Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: E-PL1 + Wężyk

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: E-PL1 + Wężyk

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    no niestety potrzeba
    Można tylko fizycznie - rozbiórka, wiertarka, kabelek , lutownica - gdzieć czytałem o takim wyprowadzeniu na zewnątrz gniazda do wężyka ze stykow przycisku spustu migawki. To jest ta jedyna niedoroba , która utrudnia mi czasami korzystanie z EPL-1.
    A w ogóle to ciekawe, kto pozwolił działowi fotograficznemu spaprać dwa pierwsze PEN-y w EPL-1 nie na wyjścia do zdalnego wyzwalania , w EP-1 "zapomniano" o wizjerze. I czy ktoś tam poniósł tych niedopatrzeń konsekwencje.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.07.12 o 02:15
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

a jakas objemka i tradycyjny mechaniczny wezyk,Jak za starych dobrych czasow

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Można tylko fizycznie - rozbiórka, wiertarka, kabelek , lutownica - gdzieć czytałem o takim wyprowadzeniu na zewnątrz gniazda do wężykaza stykow przycisku spustu migawki. To jest ta jedyna niedoroba , która utrudnia mi czasami korzystanie z EPL-1.
    A w ogóle to ciekawe, kto pozwolił działowi fotograficznemu spaprać dwa pierwsze PEN-y w EPL-1 nie na wyjścia do zdalnego wyzwalania , w EP-1 "zapomniano" o wizjerze. I czy ktoś tam poniósł tych niedopatrzeń konsekwencje.
    Raczej nie i prawdopodobnie tak musiały wejść na rynek, żeby zbyt długo na stole projektantów nie leżeć. Właśnie mam na tapecie biografię Jobsa i wychodzi na to, że gość był chyba jedynym człowiekiem z branży, który potrafił przeciągnąć premierę nowego modelu tylko dlatego, że nie uznał go za doprowadzony do perfekcji (oczywiście w jego oczach).
    Pewnie gdyby pierwsze peny nieco dłużej siedziały w rękach testerów, to nie byłoby braków, o których piszesz. Jednak tu bardziej liczy się zysk i potrzeba wprowadzenia produktu na rynek w odpowiednim momencie - czasem kosztem funkcjonalności.
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    a jakas objemka i tradycyjny mechaniczny wezyk,Jak za starych dobrych czasow
    W uchwycie latawcowym używa się kawałka kątownika i elektrycznego serwa, ale to już jest rozbudowana proteza. A można by włożyć do gniazda kabelek i impuls do migawki posłać po drucie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.07.12 o 02:14
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Raczej nie i prawdopodobnie tak musiały wejść na rynek, żeby zbyt długo na stole projektantów nie leżeć. Właśnie mam na tapecie biografię Jobsa i wychodzi na to, że gość był chyba jedynym człowiekiem z branży, który potrafił przeciągnąć premierę nowego modelu tylko dlatego, że nie uznał go za doprowadzony do perfekcji (oczywiście w jego oczach).
    Je róbmy zeń drugiego Jana Pawła, to nierzadka postawa, tylko firm o takich rozmiarach nie ma tak wiele.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Pewnie gdyby pierwsze peny nieco dłużej siedziały w rękach testerów, to nie byłoby braków, o których piszesz. Jednak tu bardziej liczy się zysk i potrzeba wprowadzenia produktu na rynek w odpowiednim momencie - czasem kosztem funkcjonalności.
    Witam !

To nie kwestia testerow i potrzeba wprowadzenie produktu w odpowiednim momencie

Kazdy aparat cyfrowy powinien miec mozliwosc sterowania migawka chociaz przez pilota i to nie jest zadna
    wielka filozofia i nie wymaga duzej wiedzy czy duzych nakladow pracy.
    Dla projektanta wprowadzenie wyzwalania migawki na podczerwien to... betka... zaden problem.

Nawet moja lampa z wiatraczkiem ma bardzo prymitywny uklad sterowania a po mimo tego mozna z pilota
    uruchamiac jej podstawowe funkcje.

Olympus niestety nie ma az tak dobrego zaplecza konstrukcyjnego bo popelnia ewidentne "gafy" w produkcji
    swoich aparatow wypuszczajac EPL-1 bez mozliwosci zdalnego odpalania migawki.
    Jak dla mnie rozwiazanie pilot czy wezyk nie ma znaczenia jezeli potrzebuje wyzwalac migawke recznie i choc jedna
    z metod daje mi takie mozliwosci.

