Tak to jest jak się tylko "słyszało" a nie widziało, stąd moje pomyłki w Tamronie. Wiem już teraz, że na pewno potrzebuję jasny obiektyw. Mimo wysokiej ceny pewnie zdecyduję się na ZD 50-200.
Dzięki za porady
Pozdrawiam
Tak to jest jak się tylko "słyszało" a nie widziało, stąd moje pomyłki w Tamronie. Wiem już teraz, że na pewno potrzebuję jasny obiektyw. Mimo wysokiej ceny pewnie zdecyduję się na ZD 50-200.
Dzięki za porady
Pozdrawiam
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Ciesze się, że mogliśmy pomóc.
Jest jeszcze ZD150/f2.0, plus konwerter jak zapniesz masz 300I jak sprawdzisz, ze na Twojej E5 jest GIT to takie 50-200 sie moze schowac
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.06.12 o 21:50
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z tego co pamiętam to nie. Ale EC-20 najlepiej podłączać do obiektywów ze światłem maksimum f/3.5. To stary wątek o konwerterach, w tym wypadku akurat EC-14: https://forum.olympusclub.pl/threads...-przydatność
Do nauki, a nawet osiągania dobrych rezultatów sam ZD 70-300 zupełnie wystarcza (np. wystawa Kasprzyka). Zwiększanie ogniskowej ma to do siebie, że stawia większe wymagania, nie tylko względem ilości światła, ale też stabilności układu optycznego (wypadałoby mieć statyw i obiektyw na stopce przymocowany do tegoż statywu). W ZD 70-300 z 300 mm przy mnożniku 2 (crop matrycy olkowej) robi się 600mm. Gdyby się dało podłączyć konwerter EC-20 ostatni wynik znowu należałoby pomnożyć przez 2 i zrobiłoby się 1200 mm. Zakładając, że mamy wystarczającą ilość światła, czas migawki zatem będzie musiałby mieć więcej niż 1/1200 s (przy skoku 1EV najbliżej będzie do 1/2000). W dodatku z taką ogniskową ciężko byłoby cokolwiek śledzić na boisku. O ciemnicy takiego układu nawet nie wspominam.
A ja pisałem o kompatybilności na zasadzie organoleptycznej. Podłączyłem EC-20 do 70-300 i to działa.
Ale JAK działa - hades opisał wyżej.
Opisana przeze mnie Sigma 150 i link z drugiego postu, który podałem - to odległość ok 50 m od sceny. Pomimo że jest jasny to ma swoje minusy. To jest obiektyw makro i z założenia ma wolny AF.
Myślę że do hali - siatkówka, koszykówka nada się doskonale i to bez telekonwertera. Lub Sigma 70-200, lub ZD 50-200.
Och jest w systemie obiektyw spełniający Twoje marzenia - 90-250. Ale jak popatrzysz na cenę ....
W ostateczności zawsze można kupić body + obiektyw z innego systemu, dedykowane do tej zabawy.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To byloby najlepsze rozwiazanie, tyle ze znowu koszty, i pewnie wieksze jak ZD150 - wiec niestety za bardzo to autor watku nie ma alternatywy i nie poszaleje...
Mialem swego czasu ZD70-300 na puszce, ktora ma jeden z lepszych AF w systemie Olka i nie wyobrazam sobie pracy tegoz po zapieciu konwertera, pomijajac ciemnice to praca AF moze delikatniej mowiac nie spelnic pokladanych w niej oczekiwan.
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 22.06.12 o 10:55
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów