Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Enchanted... by aenye :)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: Enchanted... by aenye :)

Dokumentacyjno-albumowe zdjęcia dzieci rzadko przykuwają moją uwagę. W technikaliach jestem cienki bolek więc się nie wypowiem. Zatrzymałam się tu jednak, bo pierwsza wrzutka (tak, ta z okropnym napisem ) zainteresowała mnie. 2, 3 i 4 - relacja z jakiegoś miejsca, pewnie urlopu. Może te skały najmniej. Obróbka wcale mnie nie razi, dobrze się komponuje z klimatem miejsca. Podoba mi się również to przedostatnie zdjęcie dziecięcia po ukosie podane.
    Chyba rozumiem o co Ci chodzi z obróbką i filtrami. Mirek pisał Ci o crossie - poczytaj, może to to co Cię zadowoli
    Patrzę niefachowo, albo coś mnie zatrzyma, albo nie. Myślę że masz oko do klimatów. W sprawach technicznych słuchaj rad chłopaków, wiedzą co piszą.
    Powodzenia i witaj na Forum.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aenye Zobacz posta
    A to drugie zdjęcie, o którym mówiłam ? W wyróżnionych, tam gdzie jest 10 mniejszych zdjęć, po prawej stronie, na polu? Co to za zabieg?
    W tym drugim obróbka siakaś tam była Patrząc na to zdjęcie przerobiłem Twoje nie wiem czy podobnie.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1016922a.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	497,9 KB
ID:	88431
    To było zrobione w Lightroom4. W PhotoScape możesz spróbować na krzywych. Tam gdzie masz Jasność Kolor wybierz (klikając na ten trójkącik) Wykres koloru. To są tzw. krzywe.
    Masz trzy (RGB) czerwony, zielony, niebieski. Na dole zaznaczasz którą chcesz operować. Dolny zakres krzywej to cienie, środkowy tony średnie, górny zakres to światła. Klikając na krzywej stawiasz punkt np. na środku i przeciągając krzywą (do góry) w dolnej części uwydatniasz dany kolor w dół osłabiasz. Podobnie z rozjaśnieniem (zakładka u góry luminancja) możesz rozjaśnić tylko cienie lub przyciemnić światła.
    Poczytaj o krzywych i krosowaniu. Gotowe ustawienia krzywych możesz zapisać i później zastosować na innym zdjęciu. Po użyciu filtrów także możesz jeszcze na krzywych lekko sobie coś tam skorygować.
    Dość zbliżony efekt do mojego można w tym zdjęciu uzyskać programem PhotoScape przy mniej więcej takich ustawieniach krzywych: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	45,2 KB
ID:	88432
    W oknie krzywych strzałkami prawo lewo możesz cofnąć lub ponowić daną zmianę. Klikając prawym myszy na punkcie znajdującym się na krzywej usuwasz go.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

bufetowa - oj, dziękuję za miłe słowa!! bardzo miło przyjmujecie nowych na forum, fajne to. nie wszędzie tak jest

andtor - bardzo dziękuję!!! w wolnej chwili stestuję twoje instrukcje choć wydaje mi się to na razie czarną magią, to Twoja obróbka faktycznie trochę przypomina efekt tamtej foty. coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu po powrocie na pewno was zasypię fotami

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

... coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu
    Czy to ważne, że paryskie? Gdyby były z innego miejsca, to byłyby nic nie warte?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Chyba się czepiasz Jakaś zerojedynkowa logika. Dla mnie to świetna okazja zmiany scenerii i w ogóle treści zdjęć. Dla mnie to ważne, że zdjęcia będą przedstawiały co innego niż na codzień łapię. Ale pewnie dla Ciebie, który, być może, będziesz je oceniał (będzie mi bardzo miło) nie będzie to miało znaczenia żadnego. Chociaż mam nadzieję zrobić takie, które będziesz oglądał z zainteresowaniem. Po prostu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

A gdzie tam sie czepia.Z drugiej strony to zawsze zaleci wielkim swiatem.Sama przyznasz,ze inaczej brzmi jak madam Cristine robi photografy w Londynie jak Kryska fotografuje w Sokolowie podlaskim.Wielki swiat to wielki swiat. Albo taki Jozek 23.Jochny 23 to zawsze lepiej brzmi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Mirek, niekoniecznie. Kiedyś np. coś ruskiego było synonimem wiochy, teraz zaś w świecie foto - ruskie i bułgarskie portale są bardzo trędi. Może więc zamiast "photography" coraz częściej będziemy oglądać "фотография" Zresztą dużo lepiej brzmi, jak napiszemy: modelka Nadieżda, Marija, Tamara.
    Musisz iść z duchem czasu.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu
    No,chyba,ze wyczaruje cos

---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post był o 16:56 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Musisz iść z duchem czasu.
    Toz ide,juz nawet za kumplami tesknie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

zawsze możesz wpaść na piwo......
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Uprawnienia umieszczania postów