Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 113

Wątek: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: podróbka dysku WD - ku przestrodze

Allegro nie ma o tym pojęcia. To, że Ty coś zgłaszasz, to nie znaczy, że Allegro już ma na ten temat wiarygodną wiedzę. Konkurencja się tak próbuje wykończyć nagminnie, często nawet przesyłając spreparowane zdjęcia. I co, uwierzyć im tylko dlatego, że to zgłosili? Od Allegro dostajesz pełną informację, co zrobić, jeśli podejrzewasz popełnienie przestępstwa. Są jednak przypadki niejednoznaczne, w których potrzebny jest wyrok sądu, aby Allegro mogło zadziałać.

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Argument, że ja nie wiem czy ten pan łamie prawo bo nikt mi nie pokazał wyroku - może nie przejść To też rozwiązanie mało bezpieczne i pozwalające na pójście z torbami...
    Ten argument przechodzi już od kilkunastu lat
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Allegro nie ma o tym pojęcia. To, że Ty coś zgłaszasz, to nie znaczy, że Allegro już ma na ten temat wiarygodną wiedzę.
    Prawda to. przynajmniej w tym przypadku - umiarkowana prawda gdyby były zdjęcia APIPASa ale tak.

Konkurencja się tak próbuje wykończyć nagminnie, często nawet przesyłając spreparowane zdjęcia.
    To też pewnie prawda

ale prawdą też jest, że Dokonanie pomocnictwa zachodzi wtedy, kiedy zachowanie pomocnika ułatwiło bezpośredniemu sprawcy popełnienie czynu zabronionego. Forma udzielenia pomocy jest bez znaczenia, Kluczowy jest tu zamiar. Trzeba by dowieść że Allegro wiedziało i zaniechało aby panu pomóc w sprzedaży i zainkasować 3,5 PLN za prowizję. Oczywiście argumenty, które przytoczyłeś mają i ręce i nogi i są sensowe !

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

Ten argument przechodzi już od kilkunastu lat
    hehehe

Na pewno jest spory dział prawny QXL Poland i oni wiedzą co mają mówić i jaka linia obrony jest najlepsza

będę relacjonował co się dzieje w przyszłym tygodniu i co się pozmieniało kto odpisał i co ( w miarę możności bo jakaś tajemnica korespondencji też jest )

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Allegro w żaden sposób nikomu nie pomaga. Usługi serwisu są ogólnodostępne dla każdego i korzystanie z nich nie wymaga żadnej specjalnej zgody. Jeśli Allegro wie, że do chodzi oszustwa, to wtedy działa natychmiast. Wysyłany jest mailing do kupujących i często udaje się nawet zatrzymać kasę w PayU.

Dobra, ja na tym skończę, zanim powiem za dużo Podeślij mi na priv nr aukcji, to jutro w robocie zerknę na to i zobaczę, co już zostało zrobione i co jeszcze ewentualnie da się zrobić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Allegro w żaden sposób nikomu nie pomaga. Usługi serwisu są ogólnodostępne dla każdego i korzystanie z nich nie wymaga żadnej specjalnej zgody. Jeśli Allegro wie, że do chodzi oszustwa, to wtedy działa natychmiast. Wysyłany jest mailing do kupujących i często udaje się nawet zatrzymać kasę w PayU.

Dobra, ja na tym skończę, zanim powiem za dużo Podeślij mi na priv nr aukcji, to jutro w robocie zerknę na to i zobaczę, co już zostało zrobione i co jeszcze ewentualnie da się zrobić.
    Drobny problem polega na tym, że A do oporu udaje, że nie wie. Liczy się obrót.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Jest odpowiedź od WD że to nie ich dysk bo - i tu wymieniają

Pytają gdzie dokonałem zakupu - myślę że nie tylko z ciekawości
    Obiecują informować o postępach w sprawie i odezwać się do mnie na dniach

Po otrzymaniu odpowiedzi z Pana strony, chętnie udzielimy dalszej pomocy.
    Dwie dodatkowe osoby przekonały się że mają lewy dysk. Sporu na Allegro za pośrednictwem formularza zacząć jeszcze nie mogę bo od zakończenia aukcji nie minęło jeszcze 7 dni.

Od Pani z WOP odpowiedzi póki co żadnej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze

Tak BTW: kontakt do innych kupujących znajdziesz, kiedy wystawia komentarz. Musisz tylko sprawdzać numer aukcji.
    Co do sporu to szkoda zachodu. Możesz próbować, ale to jest wyłącznie wymiana wiadomości miedzy Tobą a sprzedającym. Właściciel serwisu się do tego nie miesza.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    68
    Moja galeria

Kiedyś na A starałem się wyjaśnić pewna sprawę i z pania pisałem chyba z tydzień. Ja że czarne jest czarne a ona starała mi się wmówić, że czarne jest białe. Jak bym kur...a z jakimś nagranym botem pisał Powodzenia Dobas.

ps. Jakieś 2 tygodnie temu też kupiłem dysk WD, tylko 500G. Nowy bez gwarancji ale wszystko ok, oryginalny
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

U mnie rozmowy z nimi wyglądały tak, że 4-5 pierwszych pisał bot, a potem budził się człowiek i dało się dogadać Chociaż nie zawsze...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Przyznam, że bardzo jestem ciekaw jak załatwia się takie sprawy z oszustem. W przypadku nie wysłania towaru wystarczyło mi zgłosić sprawę na policję a potem do Allegro i sprzedający zwrócili mi pieniądze.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Z oszustami takie sprawy zazwyczaj załatwia się na drodze prawnej, bo oszustwo z definicji to działanie celowe, a jego sprawca doprowadził do niego po to, żeby wziąć kasę i wykręcić się od odpowiedzialności, a nie prowadzić z kontrahentem negocjacje zmierzające do polubownego załatwienia sprawy. Wszystko zależy od tego, czy delikwent współpracuje, czy nie.