Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: e-450...i co dalej, prosze o porade!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: e-450...i co dalej, prosze o porade!

No cóż, wg mnie E-5 nie jest warte różnicy w cenie w porównaniu E-3 (oba używane), no ale może nie jestem obiektywny.

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...e/4.2017vs1340
    http://www.optyczne.pl/68.1-Test_apa...st%C4%99p.html
    http://www.optyczne.pl/143.1-Test_ap...st%C4%99p.html

| OlyJedi Awatar bahtek83
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    No cóż, wg mnie E-5 nie jest warte różnicy w cenie w porównaniu E-3 (oba używane), no ale może nie jestem obiektywny.

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...e/4.2017vs1340
    http://www.optyczne.pl/68.1-Test_aparatu-Olympus_E-3_Wstęp.html
    http://www.optyczne.pl/143.1-Test_aparatu-Olympus_E-5_Wstęp.html
    zgadzam sie w 100%, parametry jak i opinie użytkowników prześledziłem bardzo sumiennie. E5 minimalnie odbiega od E3.
    jezeli mówimy o używce. śledząc allegro E-3 1700 i wzwyż, E-5 3000 i wzwyż, oczywiscie +, -.
    kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...mowa o E3
    Ostatnio edytowane przez bahtek83 ; 22.01.13 o 01:21
    E-M1 i cała reszta wszystkiego czego potrzebuje!

zapraszam:
    http://forum.olympusclub.pl/threads/...e-tylko-patrze

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bahtek83 Zobacz posta
    zgadzam sie w 100%, parametry jak i opinie użytkowników prześledziłem bardzo sumiennie. E5 minimalnie odbiega od E3.
    jezeli mówimy o używce. śledząc allegro E-3 1700 i wzwyż, E-5 3000 i wzwyż, oczywiscie +, -.
    kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...
    Jeżeli myślisz o nowym E-5 (w kontekście wydanej sumy) może warto zrobić rozpoznanie raz jeszcze. Może warto pomyśleć o mikro 4/3 (jakiś korpus z nową matrycą), lub jako krok bardziej radykalny... zerknąć co mają do zaoferowania inni producenci. Piszę to tylko dlatego że sam określiłeś to jako zakup na lata.

W kwestii E-3 vs. E-5. Miałem oba, E-3 własny około 2 lat, E-5 pożyczony kilka tygodni. Problemem jest relacja ceny do możliwości. Przy E-3 ta relacja jest ok, przy E-5 nie jest już tak dobrze. Mówiąc wprost: używanemu E-3 (za 1,8k pln) można wiele wybaczyć, nowe E-5 za swoją obecną cenę... będzie trudniej przymknąć oko na to i owo. Co nie znaczy że to zły aparat.

W kwestii patrzenia na ten dylemat od strony roczników modeli aparatów. Kiedy kupowałem E-3 to był to już stary model. Niedawno zmieniłem system i też używam "wiekowego" ale sprawdzonego i uznanego korpusu model na rok 2008 (nie jest to ideał ale zdjęcia da się nim robić). Takie myślenie ma pewną korzyść: cena czyni cuda.

Proszę nie traktuj tego powyżej jako rady. Może bardziej jako pretekst do spojrzenia na temat od innej strony.

PS.

Dobrą praktyką jest zmiana sprzętu w momencie kiedy możemy sobie uczciwie powiedzieć że posiadany sprzęt nas ogranicza. Dosyć prosto będziemy wtedy w stanie sami określić czego potrzebujemy i co zapewni nam możliwości zrobienia zdjęć takich jakich obecny sprzęt nie potrafi.

Przy okazji gratuluje zdjęć. Zerkałem do Twojego wątku i jest na czym "oko powiesić".

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Jeżeli myślisz o nowym E-5 (w kontekście wydanej sumy) może warto zrobić rozpoznanie raz jeszcze. Może warto pomyśleć o mikro 4/3 (jakiś korpus z nową matrycą), lub jako krok bardziej radykalny... zerknąć co mają do zaoferowania inni producenci. Piszę to tylko dlatego że sam określiłeś to jako zakup na lata.

W kwestii E-3 vs. E-5. Miałem oba, E-3 własny około 2 lat, E-5 pożyczony kilka tygodni. Problemem jest relacja ceny do możliwości. Przy E-3 ta relacja jest ok, przy E-5 nie jest już tak dobrze. Mówiąc wprost: używanemu E-3 (za 1,8k pln) można wiele wybaczyć, nowe E-5 za swoją obecną cenę... będzie trudniej przymknąć oko na to i owo. Co nie znaczy że to zły aparat.

