Strona 37 z 258 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

I zdjęcia w pełnej rozdziałce na wysokim iso:

http://www.daisukiphoto.com/2012/09/...iso-shots.html

Szkoda tylko, że na iso 6400 ostrość poszła w las. Osiągi pod względem szumów są jednak bardzo przyzwoite. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że odszumiane przez soft, ale przynajmniej dobrze.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Nie w las tylko na lewą rękę
    Niepokoi mnie ta lada na ostatnim foto. Może jestem przewrażliwiona po teście w sąsiednim wątku, ale chyba nie musiałoby to tak wyglądać?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Niepokoi mnie ta lada na ostatnim foto. Może jestem przewrażliwiona po teście w sąsiednim wątku, ale chyba nie musiałoby to tak wyglądać?
    Priorytet przysłony, ustawione f/2. Czas ustawił się na 1/4000 s i niżej już nie mógł, stąd ten przepał. Pewnie parametry ekspozycji na ekranie już migały na czerwono, informując o nieprawidłowej ekspozycji, ale operator nie ogarnął... Gdyby przymknął przysłonę lub gdyby aparat oferował jeszcze krótsze czasy naświetlania, problemu prawdopodobnie by nie było.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Tak sobie popatrzylem na X-E1, zajrzalem do instrukcji i musze dorzucic przyslowiowa lyzke dziegciu
    - bracketing nadal max +- 1EV - jakies ograniczenie programowe??? Jaki problem zrobic +- 2 do 3 EV, zeby swobodnie krecic wlasne HDRy? W mojej niemlodej juz A850 jest wlasnie z krokiem do 3 EV bez problemu...
    - opcje timera pogrzebane gdzies gleboko w menu, zamiast po prostu pod przycikiem "Drive", gdzie za to mamy mnostwo bzdurnych opcji bracketingu...
    - poki co nadal brak sensownie wywolujacego RAWy z tej matrycy oprogramowania - albo powstaja jakies dziwne artefakty, albo w ogole nie ma wsparcia (np w applowskim Aperture, ktorego uzywam od wielu lat i wolalbym zostac w nim ze wzlgdu na obfita biblioteke zdjec i swietne zarzadzanie nimi). Sprawdzalem i SilkyPixa i Lightrooma, ale wyniki koncowe nie zadowalaja mnie a nie chce zostac z opcja "JPEG only"
    To tak pokrotce. Choroby wieku dzieciecego, ewentualnie program beta testing jak to mi sie widzi na razie Ale badzmy dobrej mysli, iPhone i jego wczesne iOSy na poczatku tez nie mialy obslugi MMSow czy glupiego copy/paste...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    - bracketing nadal max +- 1EV - jakies ograniczenie programowe??? Jaki problem zrobic +- 2 do 3 EV, zeby swobodnie krecic wlasne HDRy? W mojej niemlodej juz A850 jest wlasnie z krokiem do 3 EV bez problemu...
    Niestety wygląda na to, że dali ciała.

- opcje timera pogrzebane gdzies gleboko w menu, zamiast po prostu pod przycikiem "Drive", gdzie za to mamy mnostwo bzdurnych opcji bracketingu...
    Timer jest pod przyciskiem Q.

- poki co nadal brak sensownie wywolujacego RAWy z tej matrycy oprogramowania - albo powstaja jakies dziwne artefakty, albo w ogole nie ma wsparcia (np w applowskim Aperture, ktorego uzywam od wielu lat i wolalbym zostac w nim ze wzlgdu na obfita biblioteke zdjec i swietne zarzadzanie nimi). Sprawdzalem i SilkyPixa i Lightrooma, ale wyniki koncowe nie zadowalaja mnie a nie chce zostac z opcja "JPEG only".
    Potrzeba czasu. Póki co X-E1 jeszcze nie jest nawet w sprzedaży. Obsługa rawów z X10 pojawiła się w LR kilka miesięcy po wprowadzeniu aparatu na rynek, więc pewnie jeszcze będzie trzeba trochę poczekać na ruch ze strony Adobe.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

ze strony adobe można sobie czekać... ale Fuji mogłoby dać jakiś program do tego z własnym algorytmem
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Istotnie, mogliby, szczególnie taki, który symuluje przy wywoływaniu RAFa filmy Provia, Astia i Velvia. Silkypix jest ciężki jeśli chodzi o użytkowanie.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Timer jest pod przyciskiem Q.
    Tam jest "wszystko", ale caly sek w tym, ze timerek pasowalby idealnie pod dedykowany przycisk "Drive", jak to bywa u innych od lat, ale jak widac Fuji chce byc "inne" Czasami zadaje sobie pytanie, czy producenci zadali sobie nieco trudu, zeby rozdac sprzet paru fotografom, zebrac uwagi i wowczas dopracowac firmware

Potrzeba czasu. Póki co X-E1 jeszcze nie jest nawet w sprzedaży. Obsługa rawów z X10 pojawiła się w LR kilka miesięcy po wprowadzeniu aparatu na rynek, więc pewnie jeszcze będzie trzeba trochę poczekać na ruch ze strony Adobe.
    Mi chodzi bardziej o obsluge RAWow z matrycy X-trans. Poki co tylko Silkypix/DC Raw/Lightroom maja obsluge X-Pro1 (mimo, ze za chwile bedzie rok od jego premiery) i jak widac po przykladach z Dpreview maja poki co problemy z prawidlowym wywolaniem niektorych elementow obrazu, z czym radzi sobie silnik JPEG w X-Pro1. Fuji powinno bardziej naciskac na innych producentow i podsylac im algorytmy wywolywania RAWow z X-trans. Ja od wielu lat pracuje w Aperture i nie usmiecha mi sie teraz wydawanie z zakupem Fuji kasy na inne oprogramowanie, uczenie sie go a co gorsza przenoszenie kilkaset GB zdjec z jednej biblioteki do drugiej...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

dzarro
    Gość

Ja tam zaczynałem od Silky więc na początku to raczej ACR wydawał mi się jakiś dziwny. Nie wiem, którą wersje dołączają do serii X. Jakby to działało to jak wersja w G-1 to tragedii by nie było. Ponoć ta ostatnia wersja tego programu (5 chyba) jest sporo lepsza od poprzednich. Oczywiście najlepiej jakby to można normalnie obrabiać przez ACR.

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    ze strony adobe można sobie czekać... ale Fuji mogłoby dać jakiś program do tego z własnym algorytmem
    Jak napisalem w odpowiedzi na post Epicure - mogliby bardziej aktywnie wspolpracowac z producentami WSZYSTKICH popularnych programow do obslugi RAW, zeby przede wszystkim przekazac im, ale rowniez doszlifowac algorytmy demozaikowania RAWow z X-trans.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert