Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 104

Wątek: foto B&W

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: foto B&W

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Często w tego typu zdjęciach kolor rozprasza, ale dopiero jak zobaczymy wersje kolorowe będziemy mogli się bardziej konstruktywnie wypowiedzieć. Wrzucaj.
    Pozdr
    Z tym kolorem to miała być taka trochę prowokacja
    Dla mnie kolor póki co jest jeszcze za trudny.

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:41 ----------

robert1088 i konradkkk - dziękuję Wam za przyłączenie się do wątku.

Cieszę się, że napisał ktoś, kto zawodowo zajmuje się fotografią.
    Pozdrawiam,

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jakiego suwaka użyłeś to Ty wiesz lepiej. Mi to wygląda na "przejrzystość" - albo coś w tym stylu. Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszna obróbka - to kwestia gustu, to zdjęcia jest dla mnie trochę za bardzo "graficzne", za wyraziste, co nie zmienia faktu, że jest fajne - dla innych taka wersja może być właśnie optymalna. Przechył dla mnie jest OK - zwiększa dynamikę ujęcia.

Nie wiem od jak dawna robisz zdjęcia i jak wyglądają inne Twoje obrazki. Czy w Twojej ocenie powyższa trójka należy do najlepszych zdjęć wybranych z setek innych, czy też masz wiele innych w tym samym stylu i na tym poziomie? Jeśli to drugie - to może oznaczać, że masz dużą łatwość intuicyjnego komponowania zdjęć. A to jest dość rzadka cecha.
    Jeśli kolejne foty będą podobne to mam taką "radę": w 90% słuchaj własnej intuicji a tylko w 10% opinii innych.
    "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty dzarro"

Za te 10% to masz u mnie "+"
    Jednym z większych błędów jest 100% uleganie radom innych fotografujących. Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.
    Publikując zdjęcia powinniśmy być pewni, że to jest to co chcemy pokazać w taki a nie inny sposób, było nie było to jest nasze dzieło, i fajnie kiedy inni to szanują.
    Idealnie kiedy doceniają.

Zdjęcia wszystkie 3 mi się podobają, przyjemne w odbiorze, ładnie skomponowane, dobrze pokazane. Czekam na kolejne.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Jak dla mnie jedyneczka najbardziej sie podoba
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jakiego suwaka użyłeś to Ty wiesz lepiej. Mi to wygląda na "przejrzystość" - (...)

Nie wiem od jak dawna robisz zdjęcia i jak wyglądają inne Twoje obrazki. Czy w Twojej ocenie powyższa trójka należy do najlepszych zdjęć wybranych z setek innych, czy też masz wiele innych w tym samym stylu i na tym poziomie? Jeśli to drugie - to może oznaczać, że masz dużą łatwość intuicyjnego komponowania zdjęć. A to jest dość rzadka cecha.
    Jeśli kolejne foty będą podobne to mam taką "radę": w 90% słuchaj własnej intuicji a tylko w 10% opinii innych.

Trafiłeś w 10 - suwak "przejrzystość" (u mnie mikrokontrast) to mój ulubiony i mogłem z nim przedobrzyć

Staram się nie zaśmiecać forum i prezentuję te zdjęcia, które uważam za udane. Czy pozostałe dotrzymują tym trzem kroku, mam nadzieję że mi napiszecie.

---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Jak dla mnie jedyneczka najbardziej sie podoba
    Dzięki - też statek, tylko że powietrzny

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    (...)
    Jednym z większych błędów jest 100% uleganie radom innych fotografujących. Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.
    Publikując zdjęcia powinniśmy być pewni, że to jest to co chcemy pokazać w taki a nie inny sposób, było nie było to jest nasze dzieło, i fajnie kiedy inni to szanują.
    Idealnie kiedy doceniają.

Myślę, że w większości przypadków poprawianie zdjęć nie wynika z chęci wpływu na innego fotografującego- narzucenia mu swojej wizji, jest jedynie czymś w rodzaju wizualizacji zamiast komentarza - nieraz łatwiej pokazać niż opisać. Masz jednak rację, że nie powinno odbywać się to bez zgody autora.

