Strona 21 z 58 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 574

Wątek: bez tytułu - po prostu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: bez tytułu - po prostu.

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta

Ja się Ciebie pytam, jaka jest Twoja definicja „tonacji”, co podkładasz pod ten termin w konkretnym przypadku owego autoportretu i mojej wypowiedzi o nim i nie otrzymuję odpowiedzi.

Pzdr, TJ
    Sprubuje raz jeszcze,moze bardziej matematycznie,ale nie wiem czy swego rodzaju sztuke i odczucie mozna dodac,pomnozyc.Jesli na danym obrazie mamy duza przewage tonow jasnych w stosunku do tonu sredniego i sa one jasniejsze a minimalna ilosc natomiast jest zachowana tonow ciemnych to mamy zdjecie w jasnej tonacji.Zdjecie niedoswietlone,za jasne,niedowolane nie bedzie posiadalo czerni.Fotografie wykonane technika jasnej tonacji te czern w minimalnym stopniu posiadaja.Jednak zasada jest taka,ze jak najwiecej tonow ma byc jasniejszych od tonu sredniego.
    Kurde inaczej nie umiem.Jesli uwazasz,ze to pietruszka to zakonczmy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Ok. EOT
    Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ale nie wiem czy swego rodzaju sztuke i odczucie mozna dodac,pomnozyc.
    Nie mozna. Stad tez wynikl tez moj glupi watek (wiadomo jaki) i teraz wiem ze byl calkiem bez sensu.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Mart_uszka
    Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

A ja proponuję aby każdy z Was w ramach innej formy (w pewnym sensie) konfliktu pokaże nam jakie jest jego "widzimisie".

Co do zdjęcia Nr 18 ...

Na początku chciałam pokazać od czego zaczynałam. Chcę nadal dzięki Wam doskonalić się w fotografowaniu.
    Zdjęcie Nr 18. było i zawsze pozostanie już pierwszym zdjęciem, który w połączeniu z pewnymi już umiejętnościami (taki start w portrecie) pozostało już z tym ramiączkiem, które moja koleżanka Kasia (pozdrawiam), była przez wszystkich kojarzona Łańcuszek wiecznie - po prostu był dla niej ważny. Zdjęcie było zrobione dla kobiety, która niedawno uciekła od ojca jej córki ... dla poprawienia jej humoru Edycja ... pierwszy portret po nocnym studiowaniu Photoshopa ... ucho po lewej ... te włosy przycięte jak od ... laserem haha... Wiem ... moi drodzy ... wiem ...
    Ale jak każdy posiada swoje opinie na wszystkie tematy.

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    W kwestii kadrowania i małej poprawki - ramiączko i łańcuszek Bardziej poglądowo jakby to wyglądało gdyby wcześniej zadbać o te dwa elementy.

Załącznik 65532

Oczywiscie nie jest to jedynie wlasciwe kadrowanie, bo pewnie inny by bardziej przycial z lewej, inny z prawej nieco..

Tomek
    W ogóle nie podoba mi się Twój kadr Tomku. Ta ręka ... taka ... nie wiadomo do kogo należy.
    Dekolt taki przycięty ... ta twarz taka "największa na zdjęciu" ...

... Natomiast """druga kurtyna w bokehu"" jest znakomita
    Czytałam te ostatnie wpisy dwa razy i wybaczcie... może te dwa mecze ... może późna pora... może dlatego że sesja... nie wiem ...
    ale proszę napiszcie to jakoś inaczej. Rozwiążcie inaczej... Jeśli to pomoże mi w życiu to wytłumaczcie... Ale jaśniej ... błagam ...

Mirek, niech Ci będzie. Można różnie, np - inkryminowany portret nie ma tonacji. Ma przewagę tonów jasnych.
    Pzdr, TJ
    " niech Ci będzie" .....

Autoportret przypadł mi do gustu. Jasna tonacja fotki pasuje do platynowych włosów. Dużo światła i jak na autoportret, ciekawe (wystudiowane?) spojrzenie, ciekawa buzia. Nawet rodzą mi się podejrzenia w głowie, ze to nie może być autoportret.
    Śledzę wątek i z uznaniem patrzę, jak idziesz do przodu nie kłaniając się kulom.
    Pzdr, TJ
    Te zdjęcie wykonałam w wolny dzisiejszy piętek ... troszkę po godz 7 ... rano. Czasem budzę się i mam tak wspaniały humor, że znajomi nie poznają mnie na zdjęciach. Nieważne...

Dzięki za komentarze, jedynym prezentem jaki możecie przyjąć ode mnie, to fakt, że zapiszecie się w mojej historii jako moi ... nauczyciele

Jutro 3 egzaminy ... i prezentacja ... przed czeskim ( Rosja -Czechy 4:1) profesorem (to ten co zmienił Skodę Superb na Volvo http://hdmax.pl/tapeta/zlote_volvo/1/738/43 i dojeżdża z Czech ... po roku pracy w Państwowej Szkole w POLSCE...)

Ah ... i osiemnastka brata ))))))))
    MIłego weekendu

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wiesz pewnie , że kolo wizjera jest takie kółeczko do regulacji optyki wizjera, ja noszę -3 i nie męczę się w okularach.
    Szczęśliwi co mają jedynie -3, pozdrawiam
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mart_uszka Zobacz posta
    A ja proponuję aby każdy z Was w ramach innej formy (w pewnym sensie) konfliktu pokaże nam jakie jest jego "widzimisie".

