Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 401

Wątek: nowe jasne zoomy Olka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: nowe jasne zoomy Olka

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    O kimś zapomniałem?
    A co z JK Imaging?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A co z JK Imaging?
    Imagine...

-----
    Cosi mnie się widzi że m4/3 dobiło do ściany. Olympus ma swoją strategię produkcji kolekcjonerskich stałek, Panasonic niby ma szerokie ambicje ale polityka cenowa z jednej i powszechne przekonanie o gorszej jakości obrazu z aparatów tej firmy hamuje sprzedaż a tym samym strumień pieniędzy na badania, rozwój i wdrożenie.

Producenci firm trzecich - chyba odpuścili. Nie wiem czy ze względu na ograniczenie patentowe złączy bagnetowych czy może skala (ciągła wątłość) rynku ich zniechęca.

Co gorsze dla m4/3 - wydaje się że producenci niezależni będą raczej starali się o koalicję bezlusterkowych APS-C. Z racji tego samego wymiaru matrycy i bardzo podobnej (za wyjątkiem NX) odległości bagnetu, jedną konstrukcję da się sprzedawać w kilku wersjach. M4/3 tak naprawdę wymaga zupełnie odmiennego projektowania bo inaczej wychodzą takie niepraktyczne poniekąd szkła jak 30/2,8 od Sigmy.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Imagine...

-----
    Cosi mnie się widzi że m4/3 dobiło do ściany. Olympus ma swoją strategię produkcji kolekcjonerskich stałek, Panasonic niby ma szerokie ambicje ale polityka cenowa z jednej i powszechne przekonanie o gorszej jakości obrazu z aparatów tej firmy hamuje sprzedaż a tym samym strumień pieniędzy na badania, rozwój i wdrożenie.

Producenci firm trzecich - chyba odpuścili. Nie wiem czy ze względu na ograniczenie patentowe złączy bagnetowych czy może skala (ciągła wątłość) rynku ich zniechęca.

Co gorsze dla m4/3 - wydaje się że producenci niezależni będą raczej starali się o koalicję bezlusterkowych APS-C. Z racji tego samego wymiaru matrycy i bardzo podobnej (za wyjątkiem NX) odległości bagnetu, jedną konstrukcję da się sprzedawać w kilku wersjach. M4/3 tak naprawdę wymaga zupełnie odmiennego projektowania bo inaczej wychodzą takie niepraktyczne poniekąd szkła jak 30/2,8 od Sigmy.
    Z lepszoscia/gorszoscia Panasonica nie bede polemizowal ale mam inne zdanie. Co do innych producentow (czytaj Sigmy) to raczej trudno im sie dziwic - opracowanie nowego szkla to niebagatelny koszt a projektujac dla APSC (czytaj Sony bo innych, rozsadnych bezlusterkowcow z taka matryca brak) maja szanse sprzedac rowniez wersje dla m43. Co prawda dotyczy to glownie stalek ale biorac pod uwage jakosc i cene tych szkiel raczej malo kto na nie narzeka. Koalicji m43 tez nie ma sie co za bardzo dziwic - i tak sa lata swietlne przed konkurencja, jesli chodzi o ilosc szkiel, wiec nie widza powodu zeby przeinwestowywac. Sprzeda sie troche wiecej EM5/6 i GH3/5 to zaczna inwestowac w jasne zoomy - zwlaszcza Olympus wyciagnal chya wnioski z lekcji jaka dostal przy 4/3. Ja nie narzekam na wybor szkiel - ceny mogly by byc ciut nizsze ale nie sa tragiczne a jakosc jest adekwatna do ceny

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jeżeli ten nowy AF w nowych body będzie naprawdę szybszy jak to co znam z E-M5 to mogę na te nowe zoomy poczekać i tylko pod warunkiem, że będą mieć świetne powłoki, bo na tych z 12-50 w międzyczasie zdążyłem się już zawieść...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.05.13 o 17:50
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Imagine...

