Jaacku przez dwa "a"!Zmieniłeś nick,aparat-system,ale sposobu myślenia pisania...nie zmieniłeś.
Jaacku przez dwa "a"!Zmieniłeś nick,aparat-system,ale sposobu myślenia pisania...nie zmieniłeś.
płci też nie zmienił, a przecież taka moda teraz w pl...
Też Jacek![]()
XZ-2|D800E|moje 500px
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Masz na myśli "ten" lustrzanek ?
PS.
Uciekam z tego wątku, za dużo tu nazw różnych marek, jeszcze zaczną mi biegać po głowie różne dziwne myśli o zmianie...
Jedna zmiana mi starczy i tak przez perturbacje związane z tą zmianą widzę spadek formy. Powinienem mieć zakaz myślenia o sprzęcie![]()
"Polska język jest trudna język..."
W przypadku mikro4/3, Nex-a, Pentaxa Q czy małych Nikonów czy Canona M już takich wątpliwości nie ma, Jest bezlusterkowiec , kompakt z wymienną optyką, czy jak mawia kolega Nyny kastrat. Zawsze tak samo.
W samej zmianie nic złego nie ma, nie rozumiem dlaczego miałbyś uciekać z najlepszego zdaniem wielu systemu lustrzankowego, jeszcze nie wydałeś worka pieniędzy na wszystkie potrzebne obiektywy i gadżety, nie kupiłeś drogiego body, jeszcze masz zdrowy kręgosłup więc możesz nosić... jeszcze masz czas, zmienisz potem....
Ja już o D600 nie myślę, co najwyżej o 5Dmk1 i jakimś jasnym szkiełku czasami....
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ja w obecnej sytuacji z FF wolałbym już Canona 6D. Lżejszy i mniejszy od E-5, więc póki nie podepnie się białych eLek nie jest źle
Specyfikacja nie zachwyca względem cięższego d600, ale póki co nie zaliczył wpadki i jest progres względem 5dm2.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 7.01.13 o 10:51
No jak to? a problem z wrzucaniem filmików na ju-tuba?![]()
To żart, a na poważnie - Canon ma (chyba) przyjemniejszą guzikologię, ale matryca wydaje się słabsza od D600. Do tego jest wyraźnie jednak droższy... W sumie, to z marzeń o FF ja się na razie wyleczyłem - choć jak znam siebie to temat mi za jakiś czas znów po głowie zacznie chodzić.
Dane ze strony producenta:
Canona: Około 680 g (sam korpus)
Nikona: Ok. 760 g (sam korpus).
Różnica to 80 g czyli tyle co jedna bułka pszenna
Kwestia przyzwyczajenia i własnych upodobań.
Mnie wydaje się, że przynajmniej pod względem szumów na bardzo wysokich ISO lepiej wypada Canon. Niestety jeszcze nie miałem obu do porównań....ale matryca wydaje się słabsza od D600.