Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze

"Negocjacje" ale tylko pisemne przydają się do założenia sprawy na policji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na pewno zapis korespondencji, o ile do takiej dochodzi, jest podstawową rzeczą, jaką trzeba przekazać policji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Jest kontakt ze strony Allegro z dwóch działów.

Działamy

Ja w mailu dostałem zdjęcie kolejnego wnętrza dysku...

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    68
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Jest kontakt ze strony Allegro z dwóch działów.

Działamy

Ja w mailu dostałem zdjęcie kolejnego wnętrza dysku...
    Kolejne zdjęcie, to jeszcze trochę i wystawa będzie Powodzenia
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    Kolejne zdjęcie, to jeszcze trochę i wystawa będzie Powodzenia
    Album będzie nie wystawa - ale w aktach sprawy

Jaack
    Gość

Życzę Tobie aby udało się odzyskać pieniądze a winnego spotkała kara.

Jednak zastanawia mnie coś innego. Co było powodem że wybrałeś taki sposób zakupu a nie oficjalnego dystrybutora ? Pomijam czy kupić zdalnie czy w siedzibie firmy, chodzi mi o wybór kanału dystrybucyjnego.

Czy nie była to przypadkiem cena ?

Wydaje mi się może nawet jestem pewien że polski rynek jest bardzo specyficzny. Głównym kryterium decydującym o zakupie jest cena. Na innych rynkach również jest ona ważna ale nie dominująca. Tam liczą się pewne wartości dodane, oraz inne czynniki mają wpływ na podjęcie ostatecznej decyzji o zakupie.

Czy nie jest tak że właśnie z tego względu (pogoń za niską ceną) pojawia się tak dużo oszustw.

Kupując na portalach internetowych możemy trafić na oszusta. Skusi nas zazwyczaj niska cena. Oszuści dobrze o tym wiedzą i na tym żerują.

Jeszcze raz życzę Tobie pozytywnego finału sprawy oraz większej czujności na przyszłość. Niestety takie czasy. Smutne to ale prawdziwe.

PS.

WD ma pecha. Teraz te podroby a kiedyś wiele lat temu pamiętam jak oficjalny dystrybutor na Polskę sprowadzał WD'eki po fabrycznej naprawie i sprzedawał jako nowe. Była też piszcząca seria tych dysków. Wtedy górę wzięła chciwość dystrybutora który bardzo poważnie wziął sobie do serca maksymę tanio kupić drogo sprzedać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Polska to jest rynek, którym rządzi głównie cena. Jest kilka powodów - główny to słabe zarobki, druga - nasza taka cecha narodowa. Na zachodzie mówi się, kto kupuje tanio, kupuje dwa razy i jest to w większości przypadków prawda.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Polska to jest rynek, którym rządzi głównie cena. Jest kilka powodów - główny to słabe zarobki, druga - nasza taka cecha narodowa. Na zachodzie mówi się, kto kupuje tanio, kupuje dwa razy i jest to w większości przypadków prawda.
    mam nadzieje , ze piszesz w swoim imieniu ?
    można robić zakupy na portalach aukcyjnych , ale z głową !!
    czesto robię zakupy na allegro i ebay, pierwsze co robię to czytam opinie , druga zasada jezeli mam cos kupić "drogiego" to jednak wybieram opcję z odbiorem osobistym , nie gra tutaj pierwszorzedną rolę cena
    pierwsze co zrobiłem czytając ten watek , zobaczyłem jaką cene mają podobne dyski na gral.pl- ja bym jednak wolał dorzucić kilka złotych i sprawdzić towar przy odbiorze,łatwo mi to pisać mieszkając w stosunkowo dużej miejscowości
    naturą człowieka jest kupić najtaniej jak sie da !!
    tzrymam kciuki za Dobasa , jednak obawiam się ,że sprawa umrze.Obym się mylił !!
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Uogólniam, to zawsze jest niesprawiedliwe - wiem. Są ludzie, którzy zawsze sięgają po produkty dobre, jeśli ich nie stać, po prostu rezygnują z zakupu. Jest też druga grupa, dla której wyznacznikiem decyzji jest cena. Tych drugich jest więcej.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Oczywiście że cena. W teorii kupuję oryginalny dysk WD. Jeśli ktoś ma 100 % marży, ktoś 20 % marży a ktoś 7 % marży to kupię ten tańszy.

@viruus Odbiór osobisty - choć ma swe plusy ma też minus. Nie obejmie Cię POW Allegro. Trzeba by doczytać regulamin - ale tak mi się majaczy że niby bezpieczniej ale bez ochrony

Myślę, że uczestnicy OJ nie zadają sobie pytania czy bardziej sie opłaca kupić taniej czy to samo drożej i gdzieś indziej.

Nie tu leży problem. Nie w cenie i nie w chęci kupienia taniej.

Problem leży w tym, że ktoś nie sprzedaje oryginalnego dysku tylko sprzedaje podróbkę. Że ktoś cię oszukał a nie że chciałes kupić taniej
    A Cena ??.. Jeśli mogę kupić Body TEGO SAMEGO aparatu

za 6849,00

http://www.agito.pl/lustrzanka-cyfro...oBasket=341268

lub 8944.00

http://www.x-kom.pl/p/40778-aparat-c...arny-body.html

To ja na prawdę wolę zaoszczędzone 2 tysiące przepić choć rozumiem, że ktoś inny może woli wydać więcej na ten sam aparat bo będzie lepszy.

Jeśli sprzęt jest oryginalny, ma gwarancję, jest nowy nie używany i z legalnego pochodzenia to dla mnie mało zrozumiałym jest chęć wydawania za to samo o ponad 2000 PLN więcej.

Podkreślam legalne pochodzenie bo pewnie można ten sam aparat kupić za 3000 PLN jako paser amator.

BTW To ten sam produkt jest sprzedawany czy ja coś pokręciłem ?? Bo nie chce mi się wierzyć że jest taka rozpiętość cenowa - a na szybko wyszukałem przykład

Tak więc oczywiście kryterium wyboru była cena . Teraz dysk kupuję w sklepie Sferis

http://www.sferis.pl/produkt/43894.html (287 PLN) - taniej niż ten co okazał się podróbką

też WD też 1 TB inny model ale też w niższej cenie a nie w wyższej.

Czy może jednak powinienem kupić tutaj ?? :

http://ikl.pl/produkt-p10588.html (332,99 PLN) ??

Bo znów 46 PLN zamiast wydać na TEN SAM DYSK wolę przepić tudzież przeznaczyć na inny dowolnie wybrany cel.

Nie jest to specyfika polskiego rynku tylko specyfika myślenia i gospodarowania zasobami.... Chyba, że rzeczywiście ja jakoś źle kombinuję i lepiej kupić body tego samego aparatu za 8944 niż za 6894 PLN...

Kasujemy wątek dobra cena ?