OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Mirek54.. nie będę (jako szklarz) Ciebie przekonywał.
W zleceniach szklarskich (obecnie) musisz podać każdy wymiar boku w milimetrach... i zaznaczyć jeden kąt prosty.
Jako zadanie z matematyki wymierz boki dolnej szyby w oknie i zaznacz jeden kąt prosty (na oko widzę, że nie ma żadnego ale powodzenia).
Czy najlepsze... pytanie brzmi czy zgodne z rzeczywistością?
W komputerze możemy wszystko wyprostować (nawet krzywą wieżę w Pizie)... tylko czy będzie to słuszne?
To tak jak z balansem bieli. Idąc ulicą gdzie świecą pomarańczowe latarnie na śnieg... Czy powinniśmy korygować balans bieli czy może powinniśmy zostawić tak jak widzi nasze (ludzkie) oko?
Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 21.12.12 o 23:51
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Mirku, urzekła mnie twoja irionia tutaj
Na kwiatki na pewnoAż do przebiśniegów..
tzn że muszę poćwiczyć kadrowanie i aparatem i w programachCo do 12 to jest niestety jedyne ujęcie tego dzikiego storczyka, gdzieś kiedyś chyba po powrocie z lasu, więc i zmęczenie było i braka czasu, ale bardzo żałuję że nie mam więcej. Absolutnie nie zamierzam się zniechęcać, wręcz przeciwnie jestem nastawiona na konstruktywną krytykę
Jestem też na 1 semestrze fotografii więc uczę się też pod okiem osób dosyć obytych w fachu
Dyskusja odnośnie prostowania jest bardzo pouczająca, ale nadal nie wiem które ze zdjęć jest dla mnie najlepsze w odbiorze.
Kurde.Toz pisalem,ze tam nie bylem.Napisalem,ze moje wydaje mi sie najsmaczniejsze.czyt.przyjemne w odbiorze.Nigdzie nie napisalem,ze prawidlowe.Tu mowimy o estetyce teraz a nie o fotce z miejsca zbrodni czy innej jakies sprawy,gdzie wymiary,katy nalezy zachowac.
No ale dobra-masz racje ma byc tak jak mowisz.Po co ja nieszczesny zaczynalem temat.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Tylko czy estetyka zdjęcia powinna być głównym motywem przewodnim?
Moim zdaniem - każde zdjęcie jest z miejsca zbrodni i tak powinniśmy je traktować. Pod każdym względem.
Widzisz obrazek i możesz jedynie domyślać się co jest poza kadrem. Ale czy powinieneś korygować to co widzisz i fotografujesz w rzeczywistości? Moim zdaniem nie.
Pytanie co tutaj jest nie tak?
Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 22.12.12 o 00:04
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Panowie nie kłócić się, proszę! Tak naprawdę każdy z was ma rację, jeden z moich nauczycieli powiedział mi coś mądrego: "Należy trzymać się zasad i kanonów! A teraz zapomnijcie co powiedziałem. Zasady są po to żeby je łamać, ale należy łamać je z głową, tak aby zdjęcie kanony łamiące można było obronić argumentując, bądź aby zdjęcie broniło się samo" - ja nie mam nic na swoją obronę więc w tym momencie powinnam trzymać się zasad.
OK! kończę temat estetyki, każdy oczywiście ma prawo przedstawiać świat jak mu się podoba.