Dajmy pokój matrycom - i tak wszystkie robi Sony. Skupmy się na pryncypiach: które body ładniejsze - OM-D czy X-E1?
Dajmy pokój matrycom - i tak wszystkie robi Sony. Skupmy się na pryncypiach: które body ładniejsze - OM-D czy X-E1?
Kanciastość Fuji jest sympatyczna, jednak po ostatnim kontakcie z serwisem tej firmy, dalszej współpracy mi się odechciało.
Poza tym bez dodatkowego gripu i tak będzie równie niewygodny w trzymaniu jak OM-D. Nie rozumiem również dzikiej fascynacji systemem, do którego brakuje taniej szklarni.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Jak ktoś chce tanią szklarnię to kupuje NEXa NXa czy jakąś prymitywną lustrzankę. X-E1 czy OMD to troszkę wyższa półka, bardziej ambitna, tu się nie rozpatruje oferty szkieł pod kątem "taniości" choć przecież cena zawsze gra rolę ale raczej pod kątem możliwości / jakości / parametrów. W tej drugiej kategorii Fuji obiecuje sporo...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ten aparat po prostu ma cos w sobieI dodatkowo zapowiada się, że będzie miał bardzo fajnego zooma, którego bedzie można kupić w zestawie z body. Do OMD w zasadzie od razu trzeba dokupić jakąś stałkę, która pozwoli na w miarę swobodne nocne focenie. Przy Fujikowym zoomie można zakup stałki odłożyć na później.
Ale dopowiedz sobie, że i tak będziesz czasem przymykał szkło aby uzyskać lepszą GO i Twój układ padnie. Oglądałeś nocne zdjęcia z ich płytką GO? Część jest b.dobra ale ja w kościele nie wyobrażam sobie ustawienia takiej przesłony - wybieram stabilizację.
O ISO nie ma co się martwic bo i tak jest w obu b.przyzwoite.
Ja na samym początku fotograficznej przygody - do niesprecyzowanego zastosowania wybrałbym Olka.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
A ja bym jednak postawił na seksowne body... może Pentax K-01, ten żółty?