Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D)

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

E tam, Janku, na forum fotograficznym decydujące znaczenie ma zdjęcie. Chyba, że jest to forum sprzętowe, to wtedy proponuję wyprowadzenie wzoru na transformatę abberacji bez uwzględnienia dyfrakcji.
    Robi się gorąco - Sternicy robią fotowyzwanie. Nie chce ktoś stanąć w szranki - wstyd i hańba. Można też publicznie wyzwać kogoś i poprosić Sterników o patronat.
    Naprawdę skuteczna rzecz, wielokroć poziom agresji spada do normalnego poziomu... Skoro warto mi męczyć się i zatruwać życie innym starając się ich przekonać, że np. marka X jest lepsza o Y bo jest to firma Y i dlatego jest lepsza, albo że producent matrycy ma znaczenie to trzeba to udowodnić. Czym na forum tematycznym jak to? Zdjęciem.
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 16.11.12 o 23:39
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    E tam, Janku, na forum fotograficznym decydujące znaczenie ma zdjęcie. Chyba, że jest to forum sprzętowe, to wtedy proponuję wyprowadzenie wzoru na transformatę abberacji bez uwzględnienia dyfrakcji.
    Kolega akurat zrobił forum polonistyczne, ale mnie nie przeszkadza - ten temat też lubię
    A tak na inny temat, nowe nikonki fufu mają ponad 8EV. Szkoda, że fufu, a z drugiej strony, 5100 ma prawie 8 (wraz z jakimiś tam pentaxami).
    Ale już poza żartami, właśnie się bawię nowym acrem i widzę, że zakres kompresji dynamicznej jest tam znacznie silniejszy w stosunku do poprzednich wersji, jak również nie ma ostatniej dużej wady acra - upiornego krawędziowania obszarów o silnym kontraście podczas kompresji świateł. Poza tym cały moduł dynamiki został przeprojektowany, aczkolwiek usunięcie ''jasności'' nie było potrzebne (to nie to samo, co ekspozycja). Można oczywiście kręcić krzywą, którą skądinąd mogli wrzucić na pierwszą zakładkę - miejsce jest.
    I właśnie do takich dynamicznych krętactw dużo ev z matrycy bardzo się przydaje. Inaczej wylezie szum z cieni i tyle zabawy.

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Kolega akurat zrobił forum polonistyczne, ale mnie nie przeszkadza - ten temat też lubię
    A tak na inny temat, nowe nikonki fufu mają ponad 8EV. Szkoda, że fufu, a z drugiej strony, 5100 ma prawie 8 (wraz z jakimiś tam pentaxami).
    Ale już poza żartami, właśnie się bawię nowym acrem i widzę, że zakres kompresji dynamicznej jest tam znacznie silniejszy w stosunku do poprzednich wersji, jak również nie ma ostatniej dużej wady acra - upiornego krawędziowania obszarów o silnym kontraście podczas kompresji świateł. Poza tym cały moduł dynamiki został przeprojektowany, aczkolwiek usunięcie ''jasności'' nie było potrzebne (to nie to samo, co ekspozycja). Można oczywiście kręcić krzywą, którą skądinąd mogli wrzucić na pierwszą zakładkę - miejsce jest.
    I właśnie do takich dynamicznych krętactw dużo ev z matrycy bardzo się przydaje. Inaczej wylezie szum z cieni i tyle zabawy.
    Janku, a pomijając całą tą technikę... robi to zdjęcia?
    Bo w tych kilku linijkach zadziałałeś na mnie lepiej niż widok kobiety z "antygwałtami" na nogach, tuż przed chwilą uniesienia w sypialni. Jeszcze chwila i zacznę bać się robić zdjęcia, bo będę dopatrywał się tam krawędziowania i kompresji dynamicznej.
    P.S. By nie było, jestem raczej umysł ścisły i zajmuje się informatyką zawodowo, ale nie chcę po prostu zabijać fotografii matematyką
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

.... albo że producent matrycy ma znaczenie to trzeba to udowodnić. Czym na forum tematycznym jak to? Zdjęciem.
    A nie wpadles na to, ze producent matrycy moze byc kojarzony z synonimem jakosci, natomiast inny z lipa totalna, czy w tym wypadku nie chcial bys na etapie preselekcji od razy szajs odrzucic?
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ucze sie od mistrza, ktory forsowal watki matematyczne na foto forum

