Strona 6 z 41 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 401

Wątek: nowe jasne zoomy Olka

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: nowe jasne zoomy Olka

nowy jasny zoom Olka musi się czym różnić od Panasonica 12-35 f/2.8, tak więc wg mnie:
    - będzie miał większy zakres, 12-40
    - będzie tańszy
    E-M5 | 12-40 | 75

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Moim zdaniem jeśli jakiś jasny zoom się pojawi, to będzie miał zakres 14-50+.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    136
    Moja galeria

Ja nie potrzebuję szkła ze stałym 2.8, 2.8 - 4.0 lub lepiej 2.8-3.5 to byłoby idealne dla mnie szkiełko. Nawet 14mm na początku bym przebolał.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Moim (bardzo skromnym zdaniem) 5 mm na długim końcu to niewielka różnica a jakoś do tej pory Olympus z Panasoniciem nie miały zwyczaju bezpośrednio konkurować. Zwłaszcza w zakresie w zakresie ambitniejszych szkieł, bo jeśli chodzi o tzw "kity" czy "spacerzoomy" to każdy producent coś takiego w ofercie mieć musi...

Walczenie ceną? to nie jest droga chętnie przez producentów wybierana, zwłaszcza że Olympus "lubi się cenić".

Dlatego przypuszczam, uwzględniając powyższe, że będzie to obiektyw o nieco innym charakterze niż panasonicowy rywal - najpewniej będzie miał zmienne światło, ale mam nadzieję będzie to dobre światło, może nawet wyraźnie lepsze niż 2,8 na szerokim końcu, bo takie coś pozwoliłoby Olympusowi wystawić cenę porównywalną do konkurenta.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Czy Olympus ma jakiegoś zooma dla m4/3, który jest lepszy od podobnej propozycji Panasonica? Mam wrażenie, że to jednak Panasonic wziął na siebie zoomy premium w tym systemie a Olympus zabrał się za dość jasne stałki.
    Może czas na jakieś małe przetasowanie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    A niech sobie taki wypuszczą. Tylko jakoś wiele osób (w tym ja) spodziewa się zooma ze stałym f2.8 o świetnej jakości optycznej. 2.8-4 to ja bardzo chętnie ale 12-60. Panasa można już dostać za 3700zł. To tego ciemniejszego olka na ile wycenić? 2500zł?
    Myślę że taka cena na starcie była by dobra.
    Jeśli optyczne by dorównywał Panasowi, to pewnie miał by wzięcie.
    Jeśli ktoś potrzebuje światła, to ma stałki, a dobrego stosunkowo jasnego zooma brak.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Musieliby zrobić coś wyraźnie lepszego niż 14-45 Panasa. Wystarczyłoby 12-42 f/2.8-4 jeżeli jakość byłaby co najmniej na poziomie 14-45. Ale cena musiałaby też być wyraźnie niższa niż 12/35. Patrząc na 12-50 to mam pewne obawy co do jakości...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Tak sobie patrzę na testy optycznych i myślę: wszyscy chcemy, by Oly pogonił Panasa jeśli chodzi o optykę (o cenie nie piszę bo to oczywiste ), tylko, że na f/4 12-35X osiąga poziom prawie (na zdjęciach innych niż testy laboratoryjne nie do wykrycia) rekordowy, zarezerwowany dla V25/.95 czy mZD75.
    Jeśli ta sztuka uda się Olkowi to nie mam pytań.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Drogie, jasne i bardzo dobre szkło już jest (12-35)
    Tanie, dobre i ciemne szkło też już jest (14-45)
    Przydałoby się: przywoicie wycenione, dobre, dość jasne szkło (12-4x f/2.8-4). Coś pomiędzy.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Myślę że taka cena na starcie była by dobra.
    Jeśli optyczne by dorównywał Panasowi, to pewnie miał by wzięcie.
    Jeśli ktoś potrzebuje światła, to ma stałki, a dobrego stosunkowo jasnego zooma brak.
    Stałki to są do światła 1.8 albo lepiej. Ciemnice 2.8 to ja chce mieć w zoomie. W 12-60 ciemna końcówka była akceptowana, bo był długim 5x zoomem, i zachowywał się dobrze optycznie w całym zakresie.
    Większość osób chcących jasnego zooma już kupiła panasa. Zostali tylko tacy co im za drogo, albo tak jak ja, trochę za krótko.
    Dlatego zakres 12-40 też mnie nie powala, i jeśli na dodatek zapowiedzą, że wyjdzie 2.8-4 to zamówię panasa przy pierwszym sprzyjającym stanie konta.
    Będzie komplet z 35-100 .

A 12-40 2.8-4 jak będzie dobra cena to będzie miał wzięcie. Co nie zmieni faktu, że olek nie będzie miał żadnego zooma w klasie premium w m43.