Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Świetna maszyna! Na tym mchu mnie normalnie zatkało .
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Hmmm, ale dowalili tych pikseliMnie trochę śmieszy to, że kupując maszynę wypluwającą 75mb rawy (bo sraw chyba nie ma) do tego wypasionego PC-ta z dyskami po kilka tera i kilkadziesiąt gb kart, a wszystko po to by móc skalować zdjęcia na wysokich czułościach do 12mpx, bo w pełnej rozdzielczości nie nadają sie do oglądania.
pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
A czemu to koniecznie muisz używać RAWów nieskompresowanych, skoro możesz włączyć bezstratną kompresję i z 75MB robi się nagle 41MB ? Masochizm ?
I skąd ta pewność, że w 36Mpix nie nadają się do oglądania ? Jakieś przykłady ?
[dopisane]
Ściągnąłem właśnie RAWa z 5D Mk II -ma 30MB..... taka duża różnica ? Jedno i drugie duuuże. Karty CF tanieją........
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 10.02.12 o 12:57
Przy 12 mpx zdjęcia też nie będą nadawały się do oglądania na monitorze. I nie z powodu jakości zdjęć, tylko dlatego, że monitor nie jest odpowiednim narzędziem do prezentacji tak dużych plików.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ładuje to się wszystko długo, a zdjęć nie musowo robić w najwyższej rozdzielczości - a plakaty to by były - na całą ścianę.Ciekawe jak filmy.(trochę za drogi szkoda by było jak by ukradli
)
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post był o 12:06 ----------
Zawsze oglądam dwunasto mpx na monitorze i nic mi to nie przeszkadza![]()
Na monitorze oglądasz maksymalnie 2 mpx. Więcej Ci się nie zmieści.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Podstawą do całej zabawy w zmniejszanie do 12Mpix, była chęć sprawdzenia, jak ma się wysokie ISO z D800 do tego co oferuje D700/D3. Wszyscy zakładali, że skoro jest 36Mpix, to musi być pod tym względem gorzej. Kiedy udostępniono pierwsze RAWy okazało się, że gorzej nie jest. Jest właściwie tak samo (z przewagą przy maksymalnym iso po stronie D800). A jak ktoś chce mieć jeszcze lepiej to sobie zmniejszy do 12Mpix. Prawdziwi twardziele zmniejszą do 6Mpix, bo i tak wiedzą, że z tego wydruk A4 jest miodzio. Nie będą też wtedy płakać po straconych bezpowrotnie GB przestrzeni dyskowej............![]()