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Janku, a pomijając całą tą technikę... robi to zdjęcia?
    Bo w tych kilku linijkach zadziałałeś na mnie lepiej niż widok kobiety z "antygwałtami" na nogach, tuż przed chwilą uniesienia w sypialni. Jeszcze chwila i zacznę bać się robić zdjęcia, bo będę dopatrywał się tam krawędziowania i kompresji dynamicznej.
    Takie rzeczy można (no bo nie trzeba) wiedzieć, po czym umieszcza się to w ''podświadomości'' i... po prostu robi zdjęcia (robić zdjęcia znaczy pstrykać i obrabiać, przynajmniej u mnie - to nawet lepiej brzmi, bo jak się tylko pstryka, to raczej trudno powiedzieć: robię zdjęcia, gdyż to aparat robi
    A czy to się przydaje w życiu doczesnym? 80% tych zdjęć wykorzystuje w jakimś stopniu kompresję dynamiki:
    http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A nie wpadles na to, ze producent matrycy moze byc kojarzony z synonimem jakosci, natomiast inny z lipa totalna, czy w tym wypadku nie chcial bys na etapie preselekcji od razy szajs odrzucic?
    Wpadłem na to, tylko dokładnie odwrotnie: producent matrycy to zupełnie nietrafiony stereotyp, bo każdy miał w swoim arsenale produkty świetne i kiepskie. Nawet taki Sony (co by to nie znaczyło) w tym samym czasie potrafił produkować wciąż najlepszą matrycę niepełnoklatkową (tę z 5100) jak i zupełnie przeciętną, która siedzi np. w 3100.
    Poza tym wcześniej najlepsze matryce miał Canon, a jeszcze wcześniej - Kodak. Marka nie ma więc żadnego znaczenia, każdy produkt należy rozpatrywać osobno.

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nie. Zdecydowanie nie. Znaczek producenta nie podnosi jej jakości. Parametry matrycy są po prostu eksperymentalnie mierzalne i to wystarczy komuś, kto lubi wykresiki, cyferki etc. Poza tym, każdy producent zaliczył wpadki jak i miał świetne rozwiązania.
    Dla mnie ważniejsze, że oddaje dobry obraz.
    Gdyby iść drogą znaczka, to silnik w Fordzie Focusie, Volvo V50, Mazdzie 3, Peugeocie 307, Citroenie C4 ma za każdym razem inny znaczek (a 2.0 turbodiesel to ten sam silnik). Zatem silnik jest ważny ale... wolę skupić się na przyjemności z jazdy. A tutaj różnice są spore.
    Po drugie, nie wybieram np. Subaru i nie wchodzę na forum Volvo próbując tłumaczyć, że jedynie boksery są cool i kręcące się do 12 tysięcy silniki. To trochę inne auta, inne oczekiwania. Każdy ma plusy/minusy ale spróbuj przekonać tych z Volvo, że 12 tysięcy obrotów jest wyznacznikiem dobrego samochodu. Usłyszysz być może, że wcale nie. Tylko bezpieczeństwo, zawieszenie, wyciszenie.
    To jedno.
    Drugie, to jak ktoś kupi sobie np. wspomniane Volvo, płacze na forum, że nie ma 12 000 obrotów, że zawieszenie mało sportowe etc.
    Tak to wygląda z boku - jak ktoś mając aparat firmy X przekonuje o wyższości aparatu Y. Tym gorzej, gdy ktoś przekonuje mieszając ze sobą segmenty. Evil m4/3 kontra evil Canona/Nikona/Pentaksa. To już prędzej można porównać. Ale takie crossowe wycieczki są dla mnie wielokroć próbą głoszenia nowej religii.
    <beer>
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 17.11.12 o 00:08

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Lepiej po prostu robić zdjęcia. Tak na rozładowanie Stefan Huffski zamieścił porównanie zdjęć BW pomiędzy OM-D a Leiką M9 BW:
    http://www.stevehuffphoto.com/2012/1...ica-monochrom/

Bez patrzenia - który jest z którego:

---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:11 ----------

Fakt, jednakowoz wieksze prawdopodobienstwo trafienia tej dobrej jest u sprawdzonego gracza, niz papudraka co klepal cale zycie szajs...

