demozaikowanie przede wszystkim. filtry, symulacje to pikuś przy tym jaka kaszana się dzieje z pixelami...
demozaikowanie przede wszystkim. filtry, symulacje to pikuś przy tym jaka kaszana się dzieje z pixelami...
pojawiają się pierwsze pre-ordery w europie:
749 funtów za body
http://www.wexphotographic.com%2Fsea...Dfuji%2520x-e1
i u Szwedów w Cyberport, Rajalaproshop i Fotokungen.
(za fujirumors.com)
OK, ale czy to faktycznie jest problem? Tym bardziej, że pod przyciskiem DRIVE możesz wybrać tylko jedną opcję. Dzięki temu, że timer jest pod Q, możesz użyć go jednocześnie np. z jakimś braketingiem. Dla mnie to robienie igły z wideł... W każdym aparacie znajdzie się jakaś pierdółka, że coś jest nie pod tym przyciskiem, pod którym trzeba, pod inną zakładką w menu albo sam przycisk jest nie tam, gdzie powinien. Przestałem na to zwracać uwagę.
Mimo tych problemów i tak obraz z rawa uważam za lepszy, niż z jpega, a występujące artefakty raczej nie będą mieć żadnego wpływu na zdjęcia w praktyce. Nie sądzę, abym kiedykolwiek fotografował banknot z odległości kilku metrów i w powiększeniu 1:1 przyglądał się detalom na wąsach Mieszka I. Znacznie ważniejszy od tego jest dla mnie DR i wysokie iso, a tutaj osiągi są najlepsze w klasie. Niech poprawiają te artefakty, jasne. Im lepiej, tym lepiejAle mi to nie robi różnicy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
OK, troche sie czepiam tego timera, ale nie moze byc tak pieknie, zeby kazdemu wszystko pasowalo
Z RAWami po prostu chcialbym, zeby Bibble/Caprture One/Aperture rowniez obslugiwaly X-Trans.
Poki co DR w X-Pro1 po tescie na optycznych jest na poziomie tego co daje OMD, czyli bdb, choc w klasie APS-C troche lepszy bylby np. Pentax K-5. Ale uwazam, ze tutaj nie ma na co narzekac.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Testy Optycznych w tym przypadku bym sobie odpuścił. Fuji poszedł w stronę rozwiązań, które wymagają odpowiedniego softu, aby wynik końcowy był taki, jaki być powinien. Stosowanie prymitywnego UFRawa, którego kod pisany jest na kolanie przez jednego gościa tutaj się po prostu nie sprawdza. Dochodzi do takich absurdów, jak brak możliwości odczytania danych z połowy pikseli w X10. Nie ufałbym ani wynikom DR, ani rozdzielczości, ani czegokolwiek innego, mimo że i tak nie budzą one zastrzeżeń.
Wlasnie, stad wracamy do tego co wyzej - do pelnej oceny X-trans przydalaby sie wieksza ilosc kompatybilnych, komercyjnych konwerterow RAW :-/
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Troche "first impressions", niestety po koreansku, ale ladne fotki produktowo-modelowe
http://www.popco.net/zboard/view.php..._review&no=828
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
W Niemczech już ponoć są pre-ordery za 1.299 ojro w kicie. To daje szansę na 5.399 zł w Polsce.
Do tego -23% w akcji bez VAT-u w MM.![]()