Strona 31 z 45 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 443

Wątek: Lumix G X 12-35 HD

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 12-35 HD

Cytat Zamieszczone przez kristof1979 Zobacz posta
    Za pieniądze wydane na 12-35 mozesz mieć 12/2 i 45/1,8. Dużo lepsze optycznie.
    Wybacz ale aberacja w tym obiektywie panasa jest nie do przyjecia w tej cenie .
    pozdrawiam Krzysztof
    45/1.8 nie jest duzo lepsze optycznie od 12-35 - jest tylko jasniejsze. Co do 12/2 to roznice ktore widzialem w testach sa niewielkie wiec okreslenie "duzo lepsze optycznie" jest jak dla mnie nie na miejscu. Zoom zawsze bedzie gorszy optycznie (mniej lub bardziej) niz stalki w tym samym zakresie ale tez zawsze bedzie mial przewage nad stalkami w pokryciu calego zakresu i wygodzie. Ja nie traktuje 12-35 jako ersatzu stalek - po nie siegam tylko w warunkach specyficznych (za krotki zoom albo za ciemno na zooma). 12-35 jest moim podstawowym szklem i z tej perspektywy jest dla mnie wart swojej ceny

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Zoom zawsze bedzie gorszy optycznie (mniej lub bardziej) niz stalki w tym samym zakresie ale tez zawsze bedzie mial przewage nad stalkami w pokryciu calego zakresu i wygodzie
    tak właśnie podchodzę to tematu. Jedynie cena mnie powala - i to nie z perspektywy "mam czy nie mam" ale czy warto bo. Jak przezwyciężę te uczucie, że Oly i jego banda nabijają mnie w butelkę i pewnie za chwilę porzucą z kupą przewartościowanych zabawek - zakupię ten obiektyw. Na amok - jak przy zakupie omd nie mam co w najbliższym czasie co liczyć, więc i na kolejną chwilę "w której się zapomnę" pewnie trochę poczekam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Tak, ale z dziurą od 12 do 45mm.
    "Dziurę" zapchasz 20/1,7 a jak się przyzwyczaisz to na wycieczkach nawet go nie Będziesz zdejmować i duża kieszeń starczy zamiast torby lub plecaka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

no i dlatego 12-35 kołacze po głowie a nie w torbie. Mam 20 i najczęściej to ona jest podpięta ale czasami przydałoby się co innego, a większą torbę z kilkoma obiektywami mam w niedługim czasie zamiar sprzedać a kompletować nową

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Mnie za to 12-35 odstrasza zbyt krótkim zakresem i ceną.
    Jednak wolę sobie przekładać stałki
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

racja, zakres nie jest powalający - ale nie zawsze jest czas na żonglerkę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Mnie za to 12-35 odstrasza zbyt krótkim zakresem i ceną.
    Jednak wolę sobie przekładać stałki
    W tym kontekscie kazdy zoom jest za krotki - biorac pod uwage fakt ze jest to dla mnie podstawowe szklo to nie bardzo bylbym sklonny przyjac rozmiary jakie mialby 12-60 2.8. Juz teraz jest dla mnie na pograniczu akceptowalnosci wiec, chociaz wolalbym zeby mial nieco dluzszy zakres, jestem w stanie zaakceptowac taki kompromis. Fanem zmieniania stalek przestalem byc kiedy paproch na matrycy kosztowal mnie ponad setke zdjec - czesc do uratowania ale kosztem sporej ilosci czasu ktorego w nadmiarze nie mam. Co do ceny - pomimo tego ze, nie ukrywam, jest drogi to IMHO nie jest za drogi. Cena w Polsce jest nizsza niz przewidywana z przeliczenia (cena w euro = cena w USD) i bardziej odpowiada aktualnej cenie w stanach niz tej poczatkowej. Cena 12/2 + 20/1.7 + 45 1.8 jest ciut wyzsza wiec pozostaje kwestia kompromisu wygoda vs jasnosc

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Co do ceny to w sumie mogę się zgodzić.
    Choć na moją kieszeń ciągle jest za wysoka
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    45/1.8 nie jest duzo lepsze optycznie od 12-35 - jest tylko jasniejsze. Co do 12/2 to roznice ktore widzialem w testach sa niewielkie wiec okreslenie "duzo lepsze optycznie" jest jak dla mnie nie na miejscu...
    45 nie jest lepsze od 12-35 - porównując identyczne kadry na przysłonie 2,8 w centrum kadru nie sposób zdjęcia odróżnić.
    W rogach 45'ka wyraźnie ostrość traci, a 12-35 trzyma szczegółowy obraz w całym kadrze - również symbolicznej aberacji widocznej na 45'ce nie sposób dojrzeć w Panasonicu.
    Olympusowej 12'ki nigdy w rękach nie miałem, więc nie mogę się na jej temat autorytatywnie wypowiadać - ale wiele zdjęć w sieci pokazuje że rozdzielczością sporo ustępuje Panasowi na krótkim końcu, beczkowatą dystorsję ma podobną, od aberacji również wolna nie jest... tania też... więc skąd tyle narzekania na 12-35 to nie rozumiem

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    racja, zakres nie jest powalający - ale nie zawsze jest czas na żonglerkę
    Zaktes to najbardziej popularne 24-70 na weselach i podobnych atrakcjach - typowo imprezowa ogniskowa
    Do szeroko pojętej "turystyki bieganej" odpowiedniejszy jest ultrazoom - w moim przypadku 14-150 sprawdza się znakomicie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

też uważam, że zakres 24-70 jest często spotykany i uniwersalny, byłoby lepiej gdyby było 108 czy 120 na końcu ale i tak jest OK. Okopię się na pozycji - może coś z ceną ruszy - bo na odpowiedz Olympusa to chyba nie ma co liczyć - no i przyjdzie ruszyć sakiewką, no chyba, że zacznę od 35-100