pozdro

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------

Nie przyjales jednej rzeczy, a jak ktos ma oba auta to co wtedy i widzi na co dzien co i jak?

pozdro
    Ale co ma widzieć? Skoro JEGO PREFERENCJE są takie, ŻE WOLI wysokoobrotowe Subaru to sprzeda Volvo i tyle. Jeżeli JEGO PREFERENCJE są takie, ŻE WOLI ciszę, komfort i bezpieczeństwo to wybierze VOLVO. SŁOWO KLUCZ: preferencje i potrzeba (wola). Ma do tego prawo. Ale czy Subaru jest lepsze od Volvo? Albo Volvo od Subaru? Obydwa to samochody. Ale każdy kupi takiego, który mu odpowiada ze względu NA POTRZEBĘ. Idź do sąsiada i powiedz mu, by sprzedał furę bo wolniej przyspiesza, gdy sąsiad woli leniwe poruszanie się w hydropneumatycznym zawieszeniu swojej cytryny....
    O to chodzi. Wybacz, ale wydaje mi się, że robisz błąd: próbujesz zmusić ludzi do tego, by mieli takie potrzeby jak Ty. Masz świetny sprzęt - dla Ciebie. Dla innych taki świetny on nie jest - z racji np. rozmiaru, wagi etc. czy nawet... koloru. Po co ludzi uszczęśliwiać na siłę? Ja na swoje Fufu nie patrzę od dawna. Na K-5 też nie. Bo zmieniły mi się priorytety i robię teraz X100. Czy mam gorszy aparat? W jakiej materii? Matrycy? A guzik. Dla mnie nie. Bo ostatnio zamiast siedzieć w Aperture robię zestaw jpg+RAW i w 95% zostawiam to co wypluwa Fujik. Bo tak ładnie to robi, że mi szkoda czasu. Ale kto wie - może za 2-3 lata wciągnie mnie eksperymentowanie ze zdjęciami astro i co wtedy? Nic, wymienię sprzęt i tyle. Ale nie przekonuję, że X100 to najlepsza pucha na świecie bo tak nie jest. Bo każdy ma inne oczekiwania. Tak samo jak Nikon nie jest najlepszy, Canon czy inna tam Leika.
    Najlepszy jest ten sprzęt, który dobrany jest do potrzeb fotografującego.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Fakt, jednakowoz wieksze prawdopodobienstwo trafienia tej dobrej jest u sprawdzonego gracza, niz papudraka co klepal cale zycie szajs...
    Po pierwsze - nie ma takiego, co całe życie klepał szajs. A po drugie, znacznie ważniejsze, mówiłem po wielokroć: nie ma czegoś takiego jak producent matrycy w sensie ''sony'', ''canon''. To jest rynek know-how dla biznesu i tu rządzą się zupełnie inne prawa. Wynajmuje się zbiór wiedzy, ludzi, narzędzi i materiałów, płaci i wymaga. Można sobie ewentualnie zażyczyć mikroskopijne logo z boku albo i wyłączności.
    Lepiej po prostu robić zdjęcia.
    Nie, lepiej znać wiedzę techniczną, historię sztuki, zasady psychooptyki oraz kilka innych nauk i robić zdjęcia. Oczywiście można nie znać którejś z tych dziedzin i także robić zdjęcia, także dobre. W końcu można nic nie znać, a także szansa na dobrze zdjęcie będzie, choć coraz mniejsza.
    Tak na rozładowanie Stefan Huffski zamieścił porównanie zdjęć BW pomiędzy OM-D a Leiką M9 BW Bez patrzenia - który jest z którego
    A wiesz, że mogę Ci zrobić tę sztuczkę z dowolnym współczesnym aparatem o porównywalnych możliwościach?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Do zdjęć czarno-białych zdecydowanie lepsza jest matryca z filtrami kolorowymi na matrycy. Zapewnia doskonałą kontrolę nad tonami w poszczególnych częściach kadru w postprodukcji, bez kombinowania z kolorowymi filtrami na obiektywie.

Czyli na górze jest OM-D

[edit]
    A jednak na odwrót Ale to jpegi z puszki, więc w sumie nic dziwnego.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 17.11.12 o 00:30
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb