Strona 17 z 41 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

A ja zaparzyłem zielonej herbaty, podwójne espresso i jedna czarna herbata już za mną Jedziemy....
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    ... bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.
    A Ty wiesz dlaczego tak jest?
    Jak wiesz to napisz, chętnie się dowiem.

PS
    Jak dotąd to nic w tym wątku nie powiedziałeś sensownego poza permanentnym OT w postaci docinków.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    A ja zaparzyłem zielonej herbaty, podwójne espresso i jedna czarna herbata już za mną Jedziemy....
    Niestety nie będę mógł cały czas śledzić Waszej dysputy, ale chętnie przeczytam po powrocie.

Pozdrawiam AP.

PS. W fotografii są różne perspektywy - ja na przykład lubię perspektywę powietrzną - fotograficzną.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 9.12.11 o 11:00
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Aby było co czytać to o perspektywie z mojej perspektywy
    Znam trzy podstawowe rodzaje perspektywy zwane potocznie: normalna, żabia, z lotu ptaka.
    Zależą one od miejsca, punktu z jakiego robimy zdjęcie.
    A czym się charakteryzują ? Położeniem linii horyzontu.
    Przy perspektywie normalnej linia horyzontu jest mniej więcej w połowie kadru.
    Przy żabiej bardzo nisko lub jej niema.
    Z lotu ptaka linia horyzontu biegnie wysoko kadru lub jej niema.
    A długość ogniskowej nie ma znaczenia.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A Ty wiesz dlaczego tak jest?
    Jak wiesz to napisz, chętnie się dowiem.

PS
    Jak dotąd to nic w tym wątku nie powiedziałeś sensownego poza permanentnym OT w postaci docinków.
    Z cyklu, niekończąca się opowieść, odcinek XXX.
    Poproszę tymczasowego o odpowiedź na poniższe pytania:
    1. z geometrycznego punktu widzenia, perspektywa zależy od odległości między obiektem fotografowanym a aparatem. TAK/NIE
    2. Myślenie o tym, że perspektywa zależy od ogniskowej jest swoistym uproszczeniem wynikającym z założenia, że obiekt fotografowany ma zawsze, niezależnie od ogniskowej, zajmować taką samą część kadru. W efekcie przy krótkiej ogniskowej podchodzisz bliżej i dopiero ten fakt powoduje zmianę perspektywy, a nie zmiana ogniskowej. TAK/NIE

p.s. o wycieczka osobistych nie będę się rozpisywał, wolny też od tych pokus nie jesteś, więc proszę - daruj sobie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tjszl Zobacz posta
    Aby było co czytać to o perspektywie z mojej perspektywy
    Znam trzy podstawowe rodzaje perspektywy zwane potocznie: normalna, żabia, z lotu ptaka.
    Zależą one od miejsca, punktu z jakiego robimy zdjęcie.
    A czym się charakteryzują ? Położeniem linii horyzontu.
    Przy perspektywie normalnej linia horyzontu jest mniej więcej w połowie kadru.
    Przy żabiej bardzo nisko lub jej niema.
    Z lotu ptaka linia horyzontu biegnie wysoko kadru lub jej niema.
    A długość ogniskowej nie ma znaczenia.
    Dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Ponieważ zbliża się weekend poproszę Cię o wykonanie następującego zadania.
    Wybierz sobie jakiś obiekt. Ustaw w aparacie jakąś ogniskową (ot np. 70mm). Następnie zrób trzy fotki tego obiektu:
    1. z perspektywy normalnej
    2. z perspektywy żabiej
    3. z perspektywy z lotu ptaka
    Następnie zmień ogniskową na np. 28mm i zrób trzy kolejne fotki tego obiektu:
    1. z perspektywy normalnej
    2. z perspektywy żabiej
    3. z perspektywy z lotu ptaka
    Następnie wklej te fotki do tego wątku.
    Dziękuję.

PS
    28mm i 70mm są dla przykładu, zazwyczaj każdy standardowy zoom ma takie ekwiwalenty ogiskowych.

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------

Z cyklu, niekończąca się opowieść, odcinek XXX.
    Poproszę tymczasowego o odpowiedź na poniższe pytania:
    1. z geometrycznego punktu widzenia, perspektywa zależy od odległości między obiektem fotografowanym a aparatem. TAK/NIE
    2. Myślenie o tym, że perspektywa zależy od ogniskowej jest swoistym uproszczeniem wynikającym z założenia, że obiekt fotografowany ma zawsze, niezależnie od ogniskowej, zajmować taką samą część kadru. W efekcie przy krótkiej ogniskowej podchodzisz bliżej i dopiero ten fakt powoduje zmianę perspektywy, a nie zmiana ogniskowej. TAK/NIE
    Odpowiem z chęcią na te pytania, ale ja pierwszy zadałem w tym wątku pytania, na które Ty nie chciałeś udzielić wypowiedzi, więc z łaski swojej cofnij się do moich pytań i na nie odpowiedz pierwszy.
    Poza tym obiecałeś jakieś informacje o zniekształceniach przy portretowaniu, czekam.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.12.11 o 11:22

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Zrób, zrób. Ty się tak nie śmiej, bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.
    Portrety są najlepszym przykładem praktycznego zastosowania wiedzy o perspektywie. Przerysowanie nosa zależy od odległości od osoby portretowanej, od ogniskowej zależy tylko "ciasność" kadru. Stań 1,5m od modelki/modela i kręć zoomem ile chcesz, nosa nie przerysujesz. Podejdź na 0,5m i przerysujesz nos każdą ogniskową.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Portrety są najlepszym przykładem praktycznego zastosowania wiedzy o perspektywie. Przerysowanie nosa zależy od odległości od osoby portretowanej, od ogniskowej zależy tylko "ciasność" kadru. Stań 1,5m od modelki/modela i kręć zoomem ile chcesz, nosa nie przerysujesz. Podejdź na 0,5m i przerysujesz nos każdą ogniskową.
    Zmieni się tylko nos?

PS
    Fret, a co z tym wycinaniem 21mm z 200mm
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.12.11 o 11:23

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

21 odwzorowuje płaszczyznę na płaszczyznę, a 200 da odwzorowanie wycinków sfery na płaszczyznę, nie da się tego po prostu posklejać, ale to temat na osobną dyskusję Proste wycinanie działa tylko w drugą stronę.

Nie zmieni się tylko nos, ale nie chce mi się wypisywać wszystkich elementów anatomicznych modelki/modela. Nos jest najbardziej jaskrawym przykładem, najczęściej zniekształcanym.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Odpowiem z chęcią na te pytania, ale ja pierwszy zadałem w tym wątku pytania, na które Ty nie chciałeś udzielić wypowiedzi, więc z łaski swojej cofnij się do moich pytań i na nie odpowiedz pierwszy.
    Poza tym obiecałeś jakieś informacje o zniekształceniach przy portretowaniu, czekam.
    W takim razie wybacz, że może poproszę kolejny raz, ale chciałem usystematyzować (zgodnie z akademickim sposobem dyskusji) pewne istotne dla mojej odpowiedzi podstawy. Więc proszę, odpowiedz a ja równie chętnie wypowiem się pod tym co zilustrowałeś przykładami.