Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Problemy z pluginami do PS-a w Gimpie

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Problemy z pluginami do PS-a w Gimpie

Cytat Zamieszczone przez zbyma72age Zobacz posta
    Co to znaczy: Nie da rady w tym w tym XnView zapisać do Tifa?
    To było bardziej retoryczne pytanie i padło z mojej strony po wypowiedzi helmuta: "Obraz z Gimpa przenoszę do XnView. Obrabiam go przy pomocy wybranej wtyczki, zapisuję i otwieram ponownie w Gimpie (obraz jest w png)"
    Po prostu nigdy przy obróbce zdjęć nie używałem formatu png. i w jakichś tutorialach, poradnikach także nie spotkałem się z zaleceniem aby używać .png. Stąd moje pytanie i zarazem sugestia co do tif-a.
    Może się tu mylę, jak ktoś ma jakieś przykłady (linki do stron), które by zmieniły moje zdanie to chętnie przeczytam.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Ciekaw jestem co Ci nie działa teraz, co przedtem działało.
    -Skalowanie...
    Dzieki za uwagi nauczycielskie..bledy sie zdarzaja, co nie usprawiedliwia.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

A więc k a ż d y może zmodyfikować plug-in do swoich potrzeb ...
    (...)
    Nie trzeba mieć wiedzy odnośnie programowania, tylko czytać co jest w pliku zapisane a co chcemy aby było [wg wzoru].
    Łatwo powiedzieć!
    Ja, zmieniając w ścieżce PF na Program Files (przry pomocy Notatnika), narozrabiałem coś i jak ściągałem kolejne skrypty (.scm) domyślnie miałem Otwórz za pomocą (domyślnie Notatnik) zamiast Zapisz jako:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	30,6 KB
ID:	85301
    ["XnView", "\" C: \ \ Program Files \ \ XnView \ \ xnview.exe \ "", "png"],
    Kod:
    ["Delaboratory", "\"c:\\Program Files\\Delaboratory\\delaboratory.exe\"", "tiff"],

Plug-in modyfikujemy do swoich potrzeb dopisując lub usuwając kody po otwarciu na przykład w Notepad++

Dodając ścieżkę do swojego programu określamy typ pliku.
    Jeśli dobrze rozumiem, w moim przypadku (mam XnView), należy zmienić ścieżce ["XnView", "\" C: \ \ Program Files \ \ XnView \ \ xnview.exe \ "", "png"], "png" na "tiff" i będe miał obrazy eksportowane z Gimpa do XnView w formacie .tiff?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 7.04.13 o 12:27
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Po raz kolejny witam
    i muszę powiedzieć że czasami nic nie rozumiem z toczonej dyskusji ponieważ najczęściej wynika ona z "nie doczytania, lub wyrywkowego czytania informacji"

Przecież ja jestem mądry, mądrością innych - po prostu czytam toczące się dyskusje na różnych forach i staram się niektóre z nich podać informacyjnie.

W swojej pierwszej informacji celowo podałem linki do istotnych źródeł aby się z nimi zapoznać:
    M.in podałem również link http://www.gimpuj.info/index.php?topic=52544.0 04.08.2011
    Gdzie MareroQ, który rozwijał główną myśl plug-ina, który został napisany przez Roba Antonishen napisał:
    "Cała idea Shellout polega na tym, że obraz otworzony w Gimpie możemy dalej przetwarzać w innych programach - a z osiągniętym efektem bezpośrednio wrócić do Gimpa.
    Ja widzę jeszcze inne możliwości wykorzystania fragmentów kodu Shellout do wywoływania z menu Gimpa dowolnych programów (bez transferu obrazu), ale alternatywnie rozszerzających możliwości GIMP-a (jasne, że każdy program można uruchomić z menu START – ale wywołanie z menu GIMPA chyba znacznie to ułatwia). Sama wtyczka jest bardzo krótka i łatwa do własnej modyfikacji [tylko zmiana nazwy i ścieżki dostępu]."

Czyli, fajne, można teraz uruchomić GIMP 2.8, ale nadal mieć też dostęp do wszystkich starych GIMP 2,6 plugins. Dzięki MareroQ.

Przypomnijmy również co napisałem:
    Shellout wysyła bieżącą warstwę do zupełnie zewnętrznego programu (na przykład XnView), gdzie można zrobić kilka dodatkowych manipulacji za pomocą różnych filtrów, które nie są normalnie dostępne w programie GIMP. Po zapisaniu pliku przy użyciu tego zewnętrznego programu i zamknięciu go, wynik jest zapisywany jako ShellOutTempFile w C:\Użytkownicy\Użytkownik\AppData\Local\Temp (nie można stosować programów narzucających arbitralnie nazwę pliku) i umieszczany z powrotem w programie GIMP.

Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby np. z GIMP-a, wywołać jeden dowolny program (bez opcji wyboru):
    (więcej http://www.gimpuj.info/index.php/top...html#msg252254)
    przykładowo FastStone Capture aby pokazać jakiś zrzut, lub zapisać sobie to co robiłem .... CaptureSwitch.py
    Jeżeli taki wywołany z "pokładu GIMP-a" program przetworzy dodatkowo plik, to przy zapisie My możemy przecież zadecydować "Zapisz jako" i dodać do domyślnej nazwy ShellOutTempFile dowolne rozszerzenie, co prawda w GIMP-ie się nic nie stanie, ale ten plik możemy wyciągnąć z
    C:\Użytkownicy\Użytkownik\AppData\Local\Temp
    W dyskusji na gimpchat z grupką dyskusjną na temat sposobu użytkowania:
    http://www.gimpchat.com/viewtopic.ph...p=12542#p12541
    http://www.gimpchat.com/viewtopic.php?f=9&t=970
    była również rozważana wersja zmiany miejsca zapisu pliku.
    Możliwości jest dużo.

Proszę zwrócić również uwagę że po otwarciu Shellout.py ver 0.7 w Notepad++ znajdziemy już długą listę obsługiwanych Plików, dużo ścieżek do różnych programów (poniżej).
    Usuwając znak komentarza # po prostu włączamy daną ścieżkę.
    Jednym z programów który na pewno zwraca obraz jest np. systemowy Paint.
    Pozostałe w naszym komputerze mogą być w innym miejscu, np. na innym dysku i trzeba to sobie poprawić.

Pozdrawiam
    (zachęcając do przeglądania dyskusji na forach)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-04-07_1.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	103,7 KB
ID:	85339  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Po raz kolejny witam
    i muszę powiedzieć że czasami nic nie rozumiem z toczonej dyskusji ponieważ najczęściej wynika ona z "nie doczytania, lub wyrywkowego czytania informacji"
    Odnoszę wrażenie, że jesteś zniesmaczony moją/naszą upierdliwością.
    Powtarzasz fragmenty postów i linki do nich, jakby nie zauważając, że pochodzą z okresu, kiedy o wersji 2.8 jedynie przebąkiwano. Ja nie mam na tyle wiedzy by wiedzieć czy te informacje są nadal aktualne.
    Shellout wysyła bieżącą warstwę do zupełnie zewnętrznego programu (na przykład XnView), gdzie można zrobić kilka dodatkowych manipulacji za pomocą różnych filtrów, które nie są normalnie dostępne w programie GIMP. Po zapisaniu pliku przy użyciu tego zewnętrznego programu i zamknięciu go, wynik jest zapisywany jako ShellOutTempFile w C:\Użytkownicy\Użytkownik\AppData\Local\Temp (nie można stosować programów narzucających arbitralnie nazwę pliku) i umieszczany z powrotem w programie GIMP.
    To akurat jest jasne. Pytania nie dotyczą tego co robi ShellOut ale jak to robi i czy można to zmienić ingerując w skrypt/kod/program (widzisz na jakim poziomie jest moja wiedza w temacie programowania? ) a jeżeli można, to jak to zrobić. Tu, żeby nie narozrabiać, potrzebne jest prowadzenie "za rączkę" ale nie pouczanie
    Odważyłem się jednak, zmieniłem typ pliku w "XNView", "\"C:\\Program Files (x86)\\XnView\\xnview.exe\"", "tiff"

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	190,0 KB
ID:	85372
    Gimp eksportuje do XnView w formacie tiff i w takim wraca z powrotem do Gimpa. Przykładowy obraz w Gimpie ma 28,56MB a po przeniesieniu do XnView ma 28,58MB więc na pewno nie traci.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Gimp eksportuje do XnView w formacie tiff i w takim wraca z powrotem do Gimpa. Przykładowy obraz w Gimpie ma 28,56MB a po przeniesieniu do XnView ma 28,58MB więc na pewno nie traci.
    Gratuluję. Podziwiam wytrwałość co do Gimpa ale zdaje się było warto

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Gratuluję.
    Dzięki
    Poszedłem krok dalej, spróbowałem sobie przetłumaczyć opisy funkcji, suwaczków itp.
    Mam teraz opis funkcji po polsku. Jak zapomnę do czego jest dany skrypt to mam opis po polsku
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Dzięki
    Poszedłem krok dalej, spróbowałem sobie przetłumaczyć opisy funkcji, suwaczków itp.
    Mam teraz opis funkcji po polsku. Jak zapomnę do czego jest dany skrypt to mam opis po polsku
    Kiedyś tam też się "bawiłem" w takie proste spolszczenia niektórych programów. Zdaje się używałem (o ile dobrze pamiętam) do tego programu Hex Editor czy jakiś podobny
    Ba, nawet zrobiłem własną czcionkę z swojego zeskanowanego pisma (każda literka z osobna). To już innym programem. Chyba z 2 miesiące mi to zajęło. Teraz z wiekiem siakiś leniwy się zrobiłem
    Sięgam po najprostsze rozwiązania.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Odnoszę wrażenie, że jesteś zniesmaczony moją/naszą upierdliwością.
    Powtarzasz fragmenty postów i linki do nich, jakby nie zauważając, że pochodzą z okresu, kiedy o wersji 2.8 jedynie przebąkiwano. Ja nie mam na tyle wiedzy by wiedzieć czy te informacje są nadal aktualne.
    To akurat jest jasne. Pytania nie dotyczą tego co robi ShellOut ale jak to robi i czy można to zmienić ingerując w skrypt/kod/program (widzisz na jakim poziomie jest moja wiedza w temacie programowania? ) a jeżeli można, to jak to zrobić. Tu, żeby nie narozrabiać, potrzebne jest prowadzenie "za rączkę" ale nie pouczanie
    Odważyłem się jednak, zmieniłem typ pliku w "XNView", "\"C:\\Program Files (x86)\\XnView\\xnview.exe\"", "tiff"

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	190,0 KB
ID:	85372
    Już w pierwszym poście podałem:
    Sprawdziłem u mnie działa w GIMP wersji 2.7.1, 2.6.11 i 2.7.2 (jeśli ktoś jest zainteresowany).
    Sprawdziłem również w: gimp276PortableFriendly oraz w GIMPPortable2.8.1 i 2.8.4
    W GIMP 2.6.8 działa, ale po zapisaniu w: GIMP-2.0\lib\gimp\2.0\plug-ins
    oraz

Kod:
    ["Delaboratory", "\"c:\\Program Files\\Delaboratory\\delaboratory.exe\"", "tiff"],

Nie istotne do jakiego programu to tiff się odnosi (chyba że z niego nie korzysta lub ma ograniczenia).
    Podałem linki, w których toczyła się dyskusja od początku na temat, w tym również dotycząca GIMP 2.8 jak również wersji 64bitowych,
    "jak to robi i czy można to zmienić ingerując w skrypt/kod/program"
    Nie jestem zniesmaczony Twoją upierdliwością, ale nie jestem tłumaczem z angielskiego, "nie prowadzę za rączkę", bo maja informacja nie była Poradnikiem, ale Tylko wskazówką (w miarę szczegółową). W końcu Odważyłeś się zrobić to o czym informowałem od początku. Gratuluję.

Ponownie proponuję aby skorzystać i wywołać dowolny program z GIMP-a (bez opcji wyboru):
    (więcej http://www.gimpuj.info/index.php/top...html#msg252254)
    przykładowo FastStone Capture aby pokazać jakiś zrzut, lub zapisać sobie to co robiłem .... CaptureSwitch.py mam zainstalowany pojawia się w
    Narzędzia.
    Czy też z GIMP 2.8.4 wywołać sobie GIMP 2.6

O tym jest w tych linkach, które działają bo sprawdziłem (inaczej bym nie gryzmolił)

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

... nie jestem tłumaczem z angielskiego, "nie prowadzę za rączkę", bo maja informacja nie była Poradnikiem, ale Tylko wskazówką (w miarę szczegółową). W końcu Odważyłeś się zrobić to o czym informowałem od początku. Gratuluję.
    Dziękuję.
    Dobrze powiedziałeś- odważyłem się.
    Nie chciałeś "prowadzić za rączkę" więc musiałem dokładnie wczytać się w podlinkowane przez Ciebie informacje, zajrzeć "do środka" skryptu (mimo braku jakiejkolwiek wiedzy na temat programowania) i jeszcze coś tam grzebać!
    Czegoś się nauczyłem dzięki Tobie.
    Główny Prostownik TWA