www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Trzeci to tylko zapowiedź. Zapowiedź obiektywu klasy prime (coś a'la 12mm) co niestety odbije się na cenie.
Czwarty, to jakieś gabarytowe monstrum, wygląda gorzej niż ZD 50mm na przelotce ...
Ale są i dobre strony ...
17mm/2.8 potanieje, a na nowych korpusach wygląda sexy i z nową matrycą w gorszych warunkach da radę.
15mm jest faktycznie na tyle "zabawkowy", że aż stworzony do pierwszych kroków foto moich dzieciaków.
60mm - nie interesuję się macro, więc jest mi on obojetny.
12mm - póki co nie sprzedałem ZD 7-14mm, więc jego mógłbym używać na szeroko ...
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 17.09.12 o 12:23
Na prezentacji pochwalili się, że w Japonii i Tajwanie co drugi sprzedawany aparat fotograficzny to bezlusterkowiec. Czylitraci najwięcej rynku, bo bezlusterkowca jeszcze nie ma w sprzedaży.
E-M5 | 12-40 | 75
Japonia to wyjątkowy kraj.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, jestem pewien. Nowe macro ma długość 82mm vs 62mm ZD50mm/2.0 Jeśli chodzi o grubość to jest 56mm vs. 71mm.
Jak dla mnie nowe macro powinno mieć wymiar 56mmx62mm (a może nawet mniej) i wysuwany tubus - bo jak robię zdjęcia to obiektyw może być większym ale do transportu winien być jak najmniejszy. A 60mm jest takie długie bo pewnie łatwiej zrobić "obudowę podwodną" niż uszczelniany tubus.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów