Strona 22 z 41 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Yendash,
    Napisz co jest co. Dotychczas doszedłem do nastepującej interpretacji: pierwsze zdjęcie po lewej jest wykonane obiektywem 25 mm, drugie obiektywem 135 mm?!?
    Gdzie jest wycinek i gdzie jest zdjęcie z którego go wycięto?
    Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Po pierwsze, w życiu mi nie przyszło do głowy by straszyć. Szczególnie moderatorem, którego nie znam.
    ............
    Masz poniżej zdjęcie, cały kadr zrobiony obiektywem szerokokątnym oraz fragment odpowiadający temu co widzi teleobiektyw. Czy załączone zdjęcia, poza różnicą w oświetleniu żeby nie było, czymś się wg Ciebie różnią?
    No to dzieki Bogu moge spokojnie spac i sie nie bac.

AAA co do zdjecia i czym sie rozni to popatrz-zaznaczylem na jednym cos czego na drugim brakZałącznik 57811Czyli po prostu jedno szklo przerysowuje perspektywe wiecej niz drugie.Dla mnie nic nowego, pisalem juz tu o tej kwesti.Dla mnie to taki temat:w ktorym garnku grochowka wychodzi smaczniejsza

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

tymczasowy -nie chcę Cię cytować ale :
    przeczytaj jeszcze raz TDwP ze zrozumieniem: nie operuję tam wyrażeniami wykraczającymi poza język podwórkowy.
    Nie ma ani razu perspektywy kadru w kadrze ani zakrzywiania czaso-rzeczywistości.
    to naprawdę jest proste jak cep i nie trzeba do tego tłumaczyć z fotograficznego na polski.
    Obojętnie jaką ogniskową bedzie lornetka i jak się ma do oka - przykład opisuję zmianę prespektywy.
    Kiedy się zmienia a kiedy nie i jak się ma do kąta widzenia i dlaczego lepiej miłośnikowi lornetek bezpieczniej mieszkać w bloku.
    Ba - zamiast lornetki może być rolka papieru toaletowego trzywarstwowego typu biedronka standard white.
    boję się że zaraz ktoś odkryje że GO się przecież zmienia i wtedy zaczną sie teorie
    zgadzam się z fretem

dobranoc
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.12.11 o 00:21

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

witam, przed chwila oglądałem film dokumentalny na tvn o ludziach ,mieszkańcach Indi ,którzy to żeby zarobić dolara dziennie ryja w elektro śmieciach, odzyskując metale kolorowe ..... jaką ci ludzie mają perspektywę?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    W pierwszym rzędzie warto by odpowiedzieć na zasadnicze pytanie - czym jest perspektywa?
    Czy to jest sposób (geometryczny), w jaki obiektyw rzutuje obraz przestrzeni na sensor? Jeśli tak, to jest własnością obiektywu, a ściślej mówiąc jego ogniskowej, dokładniej - od kąta widzenia obiektywu.
    Jeśli nie, to czym jest perspektywa?
    Pzdr, TJ
    Czym jest perspektywa? Pewnie tym samym czym była 200 czy 500 lat temu.
    Jeśli weźmiesz kartkę i ołówek i narysujesz to co widzisz to jakiej "ogniskowej" użyłeś?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Czym jest perspektywa? Pewnie tym samym czym była 200 czy 500 lat temu.
    Jeśli weźmiesz kartkę i ołówek i narysujesz to co widzisz to jakiej "ogniskowej" użyłeś?
    A jak już sobie narysujesz a potem wytniesz część, z tego co narysowałeś, środkową (przypadek teleobiektywu) to owa 500 letnia perspektywa będzie inna?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    A jak już sobie narysujesz a potem wytniesz część, z tego co narysowałeś, środkową (przypadek teleobiektywu) to owa 500 letnia perspektywa będzie inna?
    Nie. A czemu miała by być inna?
    Zmienił się tylko sposób kadrowania.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

kartka papieru będzie miała dziurę i zniszczysz obrazek

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No to dzieki Bogu moge spokojnie spac i sie nie bac.

AAA co do zdjecia i czym sie rozni to popatrz-zaznaczylem na jednym cos czego na drugim brakZałącznik 57811Czyli po prostu jedno szklo przerysowuje perspektywe wiecej niz drugie.Dla mnie nic nowego, pisalem juz tu o tej kwesti.Dla mnie to taki temat:w ktorym garnku grochowka wychodzi smaczniejsza
    Powiem tak, różnica pomiędzy grochówką a perspektywą jest taka, że w przypadku nieznajomości zasad przyrządzania tej pierwszej możesz siebie i otoczenie obdarzyć przyjemnością przeczytania dziadów w całości podczas wymuszonej wizyty w przybytku o inicjałach pewnego podróżnika. A nieznajomość zasad, jakie rządzą perspektywą pozwala wielu osobom stworzyć swoje portfolio na stronie, z dopiskiem professional photography. I niektórym całkiem to wychodzi.

---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Nie. A czemu miała by być inna?
    Zmienił się tylko sposób kadrowania.
    No widzisz, dobre pytanie. Od początku pewna grupa twierdzi zupełnie co innego. Grupa wsparcia, można by rzec. Wg ich terminologii zmieniła się "perspektywa kadru w kadrze", cokolwiek to oznacza.

---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez brudnyhary Zobacz posta
    kartka papieru będzie miała dziurę i zniszczysz obrazek
    Ja to widzę inaczej. Powiesisz te dwa obrazku za sobą, w galerii i podpiszesz "Instalacja nieperspektywiczna". Tym samym zdobędziesz sławę, pieniądze i kobiety/facetów (w zależności od preferencji, bo kto tam teraz kogo wie).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Czy to jest forum o fotografii? Jeżeli tak, to czemu nikt zdjęć nie zrobi??? Ja zrobiłem i wyszło mi tak...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14mm.JPG
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	139,8 KB
ID:	57813Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	27mm.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	113,0 KB
ID:	57814Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	42mm.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	104,2 KB
ID:	57815
    14 mm 27 mm 42 mm

Z dwóch pierwszych zdjęć wyciąłem fragmenty odpowiadające temu co wyszło na ogniskowej 42mm

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wycinek 14mm.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	127,4 KB
ID:	57816Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wycinek 27mm.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	115,2 KB
ID:	57817Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	42mm.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	104,2 KB
ID:	57815
    14mm 27mm 42mm

Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa)