Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: E-M5 i inne m4/3 ze szkłami M42 i Canona (fotograficznie)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

E-M5 i inne m4/3 ze szkłami M42 i Canona (fotograficznie)

Witam wszystkich.

Jako że temat mnie osobiście interesuje to postanowiłem wątek założyć. Może taki sposób nie jednemu z nas pomoze co wybrać. Wiadomo że systemowe szkła są wygodniejsze w użyciu ale nie każdego stać na niektóre z nich.

Swego czasu miałem Canona i adapter do niego na M42, postanowiłem zatem kupić adapter do szkieł z Canona do m4/3 i sprawdzić jak to będzie wszystko się sprawować. Na dzień dzisiejszy używam z moim E-M5 obiektywu 50 f1.8 canona, obiektywu Porst 135 f2.8 a niedługo być może Pangor 80-200 f3.8. Pierwsze zdjęcie zrobione Porst-em 135mm, drugie Canon-em 50mm

1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8161276.jpg
Wyświetleń:	205
Rozmiar:	352,7 KB
ID:	69409 2.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8130649.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	415,4 KB
ID:	69410

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: E-M5 i inne m4/3 ze szkłami M42 i Canona (fotograficznie)

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Jako że temat mnie osobiście interesuje to postanowiłem wątek założyć. Może taki sposób nie jednemu z nas pomoze co wybrać. Wiadomo że systemowe szkła są wygodniejsze w użyciu ale nie każdego stać na niektóre z nich.

Swego czasu miałem Canona i adapter do niego na M42, postanowiłem zatem kupić adapter do szkieł z Canona do m4/3 i sprawdzić jak to będzie wszystko się sprawować. Na dzień dzisiejszy używam z moim E-M5 obiektywu 50 f1.8 canona, obiektywu Porst 135 f2.8 a niedługo być może Pangor 80-200 f3.8. Pierwsze zdjęcie zrobione Porst-em 135mm, drugie Canon-em 50mm

1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8161276.jpg
Wyświetleń:	205
Rozmiar:	352,7 KB
ID:	69409 2.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8130649.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	415,4 KB
ID:	69410
    No to masz jakąś praktykę w używaniu manuali, ale one to raczej do portretów się nadawać będę i do filmowania zwłaszcza te jasne były i są cenione. Będę przyglądał się z uwaga.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 2.09.12 o 12:04
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Myślę, że nie koniecznie do portretu gównie, np do tej panoramy właśnie Porestem zdjęcia robiłem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Tatry_2012-08-17_225.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	579,1 KB
ID:	69411

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

mam pytanko. czy zdjęcie nr 2'a było obrabiane?
    dziwny cień jest za górami na jasnym tele.

p.s.
    panorama bardzo ładna!
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta

p.s.
    panorama bardzo ładna!
    Co nieco było obrabiane, ale na Raw-ie też jest jedynie trochę mniej widoczny. Może nieco źle zabrałem się do wywołania rawa, nie mówię że nie .
    Gwoli wytłumaczenia dodam, że to pierwsze zdjęcie jakie takim zestawem robiłem. Myślę, że z czasem opanuję lepiej fotografowanie z tym szkłem. Wtedy chciałem po prostu zobaczyć co z tego wyjdzie. Dodam, że zdjęcia jak na moje potrzeby wydają mi się dobre.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Co nieco było obrabiane, ale na Raw-ie też jest jedynie trochę mniej widoczny. Może nieco źle zabrałem się do wywołania rawa, nie mówię że nie .
    Nie zganiaj winy na siebie.Tu podejscie do rawa nie ma zadnego znaczenia.Szklo sie nie nadaje i wszystko,moze lacznik,moze cos innego,ale napewno nie obrobka.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8282387.JPG
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	883,3 KB
ID:	69592 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8282373.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	557,8 KB
ID:	69591

Wracam do obiektywu Canona 50 F1.8, obie czarno-białe fotki bez obróbki, prosto z puszki tylko zmniejszone i wykonane z filtrem ziarnisty film.
    Zdjęcie w kolorze to wywołany RAW.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R8282387.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	740,9 KB
ID:	69593  

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie zganiaj winy na siebie.Tu podejscie do rawa nie ma zadnego znaczenia.Szklo sie nie nadaje i wszystko,moze lacznik,moze cos innego,ale napewno nie obrobka.
    @Mirku54 jednak podejście do rawa ma znaczenie, za dużo chciałem z nieba wyciągnąć i tyle. Poznaję dopiero zarówno aparat jak i jego możliwości, wiadomo najlepiej poznaje się robiąc zdjęcia. Nie miałem za wiele czasu przed wyjazdem na urlop a praktycznie wszystkie moje zdjęcia E-M5 zrobiłem na urlopie. dziś wiem co nieco więcej na temat fotografowania systemem m4/3. Choćby to, że ustawianie przysłony F16 jest bez sensu. a wiele zdjęć robiłem na przysłonach od F11 do nawet czasem f22. Dopiero po wywołaniu RAW zobaczyłem jaki to ma wpływ na zdjęcia. Te zrobione na przysłonach F8 do F10 są lepsze. Cóż, nie o wszystkim zdążyłem doczytać przed wyjazdem.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

@Mirku54 jednak podejście do rawa ma znaczenie, za dużo chciałem z nieba wyciągnąć i tyle. Poznaję dopiero zarówno aparat jak i jego możliwości, wiadomo najlepiej poznaje się robiąc zdjęcia. Nie miałem za wiele czasu przed wyjazdem na urlop a praktycznie wszystkie moje zdjęcia E-M5 zrobiłem na urlopie. dziś wiem co nieco więcej na temat fotografowania systemem m4/3. Choćby to, że ustawianie przysłony F16 jest bez sensu. a wiele zdjęć robiłem na przysłonach od F11 do nawet czasem f22. Dopiero po wywołaniu RAW zobaczyłem jaki to ma wpływ na zdjęcia. Te zrobione na przysłonach F8 do F10 są lepsze. Cóż, nie o wszystkim zdążyłem doczytać przed wyjazdem.
    Witam !

Najlepsza rozdzielczosc wyciagasz ze szkla jak przyslonisz srednio o 2 dzialki od jego maksymalnej jasnosci, pozniej... rozdzielczosc szkla
    wraz z dalszym przyslanianiem stopniowo pogarsza sie.

Czyli przy krajobrazach nie ma sensu przesadzac z przyslanianiem szkla jak chcesz uzyskac bardzo szczegolowy obraz.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    Wiele jasnych manuali ma bardzo nerwowe rozmycie tła, jak się w nim pojawią mocniejsze światła, kontrasty. Na kliszy tego nie widać, albo jest ładniej i przyjemniej, bo natura kliszy jest dużo mniej kontrastowa niż cyfra, a jak jeszcze suwakami dodasz kontrastu (bo ma być ostro), to robi się totalna kaszana.
    Są dwa wyjścia:
    1. komponować ujęcie tak aby w kadrze nie było mocnych świateł, co się wiąże z mocnymi kontrastami.
    2. w post procesie odejmować jak się da najmocniej kontrastu, jak się nie da w czasie wołania RAW, to trzeba użyć warstw w PS.

Ja preferują sposób nr. 1 bo nie lubię za długo ślęczeć prze ekranem komputera.