Ajan nie bylem nigdy w Turcji i mysle, ze sie wybiore.
Ajan nie bylem nigdy w Turcji i mysle, ze sie wybiore.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bardzo ciekawa relacja - jestem pod wrażeniem.
Dziękuję i czekam na więcej.![]()
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Stolik jak widac zarezerwowany juz..![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Ciekawe. Pozdrawiam
Bardzo fajne foteczki kobiet. Jak one słuchały fotografa, jak grzecznie się ustawiały, jak ani jednego mężczyzny przy nich!
Turcja, to chyba po Libanie najbardziej "zsekularyzowany" kraj muzułmański, a kobiety wyemancypowane (na tamtejsze warunki). Mimo to, gdzie im tam do europejskiej, a chociażby polskiej emancypacji i szarogęszenia się białogłów po wsiach i miasteczkach.. To są posłuszne, w większości pokorne, poddane rygorom społecznie wyznawanego modelu wychowania, kształtowania kobiecości istoty. Gdzież by tam która sobie pozwoliła na jakąś wyzywającą pozę, lub zachowanie nienormowane lub samodzielnie wymyśloną odzywkę do mężczyzny, a spojrzenie pani posłanki Renaty można spotkać tylko w oddalonych zakątkach dużych miast i po znajomości.
Co się rzuca w oczy w Turcji, jak w każdym kraju muzułmańskim - szalony przyrost naturalny. Rodziny wielodzietne, to tam norma i kobiety maja co robić. Całkiem niedawno, jeszcze w połowie 20 wieku Turcja była krajem, ludnościowo mniejszym od Polski. Dziś, dobije niedługo do 100 mln luda.
Podobno Turcy (wykształceni) mają silne poczucie wspólnoty etnicznej z licznymi tureckimi narodami w Azji – od Azerbejdżanu, przez Kazachstan do Chin (Ujgurzy).Podobno mieszkańcy tych krain mogą się porozumieć ze sobą (z niejaką trudnością).
Bardzo udane połączenie foto i narracji.
Pzdr, TJ
Bardzo ciekawa relacja, czekam na kolejne zdjęcia![]()
Po raz kolejny: bardzo przyjemnie się do Ciebie Ajan zagląda!
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Zakładam, że pewne lapsusy pojawiły się niechcący ....
Turcja nigdy nie należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ... można jedynie powiedzieć, ze znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji.Turcja dawniej należąca do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ...
Przodkowie obecnej ludności Turcji napływali na obecne ziemie tureckie od około XI wieku naszej ery, wypierając inne ludy.
W 1453 roku Turcy zdobyli Konstantynopol kładąc kres Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego.
Od roku 1923 "Turcja" nazywa się Turcja (a właściwie Republika Turcji), wcześniej było to Imperium Osmańskie.
Tu zapomniałeś o całej wschodniej części Turcjipołożona na styku Europy i Azji oraz na szlakach łączących morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne ....
Ło matko! Skąd to wygrzebałeś?Kobiet nie zauważa sie w hotelach, gastronomi, sklepikach, biurach podróży, no chyba że zatrudnienie w charakterze sprzątaczek czy pokojówek. W meczecie stoją za mężczyznami (za kotarą) przy wejściu. Od dawna dziewczęta były są zmuszane do porzucania szkoły po piątej klasie, ponieważ społeczne oczekiwania wobec nich i presja otoczenia nakazywały przede wszystkim pozostać czystą i gotową do zamążpójścia, niekoniecznie zaś wykształconą…
Co do informacji o kobietach to też raczej są to obiegowe wyobrażenia i wrażenia z obserwacji "życia" w pobliżu kurortów turystycznych czyli z terenów wiejskich ...
W dużych aglomeracjach typu Istambul, Ankara to raczej kobiety ubrane na sposób muzułmański są w mniejszości ... jak będę miał czas to pogrzebię w swoim foto archiwum i zaprezentuję młode, nowoczesne turczynki
Na podstawie moich zawodowych kontaktów mogę powiedzieć, że w biurach, firmach pracuje dużo kobiet, często na ważnych stanowiskach.
Fotki fajne i zielone bo z okresu wiosennego, im później tym więcej koloru spalonej trawy ...
PS
Co do Efezu, to jest tam jedno takie miejsce, że obiektywem można objąć prawie 2000 lat historii:
Świątynia Artemidy (ruiny) 560 pne,
Bazylika św. Jana z VI wieku,
Meczet z XIV wieku,
Twierdza sledżucka (dawniej bizantyjska cytadela).
PPS
"Porządek" damsko-męski w meczecie ma podłoże religijno-historyczne. W Judaizmie kobiety wcale nie mają wstępu do synagogi ... a w Polsce jeszcze nie tak dawno kobiety i mężczyźni też nie stali obok siebie w kościeleWidać Islam i Judaizm są bardziej tradycyjne i mniej podatne na zmiany kulturowe, a takie narzekania na "moher".
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 22.05.12 o 16:42
tymczasowy_ dzięki za poprawkę. Pisząc że "Turcja należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego", miałem na myśli że wcześniej było Wsch. Ces. Rzym.
O kobietach to są moje obserwacje gdy byłem tam tydzień Bitez w maju b.r. Nie byłem w aglomeracjach typu Istambul, Ankara.Są to moje obserwacje z pozycji turysty a nie przewodnika albo historyka.Ale zgadzam się z Tobą.
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".