Strona 32 z 41 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

yendash
    Gość

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez kashpir Zobacz posta
    Doleje oliwy do ognia

Trzy zdjęcia, obiektyw 50-200, aparat na statywie, troll jest nieżywy, więc nie zmieniał pozycji
    Pierwsze zdjęcie na ogniskowej 200, drugie na 50 (wybaczcie brak ostrości, przysłony mi się skończyły).
    Troll znajduje się w odległości 75cm od fotografowanego obiektywu, odległość między aparatem a fotografowanym obiektywem to 215cm.
    Ogniskowa zmieniła się czterokrotnie, odległość między trollem a fotografowanym obiektywem jest (względnie) duża.Oprócz GO ja nie widzę różnicy. W razie czego mogę udostępnić RAWy
    Brawo kashpir. Kolejny przykład ilustrujący zasady, jakie tym rządzą. Ale nie mam złudzeń że jednak nie przekonasz obrońców teorii ziemi płaskiej, perspektyw kadru w kadrze oraz miłośników seriali i chipsów. Ostatecznie przeczytasz, że struktura ściany jest inna i to jest wystarczający dowód na to że białe nie jest białe, etc.
    Szczere podziękowania dla Tadeusza ze wyjątkową cierpliwość.
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 12.12.11 o 20:47

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Mnie przekonały te przykłady zamieszczone przez kashpir Pewnie były i podobne wcześniejsze aż tak nie śledziłem wątku
    Jednak zdjęcia robione z tego samego miejsca z różnymi ogniskowymi nie wpływają na "zaburzenia" perspektywy, wzajemnej relacji co do wielkości obiektów czy odległości między nimi. Ma to miejsce wtedy gdy staramy się aby pierwszy obiekt zajmował tyle samo miejsca w kadrze przy różnych ogniskowych obiektywu. Tylko wówczas trzeba się przemieszczać. Wiem, wiem, niejedna osoba o tym pisała

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle.
    Moga byc niewielkie roznice wielkosci obiektow w tle, jesli porownamy te same kadry, z tego samego miejsca i tej samej ogniskowej, ale zrobione np na f1.2 i f22. Powinno to sie uwidocznic najbardziej przy fotografowaniu malych i bliskich przedmiotow- tlo/obiekty w tle niejako powinny "rosnac" i "malec" w zaleznosci od przeslony i wiekszej powierzchni soczewki, ktora "zbiera" obraz. Beda rosnac,ale jednoczesnie coraz bardziej sie rozmazywac i odwrotnie w momencie przymykania obiektywu.

Tak mi sie wydaje. Pewnie zreszta niepotrzebnie.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

O. Tym razem nie o szumach. Również nie o "4/3 vs FF". Nieźle, nieźle, chyba z powrotem zacznę tu częściej zaglądać.

Dodam, że wydaje mi się, że istnieją dwa pojęcia perspektywy - takie teoretyczne, książkowe, bardziej dla rysowników oraz drugie, takie bardziej praktyczne, potoczne, dla fotografików. Bo skąd np. powiedzenie, że "tele spłaszcza perspektywę"? Albo "lubię perspektywę 35mm".

pozdrawiam
    Przemek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle.
    Moga byc niewielkie roznice wielkosci obiektow w tle, jesli porownamy te same kadry, z tego samego miejsca i tej samej ogniskowej, ale zrobione np na f1.2 i f22. Powinno to sie uwidocznic najbardziej przy fotografowaniu malych i bliskich przedmiotow- tlo/obiekty w tle niejako powinny "rosnac" i "malec" w zaleznosci od przeslony i wiekszej powierzchni soczewki, ktora "zbiera" obraz. Beda rosnac,ale jednoczesnie coraz bardziej sie rozmazywac i odwrotnie w momencie przymykania obiektywu.

Tak mi sie wydaje. Pewnie zreszta niepotrzebnie.
    Ta zagadka jest prosta do rozwiązania . Jak zrobisz rozmycie obiektu w fotoszopie, to on też się powiększy, taki urok nieostrości . Kocham to forum, na którym poważniej traktuje się ordery niż perspektywę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    O. Tym razem nie o szumach. Również nie o "4/3 vs FF". Nieźle, nieźle, chyba z powrotem zacznę tu częściej zaglądać.

Dodam, że wydaje mi się, że istnieją dwa pojęcia perspektywy - takie teoretyczne, książkowe, bardziej dla rysowników oraz drugie, takie bardziej praktyczne, potoczne, dla fotografików. Bo skąd np. powiedzenie, że "tele spłaszcza perspektywę"? Albo "lubię perspektywę 35mm".
    pozdrawiam
    Przemek
    To było wałkowane- różne rozumienie perspektywy, a między innymi utożsamianie perspektywy z kątem widzenia obiektywu - szeroki kąt - perspektywa szeroka, wąski kąt - perspektywa wąska, częściej nazywana płaską. I była zgoda, że te pojęcia chociaż nie odpowiadające ściśle teorii (bo obraz jest w obiektywach realizowany wg praw rzutu perspektywicznego, tylko kąt ujęcia jest inny) przydają się do opisu wrażeń.

Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat.
    Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie"..

Jeśli Wam nie odpowiada sposób redagowania forum, medale i inne .....to zawsze możecie zmienić na inne forum - demokracja w końcu, a nie naginajcie ludzi pod swoje widzimisię. I co Wam przeszkadzają zjadacze czipsów, czy oglądacze seriali.. To jest niegrzeczne co najmniej....

Miałem już nie wtrącać się juz...

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat.
    Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie"..
    Krakman, daruj... padło stwierdzenie z którym od początku się nie zgadzam. Wyjaśnień było wystarczająco dużo, łącznie z przykładami, definicjami aby uniknąć niejasności a także odnośnikami do źródeł, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości. To jak nazwać uparte trzymanie się własnych "teorii" pozostawiam Tobie. Dla mnie temat został wyczerpany.

Jeśli Wam nie odpowiada sposób redagowania forum, medale i inne .....to zawsze możecie zmienić na inne forum - demokracja w końcu, a nie naginajcie ludzi pod swoje widzimisię. I co Wam przeszkadzają zjadacze czipsów, czy oglądacze seriali.. To jest niegrzeczne co najmniej....
    Nie wiem nic o medalach, zupełnie nie jestem zainteresowany, nie wypowiadałem się więc nie rozumiem dlaczego i akurat w tym wątku.
    Niezależnie od powyższego, przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni sposobem mojej komunikacji w tym wątku.

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta

Miałem już nie wtrącać się juz...
    Z całym szacunkiem ale perspektywa to perspektywa i jej definicja jest znana.
    Nie można wmawiać ludziom, że np. bułka z szynką to perspektywa bo ja tak rozumiem to pojęcie.

Zdjęcia z trolem są świetnym przykładem na to, że wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się kąt jego widzenia i dla kilku różnych obiektówów (jednego systemu, z wyłączeniem fisha) ustawionych na tą samą ogniskową, kadr i proporcje obiektów będą jednakowe, przy zachowaniu stałej pozycji aparatu.

Perspektywa to rzut obrazu przestrzennego na płaszczyznę względem środka perspektywy i nawet 100 artystów fotografików tego nie zmieni.

Aparat obrazuje płasko (perspektywa liniowa) bo "patrzy" jednym okiem.
    My na codzień patrząc dwoma widzimy perspektywę krzywoliniową, do tego gratisowo od matki natury mamy 3d.

Może podejście Krakmana do "perspektywy" bierze się stąd, że jest z Krakowa
    a tam nawet "pole" oznacza co innego niż w słowniku języka polskiego.

Ja również nie wiem o co chodzi z medalami ale szczerze gratuluję odznaczenia.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ja też jestem z Krakowa, przeczytałem 32 strony tego wątku i po pokazaniu 2 prawidłowych przykładów niektórzy dalej piszą coś takiego cytat "Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat. Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie".." Ponieważ też jesteś z Krakowa możemy się spotkać w któryś dzień, weznę statyw obiektyw szerokokątny i tele zrobimy fotki na takich obiektach wybranych przez Ciebie "by było widać różnicę w perspektywie". Pokażemy fotki tutaj. Może jak sam sfotografujesz zobaczysz, że nie będzie róznicy w perspektywie i przekonasz się, że jesteś w błędzie. A jeśli wyjdzie na Twoje to będziesz miał świetny własnoręcznie zrobiony przykład aby przekonać nas wszystkich w jakim błędzie na temat perspektywy żyjemy i nawet ja to potwierdzę.