Yendash,
Napisz co jest co. Dotychczas doszedłem do nastepującej interpretacji: pierwsze zdjęcie po lewej jest wykonane obiektywem 25 mm, drugie obiektywem 135 mm?!?
Gdzie jest wycinek i gdzie jest zdjęcie z którego go wycięto?
Pzdr, TJ
Yendash,
Napisz co jest co. Dotychczas doszedłem do nastepującej interpretacji: pierwsze zdjęcie po lewej jest wykonane obiektywem 25 mm, drugie obiektywem 135 mm?!?
Gdzie jest wycinek i gdzie jest zdjęcie z którego go wycięto?
Pzdr, TJ
No to dzieki Bogu moge spokojnie spac i sie nie bac.
AAA co do zdjecia i czym sie rozni to popatrz-zaznaczylem na jednym cos czego na drugim brakZałącznik 57811Czyli po prostu jedno szklo przerysowuje perspektywe wiecej niz drugie.Dla mnie nic nowego, pisalem juz tu o tej kwesti.Dla mnie to taki temat:w ktorym garnku grochowka wychodzi smaczniejsza
![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
tymczasowy -nie chcę Cię cytować ale :
przeczytaj jeszcze raz TDwP ze zrozumieniem: nie operuję tam wyrażeniami wykraczającymi poza język podwórkowy.
Nie ma ani razu perspektywy kadru w kadrze ani zakrzywiania czaso-rzeczywistości.
to naprawdę jest proste jak cep i nie trzeba do tego tłumaczyć z fotograficznego na polski.
Obojętnie jaką ogniskową bedzie lornetka i jak się ma do oka - przykład opisuję zmianę prespektywy.
Kiedy się zmienia a kiedy nie i jak się ma do kąta widzenia i dlaczego lepiej miłośnikowi lornetek bezpieczniej mieszkać w bloku.
Ba - zamiast lornetki może być rolka papieru toaletowego trzywarstwowego typu biedronka standard white.
boję się że zaraz ktoś odkryje że GO się przecież zmienia i wtedy zaczną sie teorie
zgadzam się z fretem
dobranoc
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.12.11 o 00:21
witam, przed chwila oglądałem film dokumentalny na tvn o ludziach ,mieszkańcach Indi ,którzy to żeby zarobić dolara dziennie ryja w elektro śmieciach, odzyskując metale kolorowe ..... jaką ci ludzie mają perspektywę?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
kartka papieru będzie miała dziurę i zniszczysz obrazek![]()
Powiem tak, różnica pomiędzy grochówką a perspektywą jest taka, że w przypadku nieznajomości zasad przyrządzania tej pierwszej możesz siebie i otoczenie obdarzyć przyjemnością przeczytania dziadów w całości podczas wymuszonej wizyty w przybytku o inicjałach pewnego podróżnika. A nieznajomość zasad, jakie rządzą perspektywą pozwala wielu osobom stworzyć swoje portfolio na stronie, z dopiskiem professional photography. I niektórym całkiem to wychodzi.
---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------
No widzisz, dobre pytanie. Od początku pewna grupa twierdzi zupełnie co innego. Grupa wsparcia, można by rzec. Wg ich terminologii zmieniła się "perspektywa kadru w kadrze", cokolwiek to oznacza.
---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:28 ----------
Ja to widzę inaczej. Powiesisz te dwa obrazku za sobą, w galerii i podpiszesz "Instalacja nieperspektywiczna". Tym samym zdobędziesz sławę, pieniądze i kobiety/facetów (w zależności od preferencji, bo kto tam teraz kogo wie).
Czy to jest forum o fotografii? Jeżeli tak, to czemu nikt zdjęć nie zrobi??? Ja zrobiłem i wyszło mi tak...
14 mm 27 mm 42 mm
Z dwóch pierwszych zdjęć wyciąłem fragmenty odpowiadające temu co wyszło na ogniskowej 42mm
14mm 27mm 42mm
Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa)