Strona 35 z 41 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta

łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego

Dziękuję. Dumnie noszę to miano.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Dziękuję. Dumnie noszę to miano.
    Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2
    Aby wykazać takie błędne stwierdzenia:
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_
    Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ...
    ... Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej...
    Co do tego:

Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. ....

Zrób sobie mały test. Ustaw na zoomie najmniejszą ogniskową i zrób fotkę, potem ustaw największą ogniskową i zrób taki sam kadr. I teraz porównaj perspektywy.
    Robiłeś taki test? Chyba zgodzisz się, żeby zrobić taki sam kadr na najmniejszej i najdłuższej ogniskowej, dla tej najdłuższej będziesz musiał odpowiednio się oddalić. Jeśli nie robiłeś, sfotografuj sylwetkę osoby aby zmieściła się cała w kadrze przy ogniskowej np. 50 i 100mm. Dla ogniskowej 100mm będziesz musiał zwiększyć odległość od osoby aby cała zmieściła Ci się w kadrze. Faktycznie perspektywy będą różne, ale nie można zrobić dwu takich samych kadrów z tego samego miejsca przy ogniskowej 50 i 100mm. Czyli Twoje twierdzenia są błędne. Odległość pełni tu kluczową rolę.
    Nie sądzę co prawda abym Cię przekonał
    A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN (i w tym kontekście pozostałe moje wypowiedzi).

PS
    Wracając do sensu wycinania, to faktycznie jest tu kilku takich, co w tym widzą cały sens fotografii.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.12.11 o 20:25

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN.
    Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.

Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
    Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole.
    Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
    Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
    No to szkoda tylko, że nie zrozumiałeś i zacytowałeś z kontekstu wyrwane odpowiedzi.
    OK, to, że nie rozumiesz moich wypowiedzi, albo nie chcesz zrozumieć, odpuszczam.
    Ale napisz jak rozumiesz wypowiedź TOKIN: "GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
    Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej.
    he he ale śmieszne...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
    I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
    I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
    Otrzymasz taką samą perspektywę w kadrach, z tym , że na 14 będzie więcej , szerzej , inny wycinek rzeczywistości, na 45 będzie środkowy fragment z tego z 14mm.
    Pozdrawiam AP.

PS, na chyba , że to będzie mglisty dzień i chodzi Ci o tak zwaną perspektywę powietrzną, to też będzie ona taka sama.
    a tak swoją droga ostatnio lubię ogniskowe z przedziału 12-20 mm.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 13.12.11 o 21:38
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dlaczego wykręcasz kota ogonem?
    Kurcze, pewnie nauczyłem się od swoich oponentów.

Nie znasz odpowiedzi na pytanie?
    A Ty znasz na moje? Z resztą o czym my tu mówimy, jak Ty nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć od czego zaczęła się cała ta draka z perspektywą.

Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
    I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?
    Tak samo jak Ty nie uzyskasz takich samych kadrów bez zmiany ogniskowej.

a może to zbyt trudne pytanie?
    Kozaczymy?

Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
    Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
    A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.12.11 o 21:48