problemy softowo-sprzętowe, więc skupmy się na razie nad takimi sprawami jak np.kompozycja. A z czasem na pewno uporasz się z problemami technicznymi.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Jest motywacja żeby kupić lepszy sprzętWszystko w swoim czasie!
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Mam propozycję dla koleżanki. Może program Olympusa Olympus Viewer ułatwi wstawianie fotek na forum. Ja też miałem z tym problemy.
Program można ściągnąć ze strony olympus.pl![]()
Czy działa z (największym problemem tego wątku) ANDROIDem ?
Tego nie wiem, ale proponuję spróbować. Wg mnie powinien.![]()
Nie zadziała, ale zamiast używać jak widać nie najlepszego rozwiązania z programami na androida może sprawdź programy do obróbki online przez przeglądarkę.
http://fotoblogia.pl/2012/03/13/najc...i-zdjec-online
Np. do Pixlr.com wczytywałem plik o wadze 10Mb i momentalnie się wczytuje, obróbka może i podstawowa ale całkiem płynnie działa, zapis gotowego obrazka 800x600 dał plik o wielkości ok 600Kb jest trochę takich "obrabiarek" i może warto potestować która najbardziej Ci będzie odpowiadać.
Be_beata, moim zdaniem, sprawy sprzetowe zostaw na razie na drugim planie, pewnych rzeczy i tak w tej chwili nie przeskoczysz a szkoda twojego czasu na dołowanie się. Rób zdjęcia, wrzucaj tak jak w swoich pierwszych postach, bo tragedii nie ma, a wręcz jest bez porównania lepiej niż ostatnie, gdzie zaczęłaś walczyć ze sprzętem. Przeczytaj jeszcze raz posty dotyczące uwag na temat twoich zdjęć (np. post nr 6 Dobasa) i jeśli masz taką możliwość, wróć w te same miejsca i postaraj się zrobić te same kadry, ale stosując się do podpowiedzi ( np. krasnale) i porównaj. Wrzuć obydwie wersje, napisz co Ci w której wersji bardziej odpowiada i dla czego, po prostu dyskutujmy o fotkach.
Mam nadzieję, że mnie dobrze zrozumieszi zdjęcia dawaj.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Sepi19 Świetnie! Co do wracania do waszych komentarzy to robię to bez przerwy... a co do wracania w miejsca... hmmm będę musiała zacząć się stosować do tej sugestiiOstatnio odnoszę wrażenie że jestem bardziej świadoma swojego aparatu i zdjęcia są coraz mniej przypadkowe... tzn że już zaczynam świadomie dobierać parametry a tak mi się przynajmniej wydaje...
![]()
Tak po za tym to przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Zdjęcia kwiatów robiłam na maksymalnym zbliżeniu i ostrzyłam je ręcznie (ponieważ mój aparat miał problem z automatycznym ostrzeniem tak małych elementów), oczywiście z reki. Zastanawiam się czy maksymalne zbliżenie może mieć wpływ na jakość zdjęć i powstawanie szumów???
Próbowałam nawet (odezwała się pomysłowa Be) przyłożyć do fotografowanego obiektu większy element (wizytówkę) wyostrzyć, zabrać "pomocny element" i zrobić zdjęcie, nie udało się, choć w pierwszej chwili myślałam że poskutkowało...![]()
Za "powstawanie szumów", jak to określiłaś w głównej mierze odpowiada iso, im większe tym więcej a także jak oświetlona jest scena (o wiele bardziej szum jest widoczny w ciemnych partiach obrazu) . Co do ostrości, to sprawdż najpierw jaka jest minimalna odległość ostrzenia twojego obiektywu i staraj się przymknać mocniej przysłonę, głębia ostrości będzie szersza i łatwiej w niej zmieścisz motyw.
Często w makro ostrość reguluje się oddechem, jak robisz z "ręki".
Oddechem powiadasz...trudno jest mi to sobie wyobrazić... myślę że chodzi raczej o wstrzymanie oddechu
Co oczywiście robiłam żeby zdjęcia nie były ruszone, nawet dzielnie znosiłam ukąszenia komarów...