Macie rację wszyscy, którzy proponujecie zapis fotek w rawach. To zawsze daje możliwości poprawy zdjęć w podstawowej lub zaawansowanej wersji. A to pozwala się wiele nauczyć.
Pozdrowerki.
Macie rację wszyscy, którzy proponujecie zapis fotek w rawach. To zawsze daje możliwości poprawy zdjęć w podstawowej lub zaawansowanej wersji. A to pozwala się wiele nauczyć.
Pozdrowerki.
Popracowałem (zaledwie parę dni) z olyviewerem i jeszcze krócej z raw therapee (ten program muszę mieć na innym kompie, bo mój nie domaga sprzętowo). Obrabiałem szybko strzeloną fotkę z balkonu. Zaczynam rozumieć o co chodzi. Na gorąco mogę powiedzieć, że raw therapee lepiej mi pasuje, szybciej go zrozumiałem. Jednak jest on na kompie mojej córki i dostęp mam ograniczony. Tylko teraz będę musiał spędzić przy komputerze jeszcze więcej czasu
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Dodam do powyższych konstruktywnych porad łopatologiczne wyjaśnienie, że każda dowolna obróbka w szopie (jasność, poziomy, balans itd) powoduje mniejszą lub większą utratę informacji zawartej w pliku mimo iż zdjęcie będzie "ulepszone" kolorystycznie i tonalnie. Dotyczy to bezstratnego tifa, a tym bardziej skompresowanego stratnie jpga... Szczególnie nie powinno się powtórnie zapisywać w jpg (podwójna strata na kompresji plus strata informacji w wyniku obróbki). Czasem różnica jest mało zauważalna, ale z pewnością zauważysz ją na równomiernych powierzchniach w postaci pasmowania tonów.... Obrabiając z Rawa zaczynasz proces od zera i w wywoływarce Rawa pracujesz bezstratnie (bez utraty informacji cyfrowej w pliku) do momentu zapisu w konkretnym formacie ---pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 13.07.12 o 21:26
To i ja wcisne slowo.W ACR pracujcie na rawie jako na obiekcie inteligentnym.Warstwa rawa jako obiektu inteligentnego jest dokladniejsza niz warstwa tiffa.A i zawsze mozna po suwakowaniu wrocic do rawa-bez zadnych ale to naprawde zadnych strat.Tylko nie mowcie tego nikomu,po co wszyscy zaraz maja wiedziec.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
andtor2: Myślę, że OC jest między innymi po to, aby zwiększyć te 10% osób zwracających uwagę na stronę techniczną-- Daje się zauważyć priorytet tzw. wartości artystycznych ze szkodą dla techniki ... a ważne są oba aspekty ...
PS: Mirka radę też wezmę pod uwagę...
abir: Rób na OC dłuższy bok 800 pikseli przy najlepszej jakości w jpg --nie przekroczysz limitu 1MB...
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 13.07.12 o 21:47
no nie rozumiesz (waga nie ma nic do "znaczków pocztowych", tylko rozmiar), nie masz wstawiac znaczków pocztowych, ale też nie ma potrzeby aby wstawiać tak wielkich zdjęć jak Ty to robisz. Zmniejsz zdjęcie aby dłuższy bok miał 800pix, 900pix czy max 1000pix.
Przy boku 800pix, waga 400KB (czy więcej) to będzie suuuuper jakość, 300KB to będzie baaardzo dobra jakość, 200KB dobra jakość, 100 czy mniej to już słaba jakość...
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.07.12 o 22:02
Zmniejszajac wielkosc zmniejsza sie waga.Ja do neta wstawiam tu u nas przewaznie 1200 na cos tam,wychodzi mi waga okolo 500 kilo do jednego mega.Jesli jest ponad jedno mega to bawie sie recznie z waga lub metoda zapisu i exifem coby zbic pare kilo.Mozna tez bawiac sie histogramem ,lekko go zawezajac zbic na wadze.Ale to niuanse nic nie znaczace dla wielu.Wstawiaj na forum po 500 kilo i wielkosc na dluzszym 1000.o reszte sie nie martw.Wazna jest metoda pomniejszania,po zamiast krawedzi skosnych bedziesz miec schody do nieba,a tego szydercy(ja tez) nie wybacza.Jakos to sie nazywa resize i tak jakos podobnie.Nie znam sie na tym.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Jesli ktoś przez przypadek nie kupował Fotoshopa lub Lajtruma i używa darmowego Gimpa to polecam przy skalowaniu wybrać "sinc lanczos3", wszystkie zdjęcia tak zawsze skaluję przed wrzuceniem.