Strona 72 z 145 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Jedno uszczelniane szkło jest i wystarczy
    Niektórzy to by pewnie od razu chcieli wszystkie stare szkła w nowej uszczelnionej odsłonie
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Nie da rady. Im coś jest prostsze do zrozumienia tym bardziej można to skomplikować i uczynić z tego misterium i tajemnicę.
    Fotograf nie ogarnia rzeczywistości i z tego powodu robi zdjęcia aby móc ją poznać. Są one (te zdjęcia) jakby bramami wejściowymi do normalnego świata. Ponieważ jednak ciągle coś grzebie w tych zdjęciach i PSuje to nie może odnaleźć ścieżki prowadzącej do rzeczywistości. Dla tego myśli, że odnajdzie tą drogę przez odpowiedni sprzęt. Stąd też różne sekty i wyznania: "pentalibowie", "olytalibowie", "KKM", "canon to canon a nikon to nikon", "wyznawcy lustra", "antylustrowcy", "foveoniści", "wyznawcy Wielkiego DR" i oczywiście najbardziej zaciekła, zajadła i ortodoksyjna sekta "fulfrejmiści". A "średnio i wielkoformatowcy" w ogóle nie uznają innych wyznań.
    Jak widać fotografia jest religią a wyznawcy poszczególnych jej odłamów gardzą sobą wzajemnie. Jak w każdej religii są kapłani, najwyżsi kapłani, wyznawcy i obiekty kultu.
    Tak więc jeśli chciałbyś zrozumieć o co chodzi z tą fotografią to nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie (i innych)
    U podstaw każdej religii jest niewiedza tłumów, garstka kapłanów mających proste odpowiedzi na każde pytanie i przygotowane stosy dla nielicznych, którzy znają prawdę...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    1. Jak jest odpowiednio dużo światła, to z każdej puszki wychodzi fajnie zdjęcie - poznać co z czego można jedynie na powiększeniach 1:1 i to przy analizie GO.
    A obrazowo to ile jest "odpowiednio dużo światła"? Przy ISO 100 i 1/30 czy może ISO 100 i 1/500? O takie obrazowe porównanie mi chodzi.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    ...
    3. Fotki robione 35-100 "czuć"* na kilometr, w związku z tym liczę, że może nowy OM-D będzie sensownie obsługiwał szkła z 4/3, a jak nie, to będzie trzeba poczekać na coś z serii E-x.

PS
    *) Owe "odczuwanie" nie jest oczywiście adekwatne do różnicy w cenie pomiędzy np. 14-54 a 35-100, bo fotka z 14-54 @35mm niej jest tak bardzo gorsza od fotki 35-100 @35mm, niemniej jednak różnica jest taka, że człowiek nie żałuje wydanej kasy na 35-100.
    Po raz kolejny potwierdza się, że lepiej całą kasę wydać na jeden porządny obiektyw, niż rozmieniać się na drobne.
    Nie miałem 35-100 na bagnecie , ale jego rozmiar i "aparycja" są imponujące, Jeśli robi takie zdjęcia jak wygląda - zgadzam się z Tobą całkowicie.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie miałem 35-100 na bagnecie, ale jego rozmiar i "aparycja" są imponujące, Jeśli robi takie zdjęcia jak wygląda - zgadzam się z Tobą całkowicie.
    Pozdrawiam AP.
    Robi, robi. Ten sprzęt już na f/2.0 robi tak ostre zdjecia, ze można się ogolić. Nie trzeba się martwić, że robiąc na największej dziurze będziesz miał jakieś mydło. Pojęcie mydła przy 35-100 nie istnieje (no chyba, że AF nie trafi).
    Choć jest to IMHO sprzęt wyjątkowo studyjny - gabaryty, waga, niezbyt skory AF robią swoje.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Robi, robi. Ten sprzęt już na f/2.0 robi tak ostre zdjecia, ze można się ogolić. Nie trzeba się martwić, że robiąc na największej dziurze będziesz miał jakieś mydło. Pojęcie mydła przy 35-100 nie istnieje (no chyba, że AF nie trafi).
    Choć jest to IMHO sprzęt wyjątkowo studyjny - gabaryty, waga, niezbyt skory AF robią swoje.
    Poza ostrością, a może nawet przed ostrością w oczy rzuca się neutralność barw oddawana przez 35-100, zero jakiegokolwiek zafarbu, po prostu krystalicznie czysta woda w słoneczny dzień. Dwa to sposób oddawania kontrastu. Po prostu nic nie trzeba tykać. jakikolwiek program PS, LR po wczytaniu surowego obrazka i wciśnięciu klawisza "auto" dosłownie nic nie zmienia.
    Po zapięciu tego szkiełka matryca po prostu dostaje jakiegoś niewytłumaczalnego kopa.
    Autentycznie, wiele razy przychodziła myśl o zmianie puszki na FF, ale za każdym razem 35-100 i 7-14 mnie od tego odwodziło - i nie chodzi tu o stratę kasy na wymianie szkieł.

Co do trafności AF, to 35-100 zaliczam do tych najcelniej trafiających. W sytuacja, gdzie spokojnie można wyostrzyć, nawet w kiepskich warunkach, zazwyczaj mam blisko 100% celnych zdjęć - i to na każdej puszce e-1, e-300 i e-3. AF w 35-100 nie jest demonem prędkości, ale zazwyczaj się nie myli.

hades, "dużo światła" to z jednej strony jego ilość np. ekspozycja 1/100 - 1/200 dla f=4 przy ISO=100. Z drugiej strony to jego charakter, bo inaczej jest w słoneczny dzień, inaczej gdy niebo jest zasnute chmurami, a jeszcze inaczej gdy dopalamy lampą.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 31.01.12 o 11:44

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Lubię se pogadać na tematy o których nie mam z kim na codzień gadać...
    To czysta przyjemność jeśli dotyczy rzeczy ciekawych takich jak ten temat.
    Zupełnie nie rozumiem jak można brać czynny i aktywny udział w dyskusji a potem gdy dyskusja staje się mniej wygodna, skwitować rozmówców i osoby jej się przyglądające takimi słowami>

"Dzizas, co ja tutaj robię? Daję się wkręcić w zabawę w samca dnia, a tam wartościowi ludzie czekają..."

Normalnie można się zamknąć w sobie...
    z poważaniem
    Bezwartościowy

Bardzo bym się cieszył gdybym nie musiał nic zmienić -a rok temu byłem pewny że nie... -takie było moje nastawienie.
    "Nastawienie" mi się zmieniło bo to co zdecydowałem się używać jako "najmojejsze" się po chamsku psuje.
    2 leici (jedna nienaprawialna a jedna tak =za 1000ę)
    ZeissZM wraz z obiektywem... -5x w serwisie -ostatni raz wymieniony na nowy za jedyne 300ę> bo sobie rady nie mogli dać
    Żadna tam chińszczyzna > nie wiem czy kląć czy płakać. >( najchętniej bym się pozbył ale co robić z 4 ma obiektywami kupione -nowe a gwarancja właśnie im się skończyła.
    Ostatnia deska ratunku to GXR, co zapewne nastąpi (za różnicę w cenie pojadę na wycieczkę 3 tygodniową do jakiegoś fajnego zakątka na ziemi jak zdążę przed armageddonem), ale olympus się wtrynił i chcę mu dać drugą szansę.
    bo
    Ciągle **** mi ratuje E-1 -jek wszystko inne lata po servisach.
    To chyba nie dziwne że chciałbym :" Przeeeżyyyjmyto j-EEEESZSZSZ-CZeraAAAAASSSSSssssss!"

Niestety informacje o "nowej" "wspaniałej" matrycy szesnaściemegapixeli wcale nie rozbudzają pozytywnych skojarzeń.
    Olympus nie daje sobie rady z 10 i 12 Mpix a nagle ma się to zmienić?
    Hehe - nawet w trybie "blondynka" nie potrafię tego przełknąć.

"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 31.01.12 o 12:20

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Niestety informacje o "nowej" "wspaniałej" matrycy szesnaściemegapixeli wcale nie rozbudzają pozytywnych skojarzeń.
    Olympus nie daje sobie rady z 10 i 12 Mpix a nagle ma się to zmienić?
    Ale ta matryca nie jest gorsza od dotychczasowych stosowanych przez Olympusa, a pod względem rozdzielczości i szumów po resajzie do 12 mpx będzie nawet lepsza. Fakt, można biadolić, że jest w tyle za 16-megapikselowym sensorem Sony, ale na podwórku 4/3 lepszej matrycy jeszcze nie było (może poza tą z GH2).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Niestety informacje o "nowej" "wspaniałej" matrycy szesnaściemegapixeli wcale nie rozbudzają pozytywnych skojarzeń.Olympus nie daje sobie rady z 10 i 12 Mpix a nagle ma się to zmienić?
    Przecież Olympus tych matryc nie produkuje - wsadzają w aparaty co dostaną... A moim zdaniem to ze starych, 3 letnich matryc potrafi wyciągnąć całkiem sporo.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
    Próbowali... nie wyszło.