nowy jasny zoom Olka musi się czym różnić od Panasonica 12-35 f/2.8, tak więc wg mnie:
- będzie miał większy zakres, 12-40
- będzie tańszy
nowy jasny zoom Olka musi się czym różnić od Panasonica 12-35 f/2.8, tak więc wg mnie:
- będzie miał większy zakres, 12-40
- będzie tańszy
E-M5 | 12-40 | 75
Moim zdaniem jeśli jakiś jasny zoom się pojawi, to będzie miał zakres 14-50+.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Moim (bardzo skromnym zdaniem) 5 mm na długim końcu to niewielka różnica a jakoś do tej pory Olympus z Panasoniciem nie miały zwyczaju bezpośrednio konkurować. Zwłaszcza w zakresie w zakresie ambitniejszych szkieł, bo jeśli chodzi o tzw "kity" czy "spacerzoomy" to każdy producent coś takiego w ofercie mieć musi...
Walczenie ceną? to nie jest droga chętnie przez producentów wybierana, zwłaszcza że Olympus "lubi się cenić".
Dlatego przypuszczam, uwzględniając powyższe, że będzie to obiektyw o nieco innym charakterze niż panasonicowy rywal - najpewniej będzie miał zmienne światło, ale mam nadzieję będzie to dobre światło, może nawet wyraźnie lepsze niż 2,8 na szerokim końcu, bo takie coś pozwoliłoby Olympusowi wystawić cenę porównywalną do konkurenta.
Czy Olympus ma jakiegoś zooma dla m4/3, który jest lepszy od podobnej propozycji Panasonica? Mam wrażenie, że to jednak Panasonic wziął na siebie zoomy premium w tym systemie a Olympus zabrał się za dość jasne stałki.
Może czas na jakieś małe przetasowanie?
Musieliby zrobić coś wyraźnie lepszego niż 14-45 Panasa. Wystarczyłoby 12-42 f/2.8-4 jeżeli jakość byłaby co najmniej na poziomie 14-45. Ale cena musiałaby też być wyraźnie niższa niż 12/35. Patrząc na 12-50 to mam pewne obawy co do jakości...
Tak sobie patrzę na testy optycznych i myślę: wszyscy chcemy, by Oly pogonił Panasa jeśli chodzi o optykę (o cenie nie piszę bo to oczywiste), tylko, że na f/4 12-35X osiąga poziom prawie (na zdjęciach innych niż testy laboratoryjne nie do wykrycia) rekordowy, zarezerwowany dla V25/.95 czy mZD75.
Jeśli ta sztuka uda się Olkowi to nie mam pytań.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Drogie, jasne i bardzo dobre szkło już jest (12-35)
Tanie, dobre i ciemne szkło też już jest (14-45)
Przydałoby się: przywoicie wycenione, dobre, dość jasne szkło (12-4x f/2.8-4). Coś pomiędzy.
Stałki to są do światła 1.8 albo lepiej. Ciemnice 2.8 to ja chce mieć w zoomie. W 12-60 ciemna końcówka była akceptowana, bo był długim 5x zoomem, i zachowywał się dobrze optycznie w całym zakresie.
Większość osób chcących jasnego zooma już kupiła panasa. Zostali tylko tacy co im za drogo, albo tak jak ja, trochę za krótko.
Dlatego zakres 12-40 też mnie nie powala, i jeśli na dodatek zapowiedzą, że wyjdzie 2.8-4 to zamówię panasa przy pierwszym sprzyjającym stanie konta.
Będzie komplet z 35-100.
A 12-40 2.8-4 jak będzie dobra cena to będzie miał wzięcie. Co nie zmieni faktu, że olek nie będzie miał żadnego zooma w klasie premium w m43.