Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Oly 12/2 oraz G3 (GX1, OM-D) na koncert?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: Oly 12/2 oraz G3 (GX1, OM-D) na koncert?

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Widzisz, przez kilka lat zajmowałem się koncertami (przede wszystkim rockowymi). Jeśli nie jest to koncert hardcore itp. gdzie lampa jest wskazana, to jej się po prostu nie używa. Kilkukrotnie byłem świadkiem jak koncert był przerywany czy to przez wokalistę, czy przez menago, bo ktoś robił za stroboskop. Lampa zwyczajnie przeszkadza występującym, a przy okazji zabija klimat świateł.
    Tak.Ja pisalem o fotografi koncertowej a Ty o fotografowaniu na koncercie.To dwa rozne buty.Sesja koncertowa jest podporzatkowana zdjeciom a nie koncertowi.Miny,ujecia wygibusy sa powtarzane tyle razy ile Pan fotograf chce.Mysle sobie,ze Ty po prostu fotografujesz muzykow bedac na koncercie.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na koncercie hardcore nie dałoby się zrobić ani jednego ostrego zdjęcia bez lampy, choćby nie wiadomo jak jasne obiektywy były do dyspozycji
    Eeee tam Łukasz - można - czasami światła sceniczne są tak mocne jak lampa błyskowa . Trzeba się po prostu wstrzelić .

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak.Ja pisalem o fotografi koncertowej a Ty o fotografowaniu na koncercie.To dwa rozne buty.Sesja koncertowa jest podporzatkowana zdjeciom a nie koncertowi.Miny,ujecia wygibusy sa powtarzane tyle razy ile Pan fotograf chce.Mysle sobie,ze Ty po prostu fotografujesz muzykow bedac na koncercie.
    Fotografia koncertowa to prawdziwy koncert, nie jakaś ustawka. Rafał Nowakowski czy np. Bradley Quinn by się zdziwili gdyby się dowiedzieli, że nie są fotografami koncertowymi.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Fotografia koncertowa to prawdziwy koncert, nie jakaś ustawka. Rafał Nowakowski czy np. Bradley Quinn by się zdziwili gdyby się dowiedzieli, że nie są fotografami koncertowymi.
    Sa.Tego nikt nie neguje.Ale fotki modelek z roznymi dziwnymi ciuchami to nie tylko fotki z wybiegu.A to i to to fotografia mody.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zróbcie to bez lampy:

To jest dla mnie prawdziwa fotografia koncertowa. Pstrykanie z daleka, z tłumu, jak jakiś pan lub pani stoi na scenie i opiera się o mikrofon na statywie to zwykły "kotlet" klubowy Polecam tego gościa, jeden z najlepszych jakich znam:

http://www.allxages.com/
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

No tak a co mają zrobić ci bez akredytacji . Żeby podejść tak blisko musisz mieć pozwolenie . Nawet na lokalnych imprezach jeżeli gra zespół średniego formatu jesteś bez szans na tak bliski kontakt . Piszę to z pozycji amatora .

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Sa.Tego nikt nie neguje.Ale fotki modelek z roznymi dziwnymi ciuchami to nie tylko fotki z wybiegu.A to i to to fotografia mody.
    Fotografia koncertowa jest tylko jedna, na żywo. Ustawiana to jest sesja foto, która z koncertem nie ma nic wspólnego. Swoją drogą nigdy takowej nie widziałem, pokażesz?

epicure - Kotlet nie kotlet, robi się tyle na ile wykonawca pozwala, jak jest nieruchawy, to się światłami gra.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Bede mogl podejsc gdzie chce (oficjalnie) ale bez lampy. Swiatla beda mocne. No nic, chyba jednak zapodam sobie ta Sigme 20/1.8 bo czesto by mi sie cos takiego przydalo. Ale wezme tez GX1 z 12/2 i bedzie wiadomo co to moze

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wszystko zależy od tego, "co" z tych koncertów ma być.
    Koncert != Koncert
    Każdy ma inne wymagania i podejście "wewnętrzne", tak sądzę.

---------- Post dodany o 23:53 ---------- Poprzedni post był o 23:22 ----------

Mirku, chodzi o koncert, tam gdzie muzycy grają.
    Nie mieszaj/wplątuj swoich doświadczeń/zleceń związanych z muzyką!

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Widzisz epicure,

dla Ciebie udane zdjecie, to ostre zdjecie, mam odmienne zdanie na dynamiczna scene, ktora pokazales, marginalnie w 3miescie 99% gigow robi sie bez lampy, jak blysniesz dostaje kopa z fosy i drugiego na rozped z lokalu, a czesto jestes wciagany na liste nie lubianych....

Do autora watku,

Podpowiem, ze ja robie koncerty G1 na iso 400 i f2, 2.8, jak jest liche oswietlenie to trzeba ciagnac w gore, a tu mikrusy juz sobie srednio radza.

Co do jakosci, to mniej wiecej, bardzo ogolnie iso 400 jest takie jak w duzym szpeju iso 1600-3200, niestety mikrusy troszke ale nie duzo przegrywaja rozdzielczoscia.

Da sie robic zdjecia, tragedii nie ma, a do szerokich polecam samyanga, choc 12/2 jest swietne.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.