Co do zdjęcia Nr 18 ...

Na początku chciałam pokazać od czego zaczynałam. Chcę nadal dzięki Wam doskonalić się w fotografowaniu.
    Zdjęcie Nr 18. było i zawsze pozostanie już pierwszym zdjęciem, który w połączeniu z pewnymi już umiejętnościami (taki start w portrecie) pozostało już z tym ramiączkiem, które moja koleżanka Kasia (pozdrawiam), była przez wszystkich kojarzona Łańcuszek wiecznie - po prostu był dla niej ważny. Zdjęcie było zrobione dla kobiety, która niedawno uciekła od ojca jej córki ... dla poprawienia jej humoru Edycja ... pierwszy portret po nocnym studiowaniu Photoshopa ... ucho po lewej ... te włosy przycięte jak od ... laserem haha... Wiem ... moi drodzy ... wiem ...
    Ale jak każdy posiada swoje opinie na wszystkie tematy.

W ogóle nie podoba mi się Twój kadr Tomku. Ta ręka ... taka ... nie wiadomo do kogo należy.
    Dekolt taki przycięty ... ta twarz taka "największa na zdjęciu"
    A czyli co, jak dobrze zrozumiałem ramiączko to znak rozpoznawczy Kasi, tak?
    Super, ale my na tym forum Kasi nie znamy, zatem takie pokazanie ramiączka i to jeszcze w takiej pozie implikuje, że ramiączko mogło "przypadkiem" się wymknąć.
    Łańcuszek, spoko koko mógł zostać, ale i tak uważam, że można było go ułożyć ładniej.
    Co do cięcia... dla mnie przynajmniej w portrecie jednak jest ważna twarz. Owszem moga jej towarzyszyć jakieś "rekwizyty" i inne atrubuty, ale tylko jako dodatek do całości, dodatek, który buduje kadr.
    Dekolt przycięty, bo nic do zdjęcia jego ukazanie nie wnosiło, jeszcze przy takim ułożeniu bluzki. Kasia pewnie ma fajny dekolt, ale tu IMHO roli on nie spełniał zatem mocniej ściąłem, tak żeby skupić sie na pieknej twarzy modelki.
    I tyle. Oto opis tego co mną kierowało.
    A Ty publikując prywatne prace zastanów się jak odbiorą teprace inni, obcy, prace, które Ty obdarzasz sentymentem, z którymi jesteś zwiazana (a której to więzi my, forumowicze nie widzimy) i które poniekąd stworzyłaś troche tak "do szuflady".

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Czytałam te ostatnie wpisy dwa razy i wybaczcie... może te dwa mecze ... może późna pora... może dlatego że sesja... nie wiem ...
    ale proszę napiszcie to jakoś inaczej. Rozwiążcie inaczej... Jeśli to pomoże mi w życiu to wytłumaczcie... Ale jaśniej ... błagam ...

Skoro sesja to jasniej juz nie mozna.Przecie na sesji druga kurtyna,bokeh to podstawa.

| OlyJedi Awatar Mart_uszka
    Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Skoro sesja to jasniej juz nie mozna.Przecie na sesji druga kurtyna,bokeh to podstawa.
    Dziś na spokojnie po sesji egzaminacyjnej :P

Wiem czym jest bokeh ... ale to ta druga kurtyna mnie zmyliła .. bo jak dobrze pamiętam to występuje podczas fotografowania z użyciem lampy błyskowej ... Jeśli chodzi o ten autoportret .. to lampy tam nie użyłam.

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A Ty publikując prywatne prace zastanów się jak odbiorą teprace inni, obcy, prace, które Ty obdarzasz sentymentem, z którymi jesteś zwiazana (a której to więzi my, forumowicze nie widzimy) i które poniekąd stworzyłaś troche tak "do szuflady".

T.
    Masz rację... Nie powinnam się tłumaczyć że ta i ta fotka była moją pierwszą ... edytowaną i te ramiączka... i łańcuszek.

Ale poniosło mnie wczoraj

Ale i tak Wasze wpisy będe musiała jeszcze raz przeanalizować. :P

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wiem czym jest bokeh ... ale to ta druga kurtyna mnie zmyliła .. bo jak dobrze pamiętam to występuje podczas fotografowania z użyciem lampy błyskowej ... Jeśli chodzi o ten autoportret .. to lampy tam nie użyłam.

No widziasz.Tak wlasnie wygladaja dialogi"fachowcow" co gdzies cos zaslyszeli i pozniej przy ocenie zdjecia uzywaja "fachowych okreslen".W tym wypadku ja tutaj zagralem tego fachmana,ale nie mysl,ze to ma jakis ukryty niecny cel w Twoim kierunku.

PS:Jak to mowia-popatrz w oczy a ujrzysz czym i jak swiecone.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 9.06.12 o 18:16

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Nie wiem, czy się koledzy ze mną zgodzą, ale ja bym wzięła modelkę i poszła z nią w plener. Po południu, gdy jest ładne światełko, można naprawdę pokombinować i wydaje mi się, że zabawa światłem zastanym podczas ładnego dnia potrafi przynieść ciekawe efekty i jest dobra do nauki na początek.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.