Zdecydowanie ciekawiej wygląda B&W
Pozdrawiam
E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem
Dla mnie B&W. Ale ostatnie w kolorze też super.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Jeżeli o mie chodzi, to w przypadku każdej innej osoby powiedziałbym, że wersja BW jest zdecydowanie lepsza, ale ponieważ jestem fanem "Twojego" koloru, więc ja głosuję na kolor.![]()
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Kolor. I tyle.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
normalnie , powiedzialbym ze b&w , ale bardzo podobaja mi sie kolory na tym zdjeciu , pomimo tego ze b&w podkresla mocniej odbicie postaci , to mnie bardziej podoba sie kolor
moze dalo by sie tak ustawic kompozycje osoby , zeby metalowy zawias nie przecinal odbicia twarzy
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:57 ----------
masz racje ... ale w pewnych przypadkach robiac konwersje do b&w lekkie zdjecie czerni wychodzi na plus (kwestia detali w cieniach) , oraz powoduje ze zdjecie jest lzejsze w odbiorze
wszystko zalezy od konkretnego zdjecia i efektu na jakim nam zalezy , innaczej potraktujemy zdjecie street'owe a innaczej to o ktorym rozmawiamy
Jeśli chodzi o BW to na tym polu jestem jeszcze zielona, czuje kolor, a jego braku ni w ząb.
Zdaję sobie sprawę, że czasem brak koloru pozwala lepiej dostrzegać detale na fotce i kolor odwraca uwagę od treści czasem.
Jeszcze dużo wody w rzece upłynie zanim to zgłębię, a może nigdy nie opanuję tej materii.
Wrzucam kilka ślubnych sukien, być może wkrótce pochwalę się małą publikacja tych fotek (odpukać w niemalowane)
Pozdrawiam serdecznie, ciekawa jestem które Wam się podobają, a które mniej. Okazało się że zupełnie inne podobają się mojej zleceniodawczyni niż mnie. Ale podejrzewam, że ona patrzy gdzie suknia wyszła pięknie a ja patrzę na cały obrazek.
![]()
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
bo Ty Beatko patrzysz na to artystycznie a ona pragmatycznie.....ona potrzebuje produktu a Ty spełniasz się artystycznie.....
jak dla niej pierwsza i druga...jak dla Ciebie czwarta i piąta....
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)