Jedno uszczelniane szkło jest i wystarczy![]()
Niektórzy to by pewnie od razu chcieli wszystkie stare szkła w nowej uszczelnionej odsłonie![]()
Jedno uszczelniane szkło jest i wystarczy![]()
Niektórzy to by pewnie od razu chcieli wszystkie stare szkła w nowej uszczelnionej odsłonie![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Robi, robi. Ten sprzęt już na f/2.0 robi tak ostre zdjecia, ze można się ogolić. Nie trzeba się martwić, że robiąc na największej dziurze będziesz miał jakieś mydło. Pojęcie mydła przy 35-100 nie istnieje (no chyba, że AF nie trafi).
Choć jest to IMHO sprzęt wyjątkowo studyjny - gabaryty, waga, niezbyt skory AF robią swoje.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Poza ostrością, a może nawet przed ostrością w oczy rzuca się neutralność barw oddawana przez 35-100, zero jakiegokolwiek zafarbu, po prostu krystalicznie czysta woda w słoneczny dzień. Dwa to sposób oddawania kontrastu. Po prostu nic nie trzeba tykać. jakikolwiek program PS, LR po wczytaniu surowego obrazka i wciśnięciu klawisza "auto" dosłownie nic nie zmienia.
Po zapięciu tego szkiełka matryca po prostu dostaje jakiegoś niewytłumaczalnego kopa.
Autentycznie, wiele razy przychodziła myśl o zmianie puszki na FF, ale za każdym razem 35-100 i 7-14 mnie od tego odwodziło - i nie chodzi tu o stratę kasy na wymianie szkieł.
Co do trafności AF, to 35-100 zaliczam do tych najcelniej trafiających. W sytuacja, gdzie spokojnie można wyostrzyć, nawet w kiepskich warunkach, zazwyczaj mam blisko 100% celnych zdjęć - i to na każdej puszce e-1, e-300 i e-3. AF w 35-100 nie jest demonem prędkości, ale zazwyczaj się nie myli.
hades, "dużo światła" to z jednej strony jego ilość np. ekspozycja 1/100 - 1/200 dla f=4 przy ISO=100. Z drugiej strony to jego charakter, bo inaczej jest w słoneczny dzień, inaczej gdy niebo jest zasnute chmurami, a jeszcze inaczej gdy dopalamy lampą.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 31.01.12 o 11:44
Lubię se pogadać na tematy o których nie mam z kim na codzień gadać...
To czysta przyjemność jeśli dotyczy rzeczy ciekawych takich jak ten temat.
Zupełnie nie rozumiem jak można brać czynny i aktywny udział w dyskusji a potem gdy dyskusja staje się mniej wygodna, skwitować rozmówców i osoby jej się przyglądające takimi słowami>
"Dzizas, co ja tutaj robię? Daję się wkręcić w zabawę w samca dnia, a tam wartościowi ludzie czekają..."
Normalnie można się zamknąć w sobie...
z poważaniem
Bezwartościowy
Bardzo bym się cieszył gdybym nie musiał nic zmienić -a rok temu byłem pewny że nie... -takie było moje nastawienie.
"Nastawienie" mi się zmieniło bo to co zdecydowałem się używać jako "najmojejsze" się po chamsku psuje.
2 leici (jedna nienaprawialna a jedna tak =za 1000ę)
ZeissZM wraz z obiektywem... -5x w serwisie -ostatni raz wymieniony na nowy za jedyne 300ę> bo sobie rady nie mogli dać
Żadna tam chińszczyzna > nie wiem czy kląć czy płakać. >( najchętniej bym się pozbył ale co robić z 4 ma obiektywami kupione -nowe a gwarancja właśnie im się skończyła.
Ostatnia deska ratunku to GXR, co zapewne nastąpi (za różnicę w cenie pojadę na wycieczkę 3 tygodniową do jakiegoś fajnego zakątka na ziemi jak zdążę przed armageddonem), ale olympus się wtrynił i chcę mu dać drugą szansę.
bo
Ciągle **** mi ratuje E-1 -jek wszystko inne lata po servisach.
To chyba nie dziwne że chciałbym :" Przeeeżyyyjmyto j-EEEESZSZSZ-CZeraAAAAASSSSSssssss!"
Niestety informacje o "nowej" "wspaniałej" matrycy szesnaściemegapixeli wcale nie rozbudzają pozytywnych skojarzeń.
Olympus nie daje sobie rady z 10 i 12 Mpix a nagle ma się to zmienić?
Hehe - nawet w trybie "blondynka" nie potrafię tego przełknąć.
"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 31.01.12 o 12:20
Ale ta matryca nie jest gorsza od dotychczasowych stosowanych przez Olympusa, a pod względem rozdzielczości i szumów po resajzie do 12 mpx będzie nawet lepsza. Fakt, można biadolić, że jest w tyle za 16-megapikselowym sensorem Sony, ale na podwórku 4/3 lepszej matrycy jeszcze nie było (może poza tą z GH2).
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb