Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: Olympus E-PL5 - gdybania

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: Olympus e-pl5

Wygodniejszy grip (a raczej większy, bo trudno o wygodzie orzecz jak aparatu tj. e-pl5 w rękach się nie miało) masz w om-d.

A tutaj masz grip przykręcany i nie wiadomo jeszcze czy czasem tak jak w starszych modelach nie występuje on w kilku wersjach.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

dzarro
    Gość

Cena rozsądna ale jeśli G-3 stanieje(w związku z wejściem G-5) to - mimo słabszej matrycy - będzie to, moim zdaniem, bardziej uniwersalna opcja, przynajmniej dla kogoś dla kogo ma to być jedyny aparat.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

G3 to raczej zniknie z rynku. G5 za jakiś czas stanieje a jego grip wygląda na wygodny. Miałem przez chwilę E-P3 i z dużym gripem fajnie się go trzymało z krótkimi szkiełkami. Z panasem 100-300 już gorzej. Pewnie że lepiej kupić OM-D i grip do tego tylko ta różnica w cenie. Ważne jest też ile miejsca jest na kciuk na tylnej ściance i jak jest wyprofilowane. W E-PL3 niestety było kiepsko.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

panasonic G5+obiektyw kosztuje ca 700Euro, więc nie widzę sensu pakowania się w G3 który (moim własnym zdaniem) nie był zbyt udany. G5tkę miałem chwilę w łapkach, dużo lepsza ergonomia w porównaniu do G3 choć przecież wymiary podobne. Matryca też lepsza od poprzednika chociaż do tej z OMD nie dorasta Jedynie co na mnie złe wrażenie zrobiło to wizjer elektroniczny.

porównując (tokiem myślenia dzarro) e-pl3 z serią G to za 100 euro więcej wybrałbym G5. Ale to też wszystko zależy od rzeczywistego porównania jakości matryc...

Ale to takie tam gdybanie, jak ktoś potrzebuje "stricte" mikrusa to weźmie mniejszy e-PL a nie G5 to jednak trochę inna grupa docelowa

Jd
    Gość

Panowie czy to temat o G3-G5?

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

no właśnie temat niejednokrotnie poruszany na forum "filozofia" Pen, GF, Nex etc.. vs bezlusterkowiec który wygląda jak mała lustrzanka? jeżeli chodzi o mnie jak mi brakuje ergonomii to odpuszczem bezlusterkowce bo można wybrać małą lustrzankę mnogością szklarni w niższych cenach - ale każdemu wg potrzeb

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	G5 vs d5100.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	141,6 KB
ID:	70121

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

A brakuje ergonomii? Poużywać trzeba trochę aparatu by o tym coś móc powiedzieć. Ja się np. nie spodziewałem, że e-pl1 będzie tak wygodny.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Olympus E-PL5 - gdybania

No i tak E-PM upodabnia się do E-PL, E-PL do E, a OMD staje się nowym "TOP". Tylko po jakie licho znowu ta doczepiana lampka. Nie mieści się już?
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Fajnie się zapowiada. Dobrze że dodali dokręcane trzymadełko (gripem tego nazwać nie wypada).
    Martwi mnie że gabarytami jako taki idzie w kierunku serii e-pm, czyli miniaturyzacji, a nie e-pl1
    Najbardziej cieszy zapowiedź wstawienia matrycy z OM-D i ciekawi patent na szklany dekielek 15mm f/8.
    Zobaczymy jak będzie z współpracą z szkłami 4/3, zostało mi jeszcze jedno
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    No i tak E-PM upodabnia się do E-PL, E-PL do E, a OMD staje się nowym "TOP". Tylko po jakie licho znowu ta doczepiana lampka. Nie mieści się już?
    Fakt. Konstruktorzy Olka powinni spojrzeć na NEX-7 i NEX-6 i w końcu także zaaplikować jakoś i wizjer i lampkę w puszce,
    a tu ostatnio nawet lampki nie ma. Lampka dopinana to kolejna rzecz do noszenia/zgubienia i blokuje miejsce na wizjer itp.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 14.09.12 o 10:59

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Jak domyślny grip niewygodny, to pewnie będą zamienniki do nabycia.
    Mocno przypomina E-P3 z przodu przez ten grip właśnie. Ciekawe jak wygląda z tyłu
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów