Te z Irlandii podobają się, z kwiatków pierwsze czyli 10 zwróciło moją uwagę.
Ciekawym tych nowszych. Trzeba będzie pewnie trochę poczekać![]()
Te z Irlandii podobają się, z kwiatków pierwsze czyli 10 zwróciło moją uwagę.
Ciekawym tych nowszych. Trzeba będzie pewnie trochę poczekać![]()
Z kwiatków zwraca uwagę nr 10, ze względu na oryginalną formę roślinną i kolorystykę. 11, 13 i 15 nie oczarowują ciasnotą i pewną... hmm... pospolitością ujęcia. W 12 badyl w kadrze razi. Mam wrażenie, że wszystkim roślinkom trochę brakuje oddechu, tj. przestrzeni w kadrach i może pomysłu na wkomponowanie roślinki w tę przestrzeń.
Oczywiście to tylko mój ogląd. Ale widzę potencjał, więc nie zniechęcaj się. Pomocne może być oglądanie prac bardziej doświadczonych "kwiatkologów". Polecam np. aktualną wystawę![]()
Niedawno mialem taki temat do dyskusji.To wlasnie takie ujecie okna jest typowm przykladem.Jeden mowi krzywo drugi prosto.a jak jest naprawde?.Mozna rzec -kazdy widzi.
Co powiecie na taki argument.Jesli juz stiomy przed oknem nie dokladnie pod katem prostym ,a raczej powiedzmy duzo nie pod katem prostym,to mur i to okno jest w perpektywie.Mz wystarczy jak pionowe linie beda pionowe a poziome niech sie ukladaja w forme trapezu z bocznym zbiegiem,juz nie wymagam,zeby on byl dokladnie w osi tego zbiegu(wtedy raczej drabina,albo wysoki statyw potrzebny).Tu mamy sytuacje odwrotna.Mz Diabel Ryska-o jest tu starszy i chodzilo jemu wlasnie o pionowe linie.
Ale warto przegadac temat.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Wywołano mnie do głosu więc jestemMirek już opisał to co miałem na myśli... piony uciekły. Ja bym wyprostował, a dla innych to może jest kwestia nieistotną.
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Mirku54 co do przegadania tematu, to poczyniłem pewne przygotowania i zobacz sam:
Prosty na mój gust jest tylko parapet. Sądzę, że ulica schodziła z pagórka w prawo na wybrzeże. Zobaczcie na ułożenie "białego otynkowania".
Tylko parapet jest poziomy (nawet framuga okna jest krzywa), bo w domu trzyma się na nim różne rzeczy i fajnie byłoby gdyby się nie turlały do morza lub oceanu.
Rozumiecie teraz dlaczego uważam że zdjęcie jest proste? To dom jest zwyczajnie nachylony (krzywizną pagórka) i czy powinno się go w ym wypadku prostować?
Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 21.12.12 o 23:13
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
To i ja pozwole sobie na przedstawienie Czy tam byl z gorki czy pod,pojecia nie mam,Ale nie znam nikogo kto w oknie nie ma pionu(chodzi mi o wstawiajacych okna)
Moja wersja jest mi smaczniejsza w odbiorzeZałącznik 77018
I tak Was lubie
Rysiek_O - właśnie o to mi chodziło. Krzywa wieża jest krzywa z założenia. W Irlandii domy są krzywe i "prostowanie" kadru wydaje mi się bezzasadne. Co innego na przykład na Mazowszu, gdzie Mazowsze w 90% swojego ukształtowania terenu jest płaskie.
Mirek54 - zobacz na dolną framugę okna... jest krzywa i zwęża się w prawo. Idę o zakład, że po prawej stronie jest zejście w dolinę / do zatoki.
Nie wszystko złoto co się świeci i nie każdy kadr walnięty w pionie jest krzywy.
Ps. Twój kadr z kolei leci w lewo według mnie.Co moim skromnym zdaniem udowadnia to, że jednak ja mam rację.
Ps2. Moim zdaniem nie ma tutaj kąt prostego (90 stopni).![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 21.12.12 o 23:26
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
Nie przekonasz mnie,ze szyba w oknie z prostokata zmieniala sie w romb.No nie dam sie przekonac.Nie bylem tam,nie widzialem jak jest w naturze,jednak miliony podobnych fotek mialem przed oczami.Zawsze rama,w ktora oprawiona jest szyba,jest miernikiem do wyznaczania prostosci fotki,jak nie ma innych punktow .Tu rama szyby jest trapezem z lekkim zbiegiem z prawej strony.
Zostaje okopany w okopie.
Edit.Tak mocno przerysowane i pokazane to o czym pisze.Załącznik 77020
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 21.12.12 o 23:39
I tak Was lubie
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||