-----

Nie od ściany, a od konkurencji. Skończył się monopol i zaczynają wyłazić słabości systemu. Przedstawiciel Sigmy wyraźnie powiedział, że nie wejdą mocniej w m4/3, bo to system który opiera się na kitach i nie widzą zarobku na szkłach.

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Olympus_Pen

"In 1966 the arrival of the Rollei 35, a camera almost as compact but making normal 24×36 exposures, would announce the beginning of the end for the half-frame concept."

Powtórka z historii analogowych Penów? Z tą różnicą, że teraz konkurencja nadeszła ze strony APS-C. Nawet bezlustra Nikona mają portretówkę z AF i mniejszą GO. Nadszedł czas, kiedy trzeba się będzie mocno napracować, żeby uzasadnić sens istnienia m4/3. Czasy monopolu można uznać za zakończone.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    to system który opiera się na kitach i nie widzą zarobku na szkłach.
    System opierający się na kitach ? Może przedstawiciel sigmy mówił to jakiś czas temu ?
    a moze nie zauważył poniższych szkieł

7-14,
    9-18,
    12-35,
    35-100,
    75-300,
    100-300,
    7.5,
    8,
    12,
    14,
    17,
    19,
    20,
    25,
    30,
    45,
    75,
    17.5,
    300

Jejku - tyle kitowych szkieł do systemu wypuścić to dopiero osiągnięcie...

Do tego jakieś zapowiedzi Panasa ża dwa nowe kity robią 150 f2.8 oraz 42,5 f1.2

Rzeczywiście - myślę że jak tyle kitowych szkieł jest w ofercie to pora wypuścić jakieś inne obiektywy żeby ten system wreszcie zaczął opierać się na czymś innym niż kity

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Można powiedzieć, że w zasadzie każdy system opiera się na kitach, bo pewnie 90% sprzedaży to aparaty sprzedawane w zestawach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Można powiedzieć, że w zasadzie każdy system opiera się na kitach, bo pewnie 90% sprzedaży to aparaty sprzedawane w zestawach.
    Pod tym względem to tak - bo jeszcze większosć z kupionych kitów w każdym systemie nie zostaje zamieniana na nic innego

Jd
    Gość

Tylko trzeba wziąć poprawke , że kit kitowi nierówny

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie od ściany, a od konkurencji. Skończył się monopol i zaczynają wyłazić słabości systemu. Przedstawiciel Sigmy wyraźnie powiedział, że nie wejdą mocniej w m4/3, bo to system który opiera się na kitach i nie widzą zarobku na szkłach.

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Olympus_Pen

"In 1966 the arrival of the Rollei 35, a camera almost as compact but making normal 24×36 exposures, would announce the beginning of the end for the half-frame concept."

Powtórka z historii analogowych Penów? Z tą różnicą, że teraz konkurencja nadeszła ze strony APS-C. Nawet bezlustra Nikona mają portretówkę z AF i mniejszą GO. Nadszedł czas, kiedy trzeba się będzie mocno napracować, żeby uzasadnić sens istnienia m4/3. Czasy monopolu można uznać za zakończone.
    Bezlustra od Nikona maja ta portretowke od jakiegos tygodnia czy dwoch zdaje sie - i za jakies 3 razy wiecej niz 45/1.8 A maja moze jakis odpowiednik 75/1.8? Albo jakas konkurencje dla 42.5/1.2? Albo moze chociaz odpowiedniki manualnych 50/0.95? Konkurencja od strony APSC jest Sony, ktoremu brakuje jeszcze duzej ilosci szkiel zeby sie zblizyc do m4/3, Fuji, ktore dopiero zaczyna budowac roadmape, i Samsung, ktory nadal nie bardzo wie co zrobic z bezlusterkowcami. Jakiez to sa slabosci m4/3 w porownaniu do tej konkurencji - zamieniam sie w sluch.