Kolejna gafa jaka popelnil Olympus to brak pelnej obslugi kutowej lampy FL-36R.
    Uzywajac EPL-1 mozna zapomniec o skorzystaniu ze wspomagania AF z tej lampy co ewidentnie
    pogarsza robienie zdjec w trudnych warunkach oswietleniowych.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tia.Nie rozumiem tez dlaczego nie mozna sie golic tym aparatem,przecie to tylko dwa czy trzy nozyki,albo dlaczego nie wyprowadzili kalkulatora na ekranie.Zawsze to latwiej policzyc za sluba przy klijencie.A i wibracje mogli przedluzyc do 12 minut z mozliwoscia kilku stopniowej regulacji.

To aparat dla amatora.Jesli ma trudne warunki to liczy na przetrwanie a nie na dobra fotke.Amator robi fotki przy okazji jak cos zobaczy i jak jest ladna pogoda.On nawet nie uzywa lampy,chyba,ze mu z automata blysnie.A co to AF to go nie interesuje,a o wspomaganiu jego to nawet nie slyszal.
    Ludzie-zejdzcie na ziemie.Z typowej amatorskiej puszki dal niedzielnych pstrykaczy chcecie kombajn dla profesjonalistow od specjalnych zadan.Nie ta polka sprzetowa i nie ta cenowa.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.07.12 o 08:53

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Nie wymagam cudow niewidow od Olympusa ale jak dla mnie pomijanie pewnych standardowych rozwiazan to troche obciach

Podobnie jak w OM-D dali super stablilizacje i wiele innowacji... ale zapomnieli o trybach filmowania 25p i 50i
    ISO min. 200 i migawka w OM-D maks 1/4000s to tez obciach a szkoda... bo w tej cenie korpus moglby miec 1/6000 s czy 1/8000 s.
    Chodzi mi tutaj o jasne szkla i eliminacje dodatkowych filtrow, ktore w jakims tam
    stopniu pogarszaja jakosc optyki calego ukladu

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 30.07.12 o 09:22
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Mirek54 trochę przesadzasz. gdyby golenie (nie mylić z goleniem frajerów) było typową funkcją aparatów fotograficznych to miałbyś rację. Ale IMO nie masz. pewne funkcje, są na tyle powszechne że niezaimplementowanie ich to albo "błąd konstrukcyjny" albo celowe działanie - żeby mieć co dołożyć w kolejnej wersji żeby się od poprzednika różniła i żeby był ruch w interesie. (tzw. funkcja golenia frajerów). Zdalne wyzwalanie to chyba obecnie bardzo oczywista funkcjonalność?

Do listy "niedoróbek" dodałbym - brak wspomagania AF przy korzystaniu z lampy zewnętrznej. I proszę nie mówcie mi że PEN pierwszy czy E-PL1 to puszki dla amatora. W momencie debiutu ich ceny były porównywalne z trzycyfrowymi lustrzankami Canonowymi gdzie takie funkcjonalności są oczywistością.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta

Do listy "niedoróbek" dodałbym - brak wspomagania AF przy korzystaniu z lampy zewnętrznej. I proszę nie mówcie mi że PEN pierwszy czy E-PL1 to puszki dla amatora. W momencie debiutu ich ceny były porównywalne z trzycyfrowymi lustrzankami Canonowymi gdzie takie funkcjonalności są oczywistością.
    Moze i mam moze i nie mam.Przed chwila pytalem kilku amatorow.Nie mieli pojecia co to wspomaganie AF nawet nie wiedzieli co to AF a o lampie to byli na 100% pewni ze sie otwiera jak sie robi zdjecie-zawsze ma sie otwierac.
    Ja nie sledze cen,nie porownuje cen,nie mam pojecia ile co kosztuje i dlaczego takie drogie i dlaczego tak malo zarabiam.Jako amator ide do sklepu,mowie co chce kupic i do czego.Dostaje towar od sprzedawcy i uzywam.
    Zaznaczam,ze robie to jako amator.Jako amator nawiedzony sledze gielde,ceny kalkuluje,narzekam,oczekuje,kolekcjonuje wiesci z rumorsow.Pouczam producenta gdzie robi bledy i dlaczego.Dyskutuje co ma poprawic ,i tak w kolo macieju.Wybor nalezy do mnie-przy nastepne premierze.
    Czasem tak mysle,ze jak by zebrac tych netowo forumowych fachowcow(nie bierz do siebie tego),toby grata zrobili co gotowac umie i zlotowke by kosztowal z dozywotnia gwarancja.Chyba tylko u nas w Polsce to by sie sprawdzilo,albo i nie.Juz sam nie wiem.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta

I proszę nie mówcie mi że PEN pierwszy czy E-PL1 to puszki dla amatora.
    A dla kogo??Widziales walizki z gratami zawodowcow,jak jada jedna fote zrobic??
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.07.12 o 09:49