W kwestii patrzenia na ten dylemat od strony roczników modeli aparatów. Kiedy kupowałem E-3 to był to już stary model. Niedawno zmieniłem system i też używam "wiekowego" ale sprawdzonego i uznanego korpusu model na rok 2008 (nie jest to ideał ale zdjęcia da się nim robić). Takie myślenie ma pewną korzyść: cena czyni cuda.
    E-3/E-5 + ZD 12-60/ZD 14-54 to jednak solidna pancerna konstrukcja, praktycznie nie do zajechania czy zachlapania a to zalożenie było w pierwszym poście. Z m4/3 rożnie działają szkielka "dużego" systemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    owszem banding na E-5 tak nie wyłazi i to jest napewno duzy plus, ale problem BF i FF w E-3 występował głównie na nowszym sofcie z pierwszą wersją ZD14-54 - czy może się mylę? były jakieś problemy z ZD 12-60 lub ZD 50-200?
    u mnie głównie z ZD50. Najgorsze było to, że w testach z bateryjkami i Focuschart było OK ale ilość nietrafionych w terenie spora. Ostatnio przy okazji czyszczenia poprosiłem o sprawdzenie AF i po naprawie jest super. Drugi mój korpus miał wyraźniejszy FF i został wymieniony na nowy po długich walkach z serwisem.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bahtek83 Zobacz posta
    kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...
    Ja kupiłem go z założeniem, że ma u mnie "dożywocie"
    Wbrew pozorom E-5 ma sporo zalet. Na co dzień na pewno przydaje się lepszy ekran LCD - znacznie łatwiej jest ocenić ostrość. Lepsze LV i nagrywanie filmów też jest niczego sobie (aczkolwiek dla mnie to tylko taki bonus do puszki). Zaletą jest też slot na SD zamiast XD - gdy nie mam pod ręką czytnika CF, to zapisuję na SD - mogę ją wsadzić do każdego laptopa. Matryca niby niewiele większa, ale osłabienie filtra AA robi swoje
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Ja kupiłem go z założeniem, że ma u mnie "dożywocie"
    Też tak kiedyś myślałem o E-3... niestety z wiekiem człowiek... głupieje. Bajerów się zachciewa. Smaku czegoś nowego.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Też tak kiedyś myślałem o E-3... niestety z wiekiem człowiek... głupieje. Bajerów się zachciewa. Smaku czegoś nowego.
    Mi przez 7 lat wystarczał E-500, ale strasznie marzyłem o dwóch kółkach nastawczych i dużym wizjerze, więc postanowiłem zmienić. Z bajerów to mam tylko IS'a włączonego - LV używałem może 2 razy A że przy okazji wymieniłem prawie całą szklarnię ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

E3 są ostatnio w świetnych cenach na Allegro.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar bahtek83
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Proszę nie traktuj tego powyżej jako rady. Może bardziej jako pretekst do spojrzenia na temat od innej strony.

PS.

Dobrą praktyką jest zmiana sprzętu w momencie kiedy możemy sobie uczciwie powiedzieć że posiadany sprzęt nas ogranicza. Dosyć prosto będziemy wtedy w stanie sami określić czego potrzebujemy i co zapewni nam możliwości zrobienia zdjęć takich jakich obecny sprzęt nie potrafi.

Przy okazji gratuluje zdjęć. Zerkałem do Twojego wątku i jest na czym "oko powiesić".
    Akurat czytałem twoje wpisy na forum odnośnie e-systemu, gratuluje odwagi (w tym że miejscu) jak i celności spostrzeżeń. Ale ja jestem chyba daleko z tyłu, wiec pewne minusy dla mnie sa zwyczajnie nie widoczne w codzienny foceniu
    Co do zmiany systemu, nie bardzo.
    prosty powód, tak szczerze nie śledzę poczynań czerwonego czy żółtego paska. pojęcia nie mam który obiektyw co potrafi, jakie body będzie idealnie pasować do moich rąk
    Olympusa zasób sprzętu skromny, ale mi to nie przeszkadza... czytając, słuchając zebrałem szklarnie która mnie nie ograniczy. Kwestia Body, tutaj pojawiły sie schody.
    Myślałem o mikro - E-M5, chyba obecnie najpraktyczniejsze body z Olympusa. tylko co dalej z moją szklarnia, adapter... Trochę stresu i pieniążków zainwestowałem w obiektywy które sa w idealnym stanie, znowu wszystko wyprzedawać?
    Koszt nowego body E-5 - 7tys znowu powoduje silny skurcz w jelitach, zobaczymy. chyba ze trafi sie uzywka E-5 na forum, w co wątpię.
    E-M1 i cała reszta wszystkiego czego potrzebuje!

zapraszam:
    http://forum.olympusclub.pl/threads/...e-tylko-patrze