Strona 5 z 41 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Wybaczcie ale taki aforyzm mi sie nasunal po przeczytaniu tego calego watku...

"Jak ten Don Kichot walczyl z wiatrakami, tak tymczasowy_ walczy z perspektywami.
    Azaliz walka to bylaby wygrana, gdyby nie nauka o katach postrzegania.
    Moral z tego taki, perspektywa jest zawsze taka skad malujemy tego stojacego wiatraka."

Czasami mam wrazenie, ze takie dlugie w internecie siedzenie nie wplywa dobrze na logiczne myslenie...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Nie lubię pisać więcej niż to potrzebne...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Perspektywa

Po trochu każda ze stron ma tutaj rację.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Dyskusja jest ciekawa i potrzebna, tylko moim zdaniem zbyt ekstremalna.

Pozwolę sobie wyrazić moją opinię o perspektywie na zdjęciach.

Załóżmy, że stoimy na środku prostej drogi i mamy skierowany obiektyw wzdłuż. Na rodze sa wymalowane równoległe do krawędzi pasy, na całej szerokości.

Wykonujemy dwa zdjęcia. Jedno przy szerokim kącie, drugie przy tele obejmując jak najwięcej pasów leżących bliżej środka.

Tu leży pies pogrzebany. Zdjęcia będą miały formalnie tę samą perspektywę, bo geometrii nie oszukasz, to drugie będzie wycinkiem (powiększonym ) środka tego pierwszego.

Ale. Na pierwszym, przy szerokim kącie widzenia zbieżność pasów będzie większa, a na drugim będzie mniejsza. I to właśnie jest popularna „perspektywa” wśród fotografów.
    Nie naukowa, ale praktyczna.

Zbieżności z obiektywu tele będą mniejsze niż z szerokiego kąta. To się przyjęło nazywać jako "perspektywa" i chyba nie da rady nic zmienić.

Reasumując - obiektywy o kątach szerokim i wąskim dają różną odczuwalną przez patrzącego "perspektywę".

To są takie same perspektywy, takie same rzuty perspektywiczne, światło biegnie po liniach prostych, tylko obraz z drugiego obiektywu (wąskiego kata) jest wycinkiem obrazu z pierwszego obiektywu (szerokiego kata), gdzie w centralnej części linie perspektywy są mniej zbieżne.

I to daje efekt nazywany popularnie inną „perspektywą”.

Fotografom chodzi o efekt, a nie o ścisłość naukową. Ja osobiście też używam nazwy „inna perspektywa” - ten obiektyw daje inną perspektywę, zamiast – ten obiektyw ma inny kąt widzenia.
    Termin niewłaściwy, błędny, ale dla mojego oka „perspektywa” jest inna. Różne kąty widzenia – różne perspektywy. Na jednym „szeroka”, na drugim „wąska” (od zbieżności).

Naukowa ścisłość nie została dopuszczona do fotograficznej praktyki. Nie ma innego odpowiedniego terminu, który by taki rzucający się w oczy fakt różnych zbieżności na zdjęciach z różnych ogniskowych ujął równie przystępnie, jak słówko „perspektywa”.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 6.12.11 o 14:24

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    O rany. Tymczasowy, dostałeś odpowiedzi od kilku osób, które pokazały w czym się mylisz. Błądzić ludzka rzecz, ale uparcie i wbrew oczywistym dowodom, czy to nie fanatyzm?
    Poczytaj sobie co oznacza termin "Konformizm" (możesz zacząć od wiki). Pewne rzeczy przychodzą z wiekiem, yendash.

PS
    I niestety ... nie pokazały , co nawyżej wyklepały obiegowe regułki, zacytowały innych, pokazały, ze nie spotkały się w rzeczywistości z problemem ... itp ... itd. (poza oczywiście pewnymi wyjątkami).

Poza tym dwa razy wskazywałem swoją pierwszą wypowiedź w sprawie rzeczonej perspektywy, albo tego nie zauważyli, albo niewygodnie dla nich było to zauważyć ... A te zdjęcia z popiersiem, wręcz w doskonały sposób to ilustrują.
    Tu jest link do tej sytuacji, gdzie komentuję wypowiedź TOKIN
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post769455
    Niestety, to już nie moja wina, że ktoś nie zrozumiał mojej wypowiedzi
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.12.11 o 15:46

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wy dyskutujecie z jednym zasadniczmy bledem.Mianowicie rozpatrujecie wszystkie wielkosci,katy,odleglosci pomiedzy obrazem a soczewka.To tylko jedna strona medalu.Pogadajcie o drugiej,Od soczewki do kliszy,matrycy.Po drodze opiszcie obrazy pozorne,odwrocone.Bylo w szkole,na fizyce w podstawowce-pamietam.Te roznice zazaczajcie,bo co innego my widzimy,nawet jednym okiem a co innego obiektyw poprzez zaklamanie soczewek swoich zapisuje nam na matrycy,kliszy.Goglujcie za pozornym,prostym,odwroconym,powiekszonym,pomniejsz onym......
    I klocic sie nie trzeba.Ustapic tez trzeba imiec to tez do kultury nalezy.A nie ze zawsze moje musi byc na wierzchu.W kazdej sprawie,w kazdym temacie.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Poczytaj sobie co oznacza termin "Konformizm" (możesz zacząć od wiki). Pewne rzeczy przychodzą z wiekiem, yendash.

Czyli mam rozumieć, że z wiekiem człowiek staje się mniej a im młodszy tym większy? Uuuuu Panie... Ale ja już stary się robię. Wiekowo tez.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    ...

Zbieżności z obiektywu tele będą mniejsze niż z szerokiego kąta. To się przyjęło nazywać jako "perspektywa" i chyba nie da rady nic zmienić.

...
    Jakim cudem? Przemyśl to jeszcze raz. Robienie zdjęcia szkłem tele z tego samego miejsca da ten sam efekt, co wycinanie fragmentu zdjęcia nożyczkami. Powiększanie możesz sobie zastąpić zbliżaniem i oddalaniem zdjęcia. Kąty się od tego nie zmienią.

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jakim cudem? Przemyśl to jeszcze raz. Robienie zdjęcia szkłem tele z tego samego miejsca da ten sam efekt, co wycinanie fragmentu zdjęcia nożyczkami. Powiększanie możesz sobie zastąpić zbliżaniem i oddalaniem zdjęcia. Kąty się od tego nie zmienią.
    Walka z wiatrakami. Jakoś nie mogą zrozumieć, że wystarczy im jeden super obiektyw stałoogniskowy, jedna supermatryca i nożyczki. Gratis dostaną dowolny teleobiektyw. No ale co z perspektywą, panie premierze.... A może inna jest od zeisa, leiki i panolympusa:PPP

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Panie i Panowie, szkoda czasu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A na odwrót? (tzn. jak robić zdjęcie tele aby było takie samo jak z szerokiego z tego samego miejsca - precyzuję na okoliczność jakbyś nie zrozumiał mojego zdania z pytajnikiem na końcu).

PS
    A poza tym to T.J. chodziło o zupełnie coś innego. (dotyczy cytowanego przez Ciebie zdania - precyzując, na wszelki wypadek).

---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Panie i Panowie, szkoda czasu.
    Zamiećmy pod dywan, bo się jeszcze wyda ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.12.11 o 17:46