Strona 7 z 66 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 653

Wątek: Kambodża - Fotorelacja Muminka

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: Kambodża - Fotorelacja Muminka

Marcin, napisz proszę coś o spotykanych ludziach, a tym jak Was przyjmowali.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Piękna relacja i cudowne zdjęcia.
    Tak sobie pomyślałem, że dzieci się kąpią, a w tej wodzie to wszystkie ich ścieki z tych domów pływają. No ale sam piszesz, że to najbiedniejsza warstwa społeczna.
    Niestety woda w całym kraju nie nadaje się do picia, nawet ta w kranie, były miejsca gdzie z kranu płynęła brązowa woda, podobna do tej jaka jest w jeziorze czy w rzekach. Są oczywiście miejsca w górach gdzie jest czystsza woda, ale tubylcy odradzali jej picie.
    Wszyscy piją wyłącznie wodę butelkowaną lub zbieraną w beczkach deszczówkę. Są to najczęściej beczki 200 litrowe, z tworzywa lub gliny. Do środka wpuszczone są ryby i dzięki temu nie rozwijają się w nich komary.
    Woda butelkowana produkowana jest u nich w kraju, wszystkie fabryki to fundacje, najczęściej amerykańskie i japońskie, a wodę uzdatnia się dzięki technologii odwróconej osmozy i lamp UV, przynajmniej tak jest napisane na butelkach.

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Kolejna wrzutka znowu fajna. Oglądamy z Agą i aż się ciśnie na usta pytanie jak organizujesz wyprawę? Nie wygląda mi to na jakiś zorganizowany wyjazd.
    PS.
    Podobną maszynkę do mięsa mam w szafce
    Staramy się zawsze sami organizować sobie wyjazd, z góry zaplanowany jest kraj do którego się wybieramy i mniej więcej jakie rejony chcemy odwiedzić. Dokładne kierunki wybieramy już na miejscu w zależności jak wygląda transport. Postaram się napisać o tym troszkę więcej.

Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Świetne zdjęcia Muminek. Gratuluję wyprawy i zdjęć.
    Wczoraj dowiedziałem się że mój kuzyn z narzeczoną wybrali się na kilka tygodni do Kambodży. Oni pojechali nie na wycieczkę ale z jakiejś instytucji pomagać miejscowej społeczności. Nie wiem czy wolontariat czy misja humanitarna.
    Ładne zdjęcia masz. Pozdrawiam
    Wielu ludzi tam jeździ z całego świata, jest sporo do zrobienia w tym kraju, edukacja, ochrona zdrowia, ochrona środowiska, właściwie pomóc im można w każdej dziedzinie, można by o tym książkę napisać.
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post był o 22:00 ----------

Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    Nic dodać, nic ująć, pięknie się ogląda. Angkor Wat od wielu lat mam na celowniku.
    Wspaniałe miejsce, naprawdę wyjątkowe. Tam naprawdę trzeba być.

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    ...jednego mi brakuje na tych zdjęciach.......................Ciebie lub małżowinki !! może to jakaś ściema i fotki gdzieś ściągnąłeś
    Coś z pewnością pokażę

---------- Post dodany o 22:14 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    coś Was urzekło w tym dalekim wschodzie...Wietnam,Kambodża....co będzie następne ?? świetne fotki jak zwykle !!
    Ja jestem w tym miejscu zakochany i to mi wystarcza by jechać kolejny raz w te rejony. A plany mamy już na najbliższe trzy lata, ale nie lubię o nich pisać, bo cel kolejnego wyjazdu może się zmienić z wielu różnych powodów.
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

