Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Lactuca i zdjęcia

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Lactuca i zdjęcia

Te z Irlandii podobają się, z kwiatków pierwsze czyli 10 zwróciło moją uwagę.
    Ciekawym tych nowszych. Trzeba będzie pewnie trochę poczekać

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Z kwiatków zwraca uwagę nr 10, ze względu na oryginalną formę roślinną i kolorystykę. 11, 13 i 15 nie oczarowują ciasnotą i pewną... hmm... pospolitością ujęcia. W 12 badyl w kadrze razi. Mam wrażenie, że wszystkim roślinkom trochę brakuje oddechu, tj. przestrzeni w kadrach i może pomysłu na wkomponowanie roślinki w tę przestrzeń.

Oczywiście to tylko mój ogląd. Ale widzę potencjał, więc nie zniechęcaj się. Pomocne może być oglądanie prac bardziej doświadczonych "kwiatkologów". Polecam np. aktualną wystawę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    7. Fajne. Moim zdaniem to zdjęcie jest "proste" i oddaje urok Irlandii w jakimś stopniu. Kto był ten wie. Rysiek_O spójrz na poziomy. Parapet pod oknem jest poziomy. Dlaczego więc sugerujesz wyprostowanie prostego zdjęcia?
    Niedawno mialem taki temat do dyskusji.To wlasnie takie ujecie okna jest typowm przykladem.Jeden mowi krzywo drugi prosto.a jak jest naprawde?.Mozna rzec -kazdy widzi.
    Co powiecie na taki argument.Jesli juz stiomy przed oknem nie dokladnie pod katem prostym ,a raczej powiedzmy duzo nie pod katem prostym,to mur i to okno jest w perpektywie.Mz wystarczy jak pionowe linie beda pionowe a poziome niech sie ukladaja w forme trapezu z bocznym zbiegiem,juz nie wymagam,zeby on byl dokladnie w osi tego zbiegu(wtedy raczej drabina,albo wysoki statyw potrzebny).Tu mamy sytuacje odwrotna.Mz Diabel Ryska-o jest tu starszy i chodzilo jemu wlasnie o pionowe linie.
    Ale warto przegadac temat.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Wywołano mnie do głosu więc jestem Mirek już opisał to co miałem na myśli... piony uciekły. Ja bym wyprostował, a dla innych to może jest kwestia nieistotną.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Mirku54 co do przegadania tematu, to poczyniłem pewne przygotowania i zobacz sam:

Prosty na mój gust jest tylko parapet. Sądzę, że ulica schodziła z pagórka w prawo na wybrzeże. Zobaczcie na ułożenie "białego otynkowania".
    Tylko parapet jest poziomy (nawet framuga okna jest krzywa), bo w domu trzyma się na nim różne rzeczy i fajnie byłoby gdyby się nie turlały do morza lub oceanu.

Rozumiecie teraz dlaczego uważam że zdjęcie jest proste? To dom jest zwyczajnie nachylony (krzywizną pagórka) i czy powinno się go w ym wypadku prostować?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 21.12.12 o 23:13
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

To i ja pozwole sobie na przedstawienie Czy tam byl z gorki czy pod,pojecia nie mam,Ale nie znam nikogo kto w oknie nie ma pionu(chodzi mi o wstawiajacych okna)
    Moja wersja jest mi smaczniejsza w odbiorzeZałącznik 77018

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    Mirku54 co do przegadania tematu, to poczyniłem pewne przygotowania i zobacz sam:
    Prosty na mój gust jest tylko parapet. Sądzę, że ulica schodziła z pagórka w prawo na wybrzeże. Zobaczcie na ułożenie "białego otynkowania".
    Tylko parapet jest poziomy (nawet framuga okna jest krzywa), bo w domu trzyma się na nim różne rzeczy i fajnie byłoby gdyby się nie turlały do morza lub oceanu.

Rozumiecie teraz dlaczego uważam że zdjęcie jest proste? To dom jest zwyczajnie nachylony (krzywizną pagórka) i czy powinno się go w ym wypadku prostować?
    No skoro okna nie maja bocznych krawędzi pionowych, to tak powinno zostać. Przecież fotografując Pizę nie będziemy "prostowali" tamtejszej słynnej wieży.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Rysiek_O - właśnie o to mi chodziło. Krzywa wieża jest krzywa z założenia. W Irlandii domy są krzywe i "prostowanie" kadru wydaje mi się bezzasadne. Co innego na przykład na Mazowszu, gdzie Mazowsze w 90% swojego ukształtowania terenu jest płaskie.
    Mirek54 - zobacz na dolną framugę okna... jest krzywa i zwęża się w prawo. Idę o zakład, że po prawej stronie jest zejście w dolinę / do zatoki.

Nie wszystko złoto co się świeci i nie każdy kadr walnięty w pionie jest krzywy.

Ps. Twój kadr z kolei leci w lewo według mnie. Co moim skromnym zdaniem udowadnia to, że jednak ja mam rację.

Ps2. Moim zdaniem nie ma tutaj kąt prostego (90 stopni).
    Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 21.12.12 o 23:26
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Nie przekonasz mnie,ze szyba w oknie z prostokata zmieniala sie w romb.No nie dam sie przekonac.Nie bylem tam,nie widzialem jak jest w naturze,jednak miliony podobnych fotek mialem przed oczami.Zawsze rama,w ktora oprawiona jest szyba,jest miernikiem do wyznaczania prostosci fotki,jak nie ma innych punktow .Tu rama szyby jest trapezem z lekkim zbiegiem z prawej strony.
    Zostaje okopany w okopie.

Edit.Tak mocno przerysowane i pokazane to o czym pisze.Załącznik 77020
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 21.12.12 o 23:39

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Można tak

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	irlandia6ebis.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	444,0 KB
ID:	77019

Wszystko proste, ale mi się nie podoba. Mirkowe lepsiejsze
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||