Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Turcja moim okiem...{arch bez zdjęc}

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Turcja moim okiem...

Ajan nie bylem nigdy w Turcji i mysle, ze sie wybiore.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Bardzo ciekawa relacja - jestem pod wrażeniem.

Dziękuję i czekam na więcej.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Lola i nie tylko - się sama nie wybieraj.
    Się nie wybieram

Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    Lolita w Bitez Han Beach masz przecież swój stolik sekretarski TWA, czeka na Ciebie ...

Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Stolik jak widac zarezerwowany juz..
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ciekawe. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Bardzo fajne foteczki kobiet. Jak one słuchały fotografa, jak grzecznie się ustawiały, jak ani jednego mężczyzny przy nich!

Turcja, to chyba po Libanie najbardziej "zsekularyzowany" kraj muzułmański, a kobiety wyemancypowane (na tamtejsze warunki). Mimo to, gdzie im tam do europejskiej, a chociażby polskiej emancypacji i szarogęszenia się białogłów po wsiach i miasteczkach.. To są posłuszne, w większości pokorne, poddane rygorom społecznie wyznawanego modelu wychowania, kształtowania kobiecości istoty. Gdzież by tam która sobie pozwoliła na jakąś wyzywającą pozę, lub zachowanie nienormowane lub samodzielnie wymyśloną odzywkę do mężczyzny, a spojrzenie pani posłanki Renaty można spotkać tylko w oddalonych zakątkach dużych miast i po znajomości.

Co się rzuca w oczy w Turcji, jak w każdym kraju muzułmańskim - szalony przyrost naturalny. Rodziny wielodzietne, to tam norma i kobiety maja co robić. Całkiem niedawno, jeszcze w połowie 20 wieku Turcja była krajem, ludnościowo mniejszym od Polski. Dziś, dobije niedługo do 100 mln luda.

Podobno Turcy (wykształceni) mają silne poczucie wspólnoty etnicznej z licznymi tureckimi narodami w Azji – od Azerbejdżanu, przez Kazachstan do Chin (Ujgurzy).Podobno mieszkańcy tych krain mogą się porozumieć ze sobą (z niejaką trudnością).

Bardzo udane połączenie foto i narracji.

Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Bardzo ciekawa relacja, czekam na kolejne zdjęcia

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Po raz kolejny: bardzo przyjemnie się do Ciebie Ajan zagląda!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Zakładam, że pewne lapsusy pojawiły się niechcący ....
    Turcja dawniej należąca do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ...
    Turcja nigdy nie należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ... można jedynie powiedzieć, ze znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji.
    Przodkowie obecnej ludności Turcji napływali na obecne ziemie tureckie od około XI wieku naszej ery, wypierając inne ludy.
    W 1453 roku Turcy zdobyli Konstantynopol kładąc kres Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego.
    Od roku 1923 "Turcja" nazywa się Turcja (a właściwie Republika Turcji), wcześniej było to Imperium Osmańskie.
    położona na styku Europy i Azji oraz na szlakach łączących morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne ....
    Tu zapomniałeś o całej wschodniej części Turcji

Kobiet nie zauważa sie w hotelach, gastronomi, sklepikach, biurach podróży, no chyba że zatrudnienie w charakterze sprzątaczek czy pokojówek. W meczecie stoją za mężczyznami (za kotarą) przy wejściu. Od dawna dziewczęta były są zmuszane do porzucania szkoły po piątej klasie, ponieważ społeczne oczekiwania wobec nich i presja otoczenia nakazywały przede wszystkim pozostać czystą i gotową do zamążpójścia, niekoniecznie zaś wykształconą…
    Ło matko! Skąd to wygrzebałeś?
    Co do informacji o kobietach to też raczej są to obiegowe wyobrażenia i wrażenia z obserwacji "życia" w pobliżu kurortów turystycznych czyli z terenów wiejskich ...
    W dużych aglomeracjach typu Istambul, Ankara to raczej kobiety ubrane na sposób muzułmański są w mniejszości ... jak będę miał czas to pogrzebię w swoim foto archiwum i zaprezentuję młode, nowoczesne turczynki
    Na podstawie moich zawodowych kontaktów mogę powiedzieć, że w biurach, firmach pracuje dużo kobiet, często na ważnych stanowiskach.

Fotki fajne i zielone bo z okresu wiosennego, im później tym więcej koloru spalonej trawy ...

PS
    Co do Efezu, to jest tam jedno takie miejsce, że obiektywem można objąć prawie 2000 lat historii:
    Świątynia Artemidy (ruiny) 560 pne,
    Bazylika św. Jana z VI wieku,
    Meczet z XIV wieku,
    Twierdza sledżucka (dawniej bizantyjska cytadela).

PPS
    "Porządek" damsko-męski w meczecie ma podłoże religijno-historyczne. W Judaizmie kobiety wcale nie mają wstępu do synagogi ... a w Polsce jeszcze nie tak dawno kobiety i mężczyźni też nie stali obok siebie w kościele Widać Islam i Judaizm są bardziej tradycyjne i mniej podatne na zmiany kulturowe, a takie narzekania na "moher".
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 22.05.12 o 16:42

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

tymczasowy_ dzięki za poprawkę. Pisząc że "Turcja należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego", miałem na myśli że wcześniej było Wsch. Ces. Rzym.
    O kobietach to są moje obserwacje gdy byłem tam tydzień Bitez w maju b.r. Nie byłem w aglomeracjach typu Istambul, Ankara.Są to moje obserwacje z pozycji turysty a nie przewodnika albo historyka.Ale zgadzam się z Tobą.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Zakładam, że pewne lapsusy pojawiły się niechcący ....
    Turcja nigdy nie należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ... można jedynie powiedzieć, ze znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji.
    Przodkowie obecnej ludności Turcji napływali na obecne ziemie tureckie od około XI wieku naszej ery, wypierając inne ludy.
    W 1453 roku Turcy zdobyli Konstantynopol kładąc kres Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego.
    Od roku 1923 "Turcja" nazywa się Turcja (a właściwie Republika Turcji), wcześniej było to Imperium Osmańskie.
    Tu zapomniałeś o całej wschodniej części Turcji

Ło matko! Skąd to wygrzebałeś?
    Co do informacji o kobietach to też raczej są to obiegowe wyobrażenia i wrażenia z obserwacji "życia" w pobliżu kurortów turystycznych czyli z terenów wiejskich ...
    W dużych aglomeracjach typu Istambul, Ankara to raczej kobiety ubrane na sposób muzułmański są w mniejszości ... jak będę miał czas to pogrzebię w swoim foto archiwum i zaprezentuję młode, nowoczesne turczynki
    Na podstawie moich zawodowych kontaktów mogę powiedzieć, że w biurach, firmach pracuje dużo kobiet, często na ważnych stanowiskach.

Fotki fajne i zielone bo z okresu wiosennego, im później tym więcej koloru spalonej trawy ...

PS
    Co do Efezu, to jest tam jedno takie miejsce, że obiektywem można objąć prawie 2000 lat historii:
    Świątynia Artemidy (ruiny) 560 pne,
    Bazylika św. Jana z VI wieku,
    Meczet z XIV wieku,
    Twierdza sledżucka (dawniej bizantyjska cytadela).

PPS
    "Porządek" damsko-męski w meczecie ma podłoże religijno-historyczne. W Judaizmie kobiety wcale nie mają wstępu do synagogi ... a w Polsce jeszcze nie tak dawno kobiety i mężczyźni też nie stali obok siebie w kościele Widać Islam i Judaizm są bardziej tradycyjne i mniej podatne na zmiany kulturowe, a takie narzekania na "moher".
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".