Dziś obie wrzutki przejżałem, bardzo fajna relacja, z ciekawością i przyjemnością się ją ogląda i czyta.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Świetna fotorelacja, jestem pod wielkim wrażeniem!
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Dokładnie. Z innej beczki, wiem że w tamtych rejonach jedzenie psów (lub zjadanie) jest normalne dla miejscowych, ale zawsze gdy o tym czytam lub słyszę, to jakoś mnie odrzuca...
    Mam podobne odczucia, dlatego nie robię już zdjęć na targowiskach z udziałem psów, kotów i miejsc gdzie je oprawiają, ponieważ po powrocie do domu, widząc swoje psy mam nieprzyjemne wizje.
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

| OlyJedi Awatar omox
    Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    świetna relacja... ciągle zadziwia mnie przepaść w sposobie życia ludzi tu i tam...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Staramy się zawsze sami organizować sobie wyjazd, z góry zaplanowany jest kraj do którego się wybieramy i mniej więcej jakie rejony chcemy odwiedzić. Dokładne kierunki wybieramy już na miejscu w zależności jak wygląda transport. Postaram się napisać o tym troszkę więcej.
    Super. Na takie wypady we własnym zakresie, to się tylko w Europie wypuszczaliśmy. Fajnie będzie dostać jakieś info z pierwszej ręki, jak to organizujecie, bo tu wszystko jest na waszej głowie i nie można się zdać na organizatora wczasów.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Z przyjemnością się ogląda i czyta fotorelacje z takiej egzotycznej wyprawy.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Marcin, napisz proszę coś o spotykanych ludziach, a tym jak Was przyjmowali.
    Khmerowie to bardzo mili ludzie, początkowo trochę nieufni, ale po krótkiej rozmowie stają się bardziej otwarci.
    Rozmawiać z nimi można po angielsku, ale bardzo prostym językiem. Warto nauczyć się kilku zwrotów po khmersku, ich użycie wywołuje u nich wybuch radości, słowo "ou kun" czyli dziękuję jest mile widziane.
    W pierwszym kontakcie, zawsze tłumaczyliśmy im gdzie mieszkamy, jak zrozumieli, że w Europie to było już dobrze, niektórzy kojarzyli gdzie leży Rosja i Niemcy, dzięki temu mieli wyobrażenie gdzie leży Polska.
    Niestety ponad 60% ludzi nie potrafi tam czytać i pisać. W porozumiewaniu się pomagali nam kierowcy skuterów lub tuk-tuków, których wynajmowaliśmy. Przy wyborze kierowcy często kierowaliśmy się jego znajomością angielskiego, chociaż czasami nie było wyboru i porozumiewanie się było wtedy mocno utrudnione.
    W górskich wioskach, gdzie edukacja jest na niskim poziomie, zdobycie jakiś informacji od tubylców zawdzięczamy wynajętym przewodnikom.
    Z ich strony, podstawowe pytanie jakie nam zadawali brzmiało: ile mamy dzieci i ile lat, największe zdziwienie wywoływała informacja, że nie mamy dzieci. Przeciętna khmerska rodzina ma ich dziesięć.
    Jest kilka nieprzyjemnych rzeczy.
    Niemiła z ich strony jest nachalność z jaką oferują swoje usługi i to, że traktują turystę jak chodzący bankomat, trzeba z nimi twardo negocjować ceny. W większych miastach, pieniądze chcą dosłownie za wszystko, zawdzięczamy to turystom z bogatych krajów.
    W większości przypadków pozwalają sobie robić zdjęcia. Było kilka sytuacji, że dzieci płakały na widok aparatu, wtedy oczywiste jest, że nie robimy zdjęć. Dzieci myślą, że robiąc zdjęcie, zabieramy im życie.
    Dzieci nauczone są w Kambodży żebrania, ale wszędzie się o tym mówi i pisze by nie dawać im pięniędzy, mimo to wielu turystów o tym zapomina. Zalecane jest by dawać im jakieś przywiezione ze sobą przybory szkolne, czy książki. Widziałem jedną sytuację kiedy dzieci dostały kredki, linijki i wszystko to wyrzuciły, tak są nauczone, przykry widok.
    Częstym widokiem są wesela, właściwie nie ma dnia bez wesela. Na taką uroczystość można się wprosić, jesteśmy wtedy mile widziani, dla nich to zaszczyt gościć białego człowieka.
    Jeśli się poprosi, można odwiedzić ich domy, nie robią z tego jakiegoś problemu. W kilku miejscach częstowali nas, przykładowo owocami, za co nie chcieli pieniędzy.
    To na razie tyle. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

No tak!!! Nie dość, że jedzą psy to jeszcze jak widać na zdjęciu 32 świnia nie ma zabawek
    XZ-2|D800E|moje 500px