Plotki zapowiadają 2 nowe puszki pół pro i nowe szkła na drugi tydzień stycznia.
Pozdrawiam
Plotki zapowiadają 2 nowe puszki pół pro i nowe szkła na drugi tydzień stycznia.
Pozdrawiam
ano zapowiadają... i już się boję, że trzeba kasę szykować, a to co kupię dziś nie będzie pasować jutro do niczego. tak więc wstrzymałem zakup gripa i 12-35 może w styczniu coś innego wrzucę na celownik, dziś strach - bo kto potem odkupi moje cudaki![]()
A to tylko od Oly, trzeba pamiętać, że to trafi do nas około lipca/sierpnia; przynajmniej do tej pory tak było.
Muszę sprawdzić na dpreview ile czasu mija zanim zimowe anonsy Panasa trafiają do sklepów, piszę o PL43/1.2OIS.
Tak sobię myślę i ciekawe czy ta 43 Panasa nie jest początkiem jasnej OIS-erii. Oddałbym dużo za 12mm f/1.2 OIS a jeszcze z opcją macro (jak w SLRMagic)...
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
A mnie w tym zestawie brakuje 20-25. Fish też.
Luin, a po co Ci 45, 60 i 75 jak bierzesz 35-100? Biorąc pod uwagę moje przygody z systemów dSLR to właściwie odpuszcza się używanie stałek jak ma się zooma który je kryje..
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Na 45 może i tak, ale jak pójdziesz z ogniskową do 100mm to 2.8 da podobne rozmycie jak 75 na 1.8.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
45 mm idealnie nadaje się do portretów w pomieszczeniach, 75-tka jest z kolei idealna poza pomieszczeniami. Niskie GO ponoć jest sexi i trudno się z chętnymi na zdjęcia w tej kwestii kłócićOwszem, można się oddalić od obiektu bardziej i uzyskać tę samą głębię na 35-100, ale światło już to samo nie będzie, a i pomieszczenia może człowiekowi nie wystarczyć. 35-100 czuję jako słoik reporterski, gdzie czaić trzeba się na obiekty oddalone w różnym stopniu od nas i do tego często tę odległość zmieniające; bajka gdy człowiek chce dyskretnie oddać klimat zwiedzanego miasta bez interakcji zbrojnej z tubylcami
Natomiast 60 mm to szkło zupełnie innej kategorii. Jakbyś się nie starał, to za pomocą 35-100 odwzorowania 1:1 nie uzyskasz.
Niskodystorsyjnego (względem fishów), a przy tym jasnego i wciąż bardzo szerokiego Zuiko 12 mm rekomendować jak widzę nie trzeba.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
45 fakt, nie zamierzam się pozbywać, bo jest małe i wszędzie schowam.
Ale nie wiem czy bym wziął 35-100 i 75 do jednego zestawu szkieł. Osobiście wolę 75, reportaż robię od czasów przejścia na m43 wyłącznie na stałkach (poza 9-18, bo nie ma tak szerokiej stałki - używam go wyłącznie jako 9mm).
Jak dla mnie w m43: fisz, 12, 20, 45 (42.5 panas jak wyjdzie), 75, 150 (panas jak juz wyjdzie)
Plotki mówią o dostępności w połowie grudnia, cena po przeliczeniu na euro 550.![]()
E-M5 | 12-40 | 75