Strona 84 z 103 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Moje zauroczenie przerodziło sie w niechęć i poszedł do ludzi. Ale każdy ma prawo oceniać inaczej
    Jeśli możesz w skrócie, co jest be w X10?
    Rolleicord, Canon
    flickr

Jd
    Gość

1. Długi zapis na kartę i to w jpg , a JPG+RAW to tragedia- musi byc karta z zapisem co najmniej 30MB/s a lepiej jeszcze szybsza.
    2. Włączanie aparatu za pomocą obiektywu , mi np. nie za każdym razem się włączał. Nie wiem ile takich włączeń i wyłączeń ten mechanizm wytrzyma .
    3. Częste problemy z wybudzeniem, czasem lepiej bylo go włączyć i wyłaczyć obiektywem niz robic to normalny sposób jak w innych aparatach.
    4. Niepotrzebne i nieergonomiczne akcesoria (futerał i osłona przeciwsłoneczna) , ale o tym trzeba sie przekonać kupując bo wielu w to nie wierzy. Np dostęp do gniazd czy karty aby zgrać fotki , za każdym razem trzeba zdejmować futerał. Aby zamknąć futerał trzeba zdjąc osłonę przeciwsłoneczną.
    5. Mały wyświetlacz LCD . Osłona szklana na wyswietlacz typu GGS kosztuje bardzo drogo i na razie dostepna chyba tylko na E-bay.
    6. Optyczny wizjer wg mnie zbędny , nie dośc ,że paralaksa to jeszcze obiektyw zakrywa część kadru.

Jedno muszę mu oddać - zdjęcia robił cudowne , ale uzyteczność tez się liczy
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 12.08.12 o 12:10

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

1. Karty sa tanie jak barszcz, uzywam wlasnie extreme 30mbit i nawet raw + jpeg nie jest w stanie wyprowadzic mnie z rownowagi.
    Jest szybki podglad fotek np duzo szybszy niz w K5.

2. 100% wlaczen przez obiektyw, moze miales jakis wadliwy egzemplarz? swoja droga uwazam to za nawet fajne rozwiazanie, takie inne, fajne, o mechanizm sie nie boje, cos co jest inne nie znaczy, ze jest do bani...

3. Zero problemow z wybudzeniem przy normalnym uzywaniu, moze to jest zalezne od czasu uspienia, jak z 20min nie uzywam, to faktycznie lepiej wlaczyc i wylaczyc sprzet...

4. Futeralu nie bede mial, bo przydaje sie do lansu wg mnie, tylko i wylacznie, z drugiej strony w analogach nie spotkalem sie z futeralem, z ktorego moglbym miec dojscie do otwierania klapki filmu badz wymiany baterii.... oslona przeciwsloneczna, nie wiem czy dziala, kupilem ja glownie po to by bez kombinowania miec normalne mocowanie na filtr 52mm, a nie glowic sie czy fuji dalo 39,5, 40, czy moze 40,5mm na swoim gwincie ale przyznam, ze ladnie zrobione toto tyle , ze drogie ale fuji zawsze na lansie zarabialo, seria X od fuji jasno daje do zrozumienia, ze bycie innym kosztuje...

5. wyswietlacz maly? no bez jaj 2.8 cala klasyka wrecz taki k5 i wiekszosc innych duzych puch ma 3 cale, roznica dla mnie znikoma, tak jak w epl1 widze poprawny balans bieli, kolorki te same co na fotce, czego nie moge powiedziec np o epl3, omd i pokrewnych, jest niebieska dominata i wg mnie swieci to gorzej pomimo, ze nowoczesniejsze, folii na wyswietlacz nie uzywam, nosze na szyi i sie nie rysuje od guzikow, zatrzaskow itd, zreszta ggsy lubily mi pekac mialem takie 2 w 5dmk2....

6. wizier faktycznie lipa ale cos za cos, dla mnie wazne ze jest i mam te radoche, iz pamietajac o paralaxie da sie przez niego patrzec, optymalnie jakby byl taki jak w x100 ale nie oszukujmy sie toc to kompakt... generalnie jest i dobrze , ze jest bo jest jakas alternatywa.

Nie, nie zostalem fan bojem fuji, tak wyglada to jak ja to widze, po uzytkowaniu x10, moze po prostu nie przeszkadzaja mi te pierdoly, ktore wymienil jasand, generalnie dla mnie wazny jest obrazek, a tu fuji smieje sie z konkurencji...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

70% wad X100. Głównie dlatego sprzedałem setkę. Bateria trzymała 300 zdjęć. Niby tego nie czuć, ale jak przeszedłem na K-5 to zapomniałem, gdzie ładowarka, jak mam D700 to już wogóle bajka. Moja X100 włączała się trochę szybciej jak zaaplikowałem jej Sandiska 95MB/s, ale prędkość zapisu ciągle kapa. Generalnie b. fajny aparat i fajnie się z nim wygląda.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Jd
    Gość

janeczek - ty wiesz swoje a ja swoje. Dyskusja robi sie jałowa. Dla jednego to pierdoły , dla innego nie. Od miłości blisko do przeciwnego uczucia. Pożyjemy , zobaczymy. Ja tam już nie chcę więcej żadnego Fuji. Żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo do własnego zdania.

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Ale przeciez ja nikogo do fuji nie namawiam, lubie, to uzywam nie lubie? sprzedaje i zwe sie Jasand.
    Wszak kazdy wybiera wg wlasnych potrzeb, dla mnie 100% uzytecznosci, bo nie lubie juz dzwigac jak gibberpl.(wyjatek ten sredniaczek ze statywem i bosko portretowko)

pozdrowionka

PS
    Zdjecia dawac we watkach!

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

zanabyłem aparacik. Całkiem fajny. Tylko jeden minus jest parę drobinek kurzu w środku obiektywu. co zauważyłem po 2 dniach może po prostu trochę go noosiłem i się kurz ruszył. W sumie to nie ma wielkiego znaczenia bo w niejednym obiektywie to już miałem (liderem był tamron 70-200 2.8 i samsung ex-1) i wpływu na zdjęcia to nie ma, ale mnie wkurza bo do sprzętu foto mam trochę pedantyczny stosunek. W kompakcie za 1.8 kilo zeta to nie powinno występować. A jeszcze jedno fuji ma średnicę gwintu 40mm i taki filterek na obiektyw można kupować.
    Sprzęt jest ale czasu niestety mało.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

nieciekawa informacja na temat wymiany wadliwego sensora:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41834930
    nowy po wymianie bardziej szumi
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Jakbys sie mocniej wczytal we wiadomosci, to bys wiedzial, ze to tyczylo pierwszej partii wymienianych sensorow.
    Rozwiazanie problemu, mail od serwisu, wysylka ponowna na przesoftowanie aparatu.
    Faktem jest natomiast, ze mozna bylo sie wkurzyc na takie gapiostwo serwisu.

Generalnie temat poruszony przez Ciebie juz dawno nieaktualny

pozdrowionka

PS
    Olo, ile przeplaciles i ktora masz wersje z czy bez?

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

no to chyba dobra informacja.. ... ja miałem chrapkę na x10 i x100 ale właśnie takie informacje mnie zraziły.
    mam na myśli informacje o problemach jednego jaki i drugiego modelu.
    szkoda a może i dobrze.
    teraz zbieram na OM-D lub w ostateczności kupię E-P3. się zobaczy.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)