Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
To zdjęcie jest... cudne... Jak uzyskać taki efekt???
---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post był o 11:40 ----------
spacer po Wrocławskim rynku![]()
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
owszem i taki zabieg zastosowałam fotografując rzeki w Szklarskiej. Niestety dłuższy czas naświetlania powodował że zdjęcie było zbyt jasne... a nawet jeśli udało mi się znaleźć ten moment kiedy było nawet ok to znowu woda była całkiem biała.... bez efektu odbicia... np.
no i oczywiście bliki ... grrr...
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Przejrzyj wątek : https://forum.olympusclub.pl/threads...-strumienie...
Zapisz sobie te zdjęcia które Cię zainteresują na dysk
Zajrzyj do ich exifów
Ważna jest
pora - o tym Ci pisałem w Twoim wątku,
przysłona - od f 11 do f22,
kadr - tu musisz sama wybrać co jest dla Ciebie ważne, woda czy ogólny widok, czasem za dużo wcale nie jest ciekawie
statyw, wężyk spustowy, wyłączona stabilizacja
Dokup sobie osłonę przeciwsłoneczną do obiektywu, po to by ograniczyć właśnie takie bliki. Nie rozumiem czemu fotografujący uważają że to zbędny gadżet.
Często bardziej niż fltr polaryzacyjny przyda się filtr szary, jest o wiele tańszy a w słoneczny dzień pozwala wydłużyć czas naświetlania co ładniej rozmywa wodę.
I tego się trzymaj a wyniki przyjdą. Dodam jeszcze, że jest różnica w kadrze który cytowałaś i Twoim. Na cytowanym - przed wodospadem woda jest spokojna, rozlana i stąd efekt lustra. U ciebie cały strumień walczy. Nie ma takiej możliwości aby lustro powstało.
Statyw, filtr szary i długie czasy to podstawa dla takich zdjęć.