A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN (i w tym kontekście pozostałe moje wypowiedzi).Zamieszczone przez andtor2
PS
Wracając do sensu wycinania, to faktycznie jest tu kilku takich, co w tym widzą cały sens fotografii.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.12.11 o 20:25
Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
No to szkoda tylko, że nie zrozumiałeś i zacytowałeś z kontekstu wyrwane odpowiedzi.
OK, to, że nie rozumiesz moich wypowiedzi, albo nie chcesz zrozumieć, odpuszczam.
Ale napisz jak rozumiesz wypowiedź TOKIN: "GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz."
Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
Otrzymasz taką samą perspektywę w kadrach, z tym , że na 14 będzie więcej , szerzej , inny wycinek rzeczywistości, na 45 będzie środkowy fragment z tego z 14mm.
Pozdrawiam AP.
PS, na chyba , że to będzie mglisty dzień i chodzi Ci o tak zwaną perspektywę powietrzną, to też będzie ona taka sama.
a tak swoją droga ostatnio lubię ogniskowe z przedziału 12-20 mm.
Ostatnio edytowane przez apz ; 13.12.11 o 21:38
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Kurcze, pewnie nauczyłem się od swoich oponentów.
A Ty znasz na moje? Z resztą o czym my tu mówimy, jak Ty nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć od czego zaczęła się cała ta draka z perspektywą.
Tak samo jak Ty nie uzyskasz takich samych kadrów bez zmiany ogniskowej.
Kozaczymy?
A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej![]()
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.12.11 o 21:48