Tak, tak, słyszałem/czytałem. Mam nadzieję, że będzie można przyjść na spotkanie do Kolegów.
Co do OM-D to czekam tak naprawdę na photokinę - co pokaże Pentax/Ricoh. Od czasu jak mam X100, K-5 z Limitedami wydałem szwagrowi i jakoś za nim nie tęsknię. Polubiłem za bardzo przenośność i to, że aparat ma zawsze przy sobie. X-Pro1 nadal nie ma FocusPeakingu, więc dla mnie póki co odpada. Szukam małego, przenośnego z wymienną optyką. OM-D dobrze się wpisuje w listę życzeń, ale nie mogę nigdzie go na parę chwil złapać. Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę. To co pokazali (system Q, K01) to w mojej opinii porażka. Zapowiadany FF też mnie zbytnio nie interesuje, chyba że będzie wielkości OM-D.
No cóż, chyba marudzę, czas więc dopić Passporta i iść spać.
Dobrej nocy,
P.S. Gdyby jednak ktoś z OM-D z Torunia miał ochotę spotkać się - czekam na priv.
Pozdr.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
OK, znowu zdradzę Ci sekret - lampka ma słitaśne malusie etui doczepiane do paska aparatu. Ot i po problemie z pilnowaniem.
ps.
Andrzeju, lampka jest, i to jest jej niewątpliwa zaleta. A " wbudowane odpowiednie urządzenia w body" to jak rozumiem Twoje pobożne życzenie czyli futurystyka fantastyczna.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Oprócz lampki trzeba też pilnować trzech zaślepek (jedna na lampie, dwie na body), które na czas fotografowania z lampą trzeba zdjąć i gdzieś schować. Pewnie do tego słitaśnego etui, z którego za którymś razem wypadną
Małe elementy mają to do siebie, że często, mimo uwagi, gdzieś przepadają. Zgubiłem np. obydwie zakrętki do gniazd wężyka i lampy Nikona D200, przy tej lampce od OM-D to pewnie tylko kwestia czasu. Zresztą, jest na tyle mała, że całą lampę łatwo zgubić, zwłaszcza jak będzie w etui na pasku![]()
Załącznik 68522
Ja do zaślepki obiektywu nabyłem taką smycz jak na zdjęciu. Zaślepkę na gorącą stopkę też zastapilem taką od Nikona .
A ja od zawsze zaslepke na gniazdo lampy zdejmuje jak dostaje aparat i chowam do szuflady na dzien dobry, potem juznie uzywamWiec tez w razie planuje tak samo zrobic z OM-D. Dekielek udalo mi sie zgubic tylko raz, kiedy byl to taki wciskany, na filtr PL B+W
---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------
Nawet jakby mial, to zapomnij o przenosnosci, na ktorej Ci zalezy. To spory jak na bezlusterkowca aparat, nie mniejszy niz wspomniana K-5, szczegolnie z nalesnikami z serii Limited... Zreszta sam zobacz:
http://camerasize.com/compare/#258,187
Tutaj OM-D jest zdecydowanie bardziej kompaktowy.
To tez niewiele zmieni, bo musieliby zachowac flange, ergo taki modul bylby po prostu odpowiednio gruby...Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert