Strona 23 z 41 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

yendash
    Gość

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa)
    Będę wredny i poczekam na pierwsze wyjaśnienia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Będę wredny i poczekam na pierwsze wyjaśnienia.
    Jakie wyjaśnienia? Na temat głębi ostrości? Teoretycznie, to dwukrotnie zwiększając ogniskową powinno się dwukrotnie zwiększyć przysłonę. W tym przypadku na 14mm była 3,5 to dla 27mm powinna być koło 7 a jest 4,6 i dla tego jest mniejsza głębia ostrości.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Czy to jest forum o fotografii? Jeżeli tak, to czemu nikt zdjęć nie zrobi??? Ja zrobiłem i wyszło mi tak...

Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa)
    W sumie, to ja też nie wiem, w czym Ty widzisz różnicę. Może trochę dokładniej złożyłem te obrazki. Mógłbym, gdyby nie Twoje oryginały zapytać, który to tele a który wide. Chociaż trochę za mało przysłoniłeś na tele.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wycinki.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	143,8 KB
ID:	57818

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

nie mówiłem?
    GO panie i panowie wchodzi na scenę.
    Zapiąć pasy, kaski na głowę ==-!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Sprawa GO jest akurat prosta, to dokładnie to samo, co zależność GO od wielkości matrycy, bo wycinanie fragmentu obrazka nie różni się w końcowym efekcie niczym od zmniejszania powierzchni matrycy Optyce jest wszystko jedno, na którym etapie następuje kadrowanie.

| OlyJedi Awatar winnetou
    Mieszka w
    Jasło/Rzeszów/ex-3city
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

i tym oto sposobem do na boisko wkracza kolejny gracz z numerem 00. Proszę państwa GO zaczyna siać zamieszanie
    LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
    Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
    E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    nie mówiłem?
    GO panie i panowie wchodzi na scenę.
    Zapiąć pasy, kaski na głowę ==-!
    Ja może dołączę, za kolejne dwa okrążenia

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Ooooobudzili się i zaczynają.... a tu wolny, słoneczny wekend.....

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Ooooobudzili się i zaczynają.... a tu wolny, słoneczny wekend.....
    Dla kogo wolny, dla tego wolny. Mam tylko nadzieję, że zdążę dzisiaj wywołać swoje szitki, pierwszy raz rotacyjnie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta

No widzisz, dobre pytanie. Od początku pewna grupa twierdzi zupełnie co innego. Grupa wsparcia, można by rzec. Wg ich terminologii zmieniła się "perspektywa kadru w kadrze", cokolwiek to oznacza.

Widzisz.Ja nadal czekam zebys odniosl sie do tego zaznaczenia na czerwono na Twoim obrazku.Wyraznie tam zaznaczylem roznice w widzeniu jednego obiektywu nad drugim.
    Kulturalnie pomineles milczeniem tekst i przyklad ,ktory obala Twoj sposob myslenia.Gdy natomiast pierdlem o grochowce to prawie elaborat napisales na jej temat.

Napisze Ci konkretnie jak w szkole.Tele inaczej widzi niz szeroki ten sam wycinek kadru.Elementy obrazu przesuwa,przybliza,powieksza tak jak mu to odpowiada.Robi to inaczej niz szeroki.Inny jest wycinek kadru z tele jak i z szerokiego.Przypatrz sie dokladnie Swoim przykladom i zaznaczeniu czerwona linia fragmentu ktory zaznaczylem.
    Te gore jeden obiektyw w swoim obrazie przesunal tak jak by byla za fotografujacym lub calkiem z boku.Wytlumacz mi dlaczego ona znikla w jednym przypadku,skoro robiles fotke z tego samego miejsca.Jesli stwierdzisz,ze sam przesuneles te gore to ja napisze ze wszystkie obiektywy rysuja tak samo i w takich samych wielkosciach poszczegolne fragmenty.A jesli nie,to????