Fajne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
Fajny reportażyk. 428 mi się widzi najbardziej.![]()
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Fajnie że się podobaW takim razie kontynuacja perełek Beskidu Niskiego.
Jak zwykle kilka słów wprowadzenia, tym razem zaczerpniętego z opracowania Urszuli Forczek Brataniec i Marcina Bratańca.
Poprzednio wspominałem, że powstała koncepcja jakby "odblokowania" tych cmentarzy. Są już wykonane opracowania rekonstrukcji połączone z kompozycją krajobrazu. To już się wykonuje.
Te cmentarze usytuowane są na wzgórzach, w lasach, dolinach i na polanach. Zawsze komponują się z krajobrazem, nigdy nie szpecą.
3 listopada 1915 roku powstał w Wiedniu Kriegsgraber Abteilung (IX Wydział Grobów Wojennych). Zatrudniał najlepszych fachowców i inżynierów. Dzięki nim powstało 400 miejsc pamięci, rozmieszczonych w całej Małopolsce.
Zdobienia, unikalny klimat tych miejsc projektowali i wykonywali także jeńcy wojenni, którzy wprowadzili klimat swoich narodów.
Wycieczka na Rotundę. 771 mnpm. Szlak czerwony z Bazy Studenckiego Koła Przewodników Beskidzkich, tuż za Regietowem.
Podejście... hmmm, kto wychodził na Rysy to mniej więcej podobne podejście jak tamte ostatnie 200 metrów, tylko przez cały czas
Cóż można pokazać w lesie, no las cały czas
437. 438. 439.
Spoceni, zdyszani, wychodzimy z lasu i naszym oczom ukazuje się taki widok:
440. 441. 442.
Oryginalny cmentarz, to 5 wież. Poniżej to co z nich zostało.
443. 444.
W 2008 roku odbudowano jedną z wież. Obecnie są już dwieRozmawiałem z leśniczym - powiedział, że gmina czeka na kolejną transzę finansów od Austriaków, i roboty ruszą dalej. To cieszy.
Panoramka.
445.
W 2004 roku odbudowano krzyże przy mogiłach. Są nowe tablice. Na głównej wieży jest inskrypcja wykuta w piaskowcu w języku niemieckim. Niestety jak na zdjęciach widać słońce dawało takie kontrasty, że fotografia po prostu nie wyszła. Za to jest ciekawe tłumaczenie
446. 447. 448.
A potem powrót w kierunku Zdyni. Znów przez las, i znów nic do pokazania. Nooo ten osobnik uciekał jak mógł, ale AF w PEN-ie jest błyskawiczny
449. 450.
Więcej jak zwykle >>KLIK<<![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
świetne Bodzio....a powiedz te wieże miały coś symbolizować ?? są niesamowite !!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Tez mi sie podoba![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
...to zapewne jest odbudowywany cmentarz na Rotundzie (co?), i pomyśleć że cmentarz stał na ,,łysej" polanie, a teraz busz się zrobił ogromny, w końcu sporo czasu upłynęło.
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&ID=39
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajne fotki Bodzio! Dzieki Twoim informacjom będę mógł spedzic w tych okolicach urlop.Ciekawe czy fotki wyjdą mi równie dobre?Mam nadzieję,że z Marysią znajdziecie czas aby sie z nami spotkać
![]()