Strona 239 z 475 PierwszyPierwszy ... 139189229237238239240241249289339 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.381 do 2.390 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

acha dzięki.

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Doświetla, nie doświetla - jak sobie ustawisz tak masz...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Andrzeju, dla przypomnienia, to nieporozumienie pozwala wyzwolić lampy RC
    Pozwala, nie pozwala - próbowałem tym doświetlać zdjęcia dzieci przy zabawie , licho to wyszło, niestety...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Pozwala, nie pozwala - próbowałem tym doświetlać zdjęcia dzieci przy zabawie , licho to wyszło, niestety...
    A czy ja coś pisałem o doświetlaniu? Napisałem Ci do czego toto jest potrzebne. Bez niej nie uruchomię 3 lamp RC a z nią mogę.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

W maju 2013 zwieziemy do Torunia całe stado E-M5-iątek, ale Ty pewnie tyle nie poczekasz...
    Tak, tak, słyszałem/czytałem. Mam nadzieję, że będzie można przyjść na spotkanie do Kolegów.
    Co do OM-D to czekam tak naprawdę na photokinę - co pokaże Pentax/Ricoh. Od czasu jak mam X100, K-5 z Limitedami wydałem szwagrowi i jakoś za nim nie tęsknię. Polubiłem za bardzo przenośność i to, że aparat ma zawsze przy sobie. X-Pro1 nadal nie ma FocusPeakingu, więc dla mnie póki co odpada. Szukam małego, przenośnego z wymienną optyką. OM-D dobrze się wpisuje w listę życzeń, ale nie mogę nigdzie go na parę chwil złapać. Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę. To co pokazali (system Q, K01) to w mojej opinii porażka. Zapowiadany FF też mnie zbytnio nie interesuje, chyba że będzie wielkości OM-D.
    No cóż, chyba marudzę, czas więc dopić Passporta i iść spać.
    Dobrej nocy,

P.S. Gdyby jednak ktoś z OM-D z Torunia miał ochotę spotkać się - czekam na priv.
    Pozdr.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    A czy ja coś pisałem o doświetlaniu? Napisałem Ci do czego toto jest potrzebne. Bez niej nie uruchomię 3 lamp RC a z nią mogę.
    Ależ to , to można zrobić po wbudowaniu odpowiedniego urządzenia w body, nie trzeba mieć zawsze pełnej kieszeni z delikatnym drobiazgiem do pilnowania. Więcej pożytku miałem z lampki w EPL-1, która też wyzwala.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

nie trzeba mieć zawsze pełnej kieszeni z delikatnym drobiazgiem do pilnowania..
    OK, znowu zdradzę Ci sekret - lampka ma słitaśne malusie etui doczepiane do paska aparatu. Ot i po problemie z pilnowaniem .

ps.
    Andrzeju, lampka jest, i to jest jej niewątpliwa zaleta. A " wbudowane odpowiednie urządzenia w body" to jak rozumiem Twoje pobożne życzenie czyli futurystyka fantastyczna.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Oprócz lampki trzeba też pilnować trzech zaślepek (jedna na lampie, dwie na body), które na czas fotografowania z lampą trzeba zdjąć i gdzieś schować. Pewnie do tego słitaśnego etui, z którego za którymś razem wypadną
    Małe elementy mają to do siebie, że często, mimo uwagi, gdzieś przepadają. Zgubiłem np. obydwie zakrętki do gniazd wężyka i lampy Nikona D200, przy tej lampce od OM-D to pewnie tylko kwestia czasu. Zresztą, jest na tyle mała, że całą lampę łatwo zgubić, zwłaszcza jak będzie w etui na pasku

Jd
    Gość

Załącznik 68522

Ja do zaślepki obiektywu nabyłem taką smycz jak na zdjęciu. Zaślepkę na gorącą stopkę też zastapilem taką od Nikona .

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

A ja od zawsze zaslepke na gniazdo lampy zdejmuje jak dostaje aparat i chowam do szuflady na dzien dobry, potem juznie uzywam Wiec tez w razie planuje tak samo zrobic z OM-D. Dekielek udalo mi sie zgubic tylko raz, kiedy byl to taki wciskany, na filtr PL B+W

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Od czasu jak mam X100, K-5 z Limitedami wydałem szwagrowi i jakoś za nim nie tęsknię. Polubiłem za bardzo przenośność i to, że aparat ma zawsze przy sobie. X-Pro1 nadal nie ma FocusPeakingu, więc dla mnie póki co odpada.
    Nawet jakby mial, to zapomnij o przenosnosci, na ktorej Ci zalezy. To spory jak na bezlusterkowca aparat, nie mniejszy niz wspomniana K-5, szczegolnie z nalesnikami z serii Limited... Zreszta sam zobacz:
    http://camerasize.com/compare/#258,187
    Tutaj OM-D jest zdecydowanie bardziej kompaktowy.

Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę.
    To tez niewiele zmieni, bo musieliby zachowac flange, ergo taki modul bylby po prostu odpowiednio gruby...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Oprócz lampki trzeba też pilnować trzech zaślepek (jedna na lampie, dwie na body), które na czas fotografowania z lampą trzeba zdjąć i gdzieś schować. Pewnie do tego słitaśnego etui, z którego za którymś razem wypadną
    Małe elementy mają to do siebie, że często, mimo uwagi, gdzieś przepadają. Zgubiłem np. obydwie zakrętki do gniazd wężyka i lampy Nikona D200, przy tej lampce od OM-D to pewnie tylko kwestia czasu. Zresztą, jest na tyle mała, że całą lampę łatwo zgubić, zwłaszcza jak będzie w etui na pasku
    Jak miło poczytać teoretyka Ze słitaśnego etui nic nie wypadnie, to widać jak się je weźmie do ręki. A zaślepki gubią się zawsze, niezależnie od jakichś lamp czy innych etui. To tyle z punktu widzenia praktyka.

Uprawnienia umieszczania postów