Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 183

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

Jeszcze nie mam żadnego, ale patrząc po moim podpisie , już produkują 75 dla mnie Makro robię, ale na moje prywatne potrzeby 12-50, czy 40-150 z DCR250 wystarczą.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

To ja tylko przypomnę, że 75'ka z Raynoxem współpracuje genialnie...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Nie wiem czy było photozone:
    http://www.photozone.de/m43/781-oly6028

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

wyznać się na tych testach nie można - na photozonie maximum ostrości obiektyw notuje przy przesłonie 5,6 a u Optycznych 4,0... Mniejsza o wartości, ale kształt krzywej i miejsce maximum "chyba" powinny w tym samym miejscu? w innym przypadku mam pewne wątpliwości co do rzetelności.... W przypadku tego obiektywu to jeszcze nic, ale jak porównać wykresy rozdzielczości dla "konkurencyjnej" Panasonicowej 45/2,8 to tam już są niezłe rozbieżności.

Drugie spostrzeżenie (optyczni gdzieniegdzie o tym wspominają) - obiektywy zachowują się różnie w zależności od odległości ostrzenia. Czy nie powinno być tak, że zwłaszcza dla obiektywów makro podawane są dwa wykresy - jeden w krótkim a drugi w długim dystansie?

Może różnice w przebiegach krzywych ostrości właśnie stąd wynikają? że stosuje się różne wielkości tablic testowych? Optyczni niby tłumaczą że podają wynik średni z kilku pomiarów. jak to robi photozone?

Ciekawe, czy redaktorzy ulegają pokusie "manipulacji" tzn. Jeśli jeden producent nas lubi to potestujemy tak (zastosujemy takie wielkości matryc i dystanse) żeby wyniki wyszły jak najlepsze, a u konkurenta zrobimy dokładnie na odwrót...

tyle luźnych przemyśleń, mam nadzieję że nikogo swoim pisaniem nie obraziłem
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    tyle luźnych przemyśleń, mam nadzieję że nikogo swoim pisaniem nie obraziłem
    Brzmi to tak, jak byś się bał dostać minusa od mamy

Jeśli chodzi o testy szkieł to - mbsz - nie ma bata na optyczne. Potem jeszcze ewentualnie slrgear.com, gdzie fajnie widać czy szkło jest równe.
    Szkoda tylko, że optyczne nie w każdym teście mierzą transmisję i nie mają powtarzalnej procedury pomiaru odblasków. Również w każdym teście powinni uwzględniać aberracje, szczególnie sferyczną, o tą drugą troszczy się Lightroom4.

Dwa wykresy: pomysł super, szczególnie przy szkłach makro
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Brzmi to tak, jak byś się bał dostać minusa od mamy
    nie do tego piję, tylko do jatki, którą całkiem niechcący sprowokowałem w wątku analogowym... strach się bać, co kogo do zjadliwej polemiki popchnąć potrafi...

Ale wracając do szkła - jedna rzecz wyszła bardzo podobnie i u Optycznych i na Photozonie czyli aberacja narastająca wraz z przymykaniem obiektywu. Konkurencyjny, bo jedyny jak na razie rywal makro w m4/3 czyli Panasonic 45/2,8 radzi sobie z tym troszkę lepiej
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Jesteście pewni, że testowany był ten sam egzemplarz obiektywu?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jesteście pewni, że testowany był ten sam egzemplarz obiektywu?
    Zadałeś dobre pytanie...

Moim zdaniem, może być tak że poszczególne egzemplarze różnią się od siebie wartościami wskaźników ostrości, tzn że może być tak że w serii jest jeden egzemplarz bardziej udany a drugi mniej. Oczywiście, statystycznie dąży się do tego żeby udanych było jak najwięcej...

Jednakże, wydaje mi, że charakterystyka, czyli wartość przesłony dla której dana konstrukcja jest najostrzejsza powinna być stała. ...

Ale teraz się zastanawiając - ostrość (raczej jej brak) jest wynikiem działania wielu różnych wad i być może rzeczywiście maksimum ostrości może się przemieszczać w stronę niższych czy wyższych wartości przesłon

---
    Ech, gdyby tak było, to chciało by się by do każdego obiektywy producent dawał certyfikat z rozrysowaną charakterystyką (utopia)
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Takie różnice w testach to wychwytuję co chwilę. Nie wiem, czy to jest problem korpusu testowego, czy właśnie odległości ostrzenia. Oświetlenie tablicy też może mieć swój wpływ. Dlatego najlepiej porównywać między sobą tylko testy z tego samego źródła.