Zdjęcia wszystkie 3 mi się podobają, przyjemne w odbiorze, ładnie skomponowane, dobrze pokazane. Czekam na kolejne.
    Bardzo dziękuję i zapraszam do komentowania kolejnych.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez macieyW Zobacz posta
    Dla mnie kolor póki co jest jeszcze za trudny.

Pokazanie calej gamy barw w odcieniach szarosci jest duzo trudniejsze.Tak po prawdzie w obrazie czarno bialym duzo trudniej jest pokazac to co pokazesz w kolorze.Dobrze,ze o tym jeszcze nie wiesz.
    Pokazuj nadal co uchwyciles.

---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------

" Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia.
    Moze inaczej.Nie poprawia tylko pokazuje jak by to widzial po swojemu.Mi np wygodniej jest plik pokazac po swoich zmianach niz pisac cos co zajmie 500 slow.
    Ale bede pamietac Twoje wymagania.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.
    Kiedyś mieliśmy długą i zażartą dyskusję na ten temat. Jednym z wniosków tej dyskusji była propozycja umieszczenie w stopce odpowiedniego zastrzeżenia/zezwolenia.
    Jeżeli w Twojej stopce będzie prośba o nieprzerabianie, nikt nie będzie nawet próbował
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Pokazanie calej gamy barw w odcieniach szarosci jest duzo trudniejsze.Tak po prawdzie w obrazie czarno bialym duzo trudniej jest pokazac to co pokazesz w kolorze.Dobrze,ze o tym jeszcze nie wiesz.
    Pokazuj nadal co uchwyciles(...).
    Dzięki że się odezwałeś.

Masz rację, że pokazywanie barw w szarościach jest niezwykłą umiejętnością. Ale czy rzeczywiście kolor jest czymś istotnym w kategorii zdjęć, które próbuję robić ? Zdjęcia krajobrazów, czy Twoja specjalność - kwiaty, w B&W niewątpliwie wymagałyby dążenia do ideału Ansela Adamsa. Ja poszukuję jednak czegoś innego i kolor jest dodatkowym elementem, nad którym trzeba by zapanować, a który do zdjęcia w większości przypadków nie wnosiłby dodatkowej wartości.

Swoją drogą zazdroszczę Ci Twoich umiejętności Panowania nad światłem
    Pozdrawiam,

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Mnie jakoś ta dwójka się najbardziej podoba.

Pozdrawiam i tak jak inni, czekam na więcej!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A zatem czas na coś „kopniętego” i kilka słów dlaczego właśnie tak ?

Kręcąc się w okolicach Pałacu Buckingham z daleka zauważyłem kilkadziesiąt osób fotografujących coś zaciekle. Obiektem okazał skamieniały (jak to zwykle oni) wartownik z gwardii królewskiej. Zdjęcie takiego gwardzisty to oczywiście dla każdego turysty w Londynie „must have”. Tylko co zrobić, żeby nie było takie, jakie będą mieli w albumach i w swoich galeriach internetowych wszyscy stojący obok?

Właśnie - stojący.....wszyscy stoją, więc ja się położę

Za takie poświęcenie spotkała mnie nagroda – wartownik drgnął i zaczął maszerować pomiędzy bramą, której pilnował i budką strażnika. Sprawiał jednak wrażenie zmęczonego, maszerował lekko zgarbiony z pochyloną głową. Pomyślałem, że to wrażenie trzeba jakoś spotęgować więc przechyliłem aparat i zrobiłem mu jeszcze bardziej pod górkę
    Teraz zastanawiam się czy nie przesadziłem. Może trzeba było zostawić proste i „ładne”, nie ciąć budki i bramy i nie narażać się na zarzuty stosowania tanich chwytów ? Co myślicie ?

4.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	londynBW-13.jpg
Wyświetleń:	296
Rozmiar:	358,0 KB
ID:	73416  

barmichal76
    Gość

Myślę, że to jest to! Dynamika, świetna perspektywa, a na dodatek to STABLE Yard Road
    Jedno z lepszych ujęć, jakie ostatnio na forum widziałem

Pozdr